Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Demens

Livet med Alzheimer og andre former for demens

Gode råd til at få en god ferie trods demens

Få vores tips til, hvordan ferien bliver en så god oplevelse som muligt for alle i familien – både for den, der har demens, og for dig som pårørende

Artiklen kort

Gode råd til ferie med en demensramt

Hvis du har en ægtefælle eller et familiemedlem med demens, kan ferie være en udfordring.

Planlæg ferien, så der er god tid til oplevelser, pauser og hvil undervejs.

Der er mange demens-venlige steder i Danmark som kulturinstitutioner og restauranter, I kan besøge.

En tur ud i naturen eller en sommerhusferie med ro og forudsigelighed kan også være en god idé.

Læsetid 2-3 minutter

_______________

Ferien står for døren, og det er en tid mange ser frem til. Afslapning og oplevelser sammen med familie står højt på manges ferie-ønskeliste.

Men hvis du har en ægtefælle, eller et andet familiemedlem, med demens, kan ferie også betyde mange og svære overvejelser.

Mennesker med demens kan have svært ved at overskue at være sammen med mange andre mennesker på en gang. De kan også blive utrygge, bange og forvirrede i nye omgivelser.

Planlæg ferien i god tid

Nogle mennesker med demens trives i selskab med andre mennesker og vil gerne ud at opleve ting. For andre fungerer det ikke lige så godt.

Det kan være en god idé at planlægge feriedagene, så der er sat god tid af til oplevelserne. Sørg for pauser og hvil undervejs. På den måde bliver dagene mere overskuelige, og der er større chance for, at ferien bliver en god oplevelse for alle.

Vælg den rigtige ferieform

Der er mange steder i Danmark, som eksempelvis kulturinstitutioner, hoteller og restauranter, der har fokus på at være demensvenlige.

En tur i sommerhus kan være en god idé, hvis personen med demens fungerer bedst under rolige og forudsigelige forhold.

Hvis han eller hun bor på plejehjem, kan et par dage hjemme hos familien være et kærkomment afbræk.

Alternativt kan I tage på udflugter til kendte steder med kaffe og madpakker.

Tag ud i naturen, hvis I kan

Ifølge forskningen er det at være i naturen godt for mennesker – det gælder også mennesker med demens. Naturens lyde, alle duftene og lyset er godt for den mentale sundhed.

Tag for eksempel på eventyr i naturen med en picnickurv med jeres frokost og kaffe på termokanden – eller tag på en lille vandretur.

Besøg minderne

En tur på museum kan skabe glæde og inspirere til samtaler. Det kan være besøg på kunstmuseum, slotte eller lokalhistoriske museer.

Mennesker med demens har også ofte stor glæde af at mindes fortiden. Der kan være gode oplevelser i at udforske minder og erindringer. For eksempel findes der mange udendørs museer i de fleste landsdele.

Husk at tage fotos på ferien

Husk at tage en masse fotos på ferien sammen. Fotografier kan være med til at bringe minder frem efter ferien. Med billeder fra ferien kan I genbesøge nogle af stederne og tale om, hvad I oplevede, hvordan der duftede, og hvor spændende det var.

Planlæg ud fra jeres nye tilværelse og behov

Som pårørende har du lov til at være ked af, at tingene ikke er, som de tidligere har været. Men det er en god idé at prøve ikke at lade den dårlige samvittighed få lov til at fylde. Sæt fokus på de nye behov.

Afstem forventninger til ferien. Vær realistisk i, hvad I kan nu, og hav en plan B, hvis det, der er planlagt, bliver for overvældende.

Det kan være en hjælp at tale med andre – et familiemedlem, en nær ven eller måske en, der også har haft demens inde på livet.

Få hjælp fra rådgivningen

Du er altid velkommen til at kontakte Ældre Sagens rådgivning, hvis du har brug for støtte eller flere gode råd i forbindelse med en ferie eller en højtid – og på alle andre tidspunkter. I Ældre Sagens rådgivning har vi også en demensrådgiver ansat.

Læs også: Få rådgivning om demens

Brug din lokalafdeling

Du kan også kontakte Ældre Sagens lokalafdeling i dit område.

Lokalafdelingen kan være behjælpelig med information om tilbud for pårørende til mennesker, der har en demenssygdom. Flere lokalafdelinger har en demensansvarlig eller en besøgstjeneste, der kan hjælpe dig.

Læs mere og find din lokalafdeling

Om artiklen Kilde
Ældre Sagen

Skribent
Konsulent i Kommunikation, Pia Mahnfeldt

Fagansvarlig ekspert i Ældre Sagen
Demenskonsulent i Frivilligafdelingen, Lotte Kofoed Hansen

 

Sidst opdateret 16.02.2024