Gode råd til at få en god ferie trods demens
Få vores tips til, hvordan ferien bliver en så god oplevelse som muligt for alle i familien – både for den, der har demens, og for dig som pårørende
Demens
Livet med Alzheimer og andre former for demens
Få vores tips til, hvordan ferien bliver en så god oplevelse som muligt for alle i familien – både for den, der har demens, og for dig som pårørende
Læsetid 2-3 minutter
_______________
Ferien står for døren, og det er en tid mange ser frem til. Afslapning og oplevelser sammen med familie står højt på manges ferie-ønskeliste.
Men hvis du har en ægtefælle, eller et andet familiemedlem, med demens, kan ferie også betyde mange og svære overvejelser.
Mennesker med demens kan have svært ved at overskue at være sammen med mange andre mennesker på en gang. De kan også blive utrygge, bange og forvirrede i nye omgivelser.
Nogle mennesker med demens trives i selskab med andre mennesker og vil gerne ud at opleve ting. For andre fungerer det ikke lige så godt.
Det kan være en god idé at planlægge feriedagene, så der er sat god tid af til oplevelserne. Sørg for pauser og hvil undervejs. På den måde bliver dagene mere overskuelige, og der er større chance for, at ferien bliver en god oplevelse for alle.
Der er mange steder i Danmark, som eksempelvis kulturinstitutioner, hoteller og restauranter, der har fokus på at være demensvenlige.
En tur i sommerhus kan være en god idé, hvis personen med demens fungerer bedst under rolige og forudsigelige forhold.
Hvis han eller hun bor på plejehjem, kan et par dage hjemme hos familien være et kærkomment afbræk.
Alternativt kan I tage på udflugter til kendte steder med kaffe og madpakker.
Ifølge forskningen er det at være i naturen godt for mennesker – det gælder også mennesker med demens. Naturens lyde, alle duftene og lyset er godt for den mentale sundhed.
Tag for eksempel på eventyr i naturen med en picnickurv med jeres frokost og kaffe på termokanden – eller tag på en lille vandretur.
En tur på museum kan skabe glæde og inspirere til samtaler. Det kan være besøg på kunstmuseum, slotte eller lokalhistoriske museer.
Mennesker med demens har også ofte stor glæde af at mindes fortiden. Der kan være gode oplevelser i at udforske minder og erindringer. For eksempel findes der mange udendørs museer i de fleste landsdele.
Husk at tage en masse fotos på ferien sammen. Fotografier kan være med til at bringe minder frem efter ferien. Med billeder fra ferien kan I genbesøge nogle af stederne og tale om, hvad I oplevede, hvordan der duftede, og hvor spændende det var.
Som pårørende har du lov til at være ked af, at tingene ikke er, som de tidligere har været. Men det er en god idé at prøve ikke at lade den dårlige samvittighed få lov til at fylde. Sæt fokus på de nye behov.
Afstem forventninger til ferien. Vær realistisk i, hvad I kan nu, og hav en plan B, hvis det, der er planlagt, bliver for overvældende.
Det kan være en hjælp at tale med andre – et familiemedlem, en nær ven eller måske en, der også har haft demens inde på livet.
Du er altid velkommen til at kontakte Ældre Sagens rådgivning, hvis du har brug for støtte eller flere gode råd i forbindelse med en ferie eller en højtid – og på alle andre tidspunkter. I Ældre Sagens rådgivning har vi også en demensrådgiver ansat.
Læs også: Få rådgivning om demens
Du kan også kontakte Ældre Sagens lokalafdeling i dit område.
Lokalafdelingen kan være behjælpelig med information om tilbud for pårørende til mennesker, der har en demenssygdom. Flere lokalafdelinger har en demensansvarlig eller en besøgstjeneste, der kan hjælpe dig.
Læs mere og find din lokalafdeling
Sidst opdateret 07.07.2023