Billede af en mand, der arbejder

Arbejdsliv

Arbejdsliv og seniorjob

Du kan fortsætte arbejdslivet, selvom du er tæt på pensionsalderen. Mange bliver på deres nuværende job og andre vælger at springe ud som selvstændige. Har du været ledig i lang tid, kan du have ret til et seniorjob.

Flere ældre bliver længere tid på arbejdsmarkedet. For de fleste er det et aktivt tilvalg. Vi bliver på jobbet af lyst. For bare få år siden forlod vi det aktive arbejdsliv, når vi fyldte 60 år.

Vores arbejde er i dag en stor del af vores identitet. Det er en væsentlig grund til, at mange fortsætter med at arbejde efter pensionsalderen. I dag har vi også en bedre fysik og vi er mere friske.

Samtidig lader vi os inspirere af hinanden. Når vi oplever friske ældre kollegaer, får vi selv lyst til at blive længere tid i jobbet. 

De fleste ældre oplever, at deres arbejdsplads ønsker at fastholde dem og sætter pris på den arbejdsindsats, de yder.

Læs artiklen: Planlæg din senkarriere

Bliv senioriværksætter

Flere ældre lønmodtagere, ledige eller pensionister springer ud som selvstændig med egen virksomhed end tidligere. Du kan også starte din egen virksomhed, når du forlader arbejdsmarkedet. Det er ikke så svært, som man skulle tro.

Læs også: Sådan kommer du godt på folkepension

Hvis du mister jobbet

Det er aldrig sjovt at miste sit job. Hvis du bliver fyret sidst i dit arbejdsliv, kan det virke uoverskueligt. Mange oplever, at kampen for et nyt arbejde er vanskelig, når de runder en vis alder. Du har dog forskellige muligheder afhængigt af din situation.

Overvej om du vil fortsætte jobsøgningen, eller om du vil forlade arbejdsmarkedet, hvis du har svært ved at finde nyt arbejde. Når du når alderen for efterløn, kan du trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet, før du går på folkepension. Du skal opfylde bestemte krav for at gå på efterløn.

Læs mere om efterløn

Seniorjob

Du kan have ret til et seniorjob i din bopælskommune, hvis du er ledig og der højst er fem år til, du når din efterlønsalder. Det er også et krav, at du har opbrugt din ret til dagpenge.

Læs mere i håndbogen "Værd at vide" om seniorjob

Førtidspension

Du kan blive førtidspensionist, før du når alderen for pension, hvis du ikke længere er i stand til at arbejde. Det kræver, at du har afprøvet alle muligheder for at forbedre din arbejdsevne. Det kræver også, at din arbejdsevne er nedsat varigt og betydeligt. Det er kommunen, der foretager denne vurdering.

Læs mere i håndbogen "Værd at vide" om førtidspension

Sidst opdateret 23.01.2017