""

Rejser

Få en sikker ferie

Der er mange regler at være opmærksom på, når du er ude at rejse. Fx om forsikring, sygdom og pension. Bliv guidet igennem de vigtigste regler og få gode råd til din næste rejse.

 

Til en dejlig ferie er det vigtigt, at du forbereder dig inden rejsen, hvis uheldet skulle være ude. Der kan være meget at tjekke og have styr på. Vi guider dig igennem de vigtigste ting, så du trygt kan nyde din ferie.

Husk det blå sygesikringskort Få rabat på dine rejser som medlem af Ældre Sagen

Husk altid at tage dit blå sygesikringskort med, når du rejser i EU-lande. Så kan du få samme hjælp som borgerne i det land, du besøger. Det betyder ikke, at du er fuldt dækket, hvis du bliver syg eller kommer til skade på din ferie. Fx dækker det blå kort ikke udgifter på transport, når du skal hjem til Danmark igen. 

Læs mere om reglerne for det blå EU-sygesikringskort i håndbogen "Værd at vide"

Dog slipper du for at betale ekstra udgifter ved hjemrejse til Danmark i tilfælde af sygdom, når du rejser i Sverige, Island, Norge og Finland. De nordiske lande har nemlig en særlig aftale med hinanden. 

Sørg for forsikring

Du kan være uheldig at blive syg eller komme til skade i ferien. Det kan også være du har en kronisk sygdom, inden du rejser ud. Derfor er det vigtigt at have styr på, hvordan du er forsikret, når du rejser. 

Det bedste er at have en rejseforsikring i tilfælde af, du bliver syg. Også selvom du rejser til et EU-land, fordi det blå sygesikringskort kun dækker nogle udgifter. Med en rejseforsikring kan du føle dig mere tryg, når du rejser på ferie.

Der er forskel på rejseforsikringer. Tjek hjemmefra, hvad din forsikring dækker over, så du undgår ubehagelige overraskelser.  

Få gode råd til din rejseforsikring

Offentlige ydelser

Du bevarer hele din pension, hvis du bare er på ferie i et par uger i løbet af året. Bor du i udlandet i længere tid, kan du risikere at miste dele af din pension, som du modtager fra Udbetaling Danmark. Det er Udbetaling Danmark, som vurderer om du har "fast bopæl" i udlandet og derfor skal modtage mindre i pension.    

Få mere at vide om reglerne for pensionister på udlandsrejse på Borger.dk 

Som modtager af hjemmehjælp, kan du fortsat få hjemmehjælp, når du er på ferie et sted i Danmark. Det er også muligt at få hjemmehjælp, når du rejser i de andre nordiske lande.  

Læs artiklen: Hjemmehjælp med på ferie

Læs artiklen: Planlæg din ferie

Sidst opdateret 18.03.2021