Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Arbejdsliv

Få gode råd om jobskifte, senkarriere og jobsøgning

Nogle fortsætter mange år i samme arbejde, mens andre godt kan lide at skifte. Nogle vælger at kaste sig ud i en helt anden branche eller springe ud som selvstændig. Der er mange veje i et godt og langt arbejdsliv.

Arbejde er for mange en stor del af deres identitet. Det er derfor også en væsentlig grund til, at mange fortsætter med at arbejde efter folkepensionsalderen. I dag har vi generelt set også et bedre helbred end tidligere, så vi er i stand til at arbejde længere.

Samtidig får vi selv lyst til at blive længere tid i jobbet, når vi oplever friske ældre kollegaer, som vi bliver inspireret af. 
Og så er der en række økonomiske fordele ved at fortsætte med at arbejde.

Så du skal ikke lade dig stoppe af eventuelle fordomme om seniorer på arbejdsmarkedet, som du måske har hørt om eller selv oplevet. Du kan sagtens gå efter det arbejdsliv, du drømmer om, også når du er oppe i årene – det handler om at kende dine ønsker, muligheder og udfordringer.

Planlæg din senkarriere

Det er en god idé at planlægge dit sene arbejdsliv, så du trives og opnår det, du gerne vil. Hvad vil du gerne lave om i forhold til dit tidligere arbejdsliv? Hvad vil du gerne bevare? 

Vil du fx fortsat bruge meget energi på dit arbejde, eller vil du gerne have mere tid til andre dele af dit liv, fx rejser, børnebørn eller frivilligt arbejde?

Eller måske er det tid til at prøve dig selv af på nye måder.

Hvis du vil finde et nyt job

Hvis du overvejer at skifte job, kan du udnytte din erfaring og tro på dig selv, og det du kan bidrage med. Så er du godt rustet i forhold til at gå efter dit nye job. 

Det kan også være en god idé at være på forkant med de fordomme, der desværre stadig eksisterer hos nogle om seniorer på arbejdsmarkedet. Du har mulighed for at modbevise fordommene på en smart måde, hvis du kender dem på forhånd. Vis, at de ikke gælder dig. 

Det kan også være, du ikke skal søge et nyt job – men at det er nu, du skal blive selvstændig og skabe dit eget arbejde.

Hvis du overvejer at blive selvstændig

Virksomheder startet af seniorer klarer sig ofte godt. Så har du en drøm om at blive selvstændig, kan det være en god mulighed.

Økonomiske fordele ved at fortsætte dit arbejdsliv 

Det kan være, at du ligesom mange andre ønsker at fortsætte med at arbejde, efter du er nået folkepensionsalderen. Udover at dit arbejde måske betyder noget særligt for den du er, og at du fortsat føler dig frisk og rørig, er der en række økonomiske fordele ved at fortsætte.

Uanset hvor længe du vil fortsætte med at arbejde, er det en fordel at lægge en plan for dit sene arbejdsliv.

Planlæg din pension eller delvise tilbagetrækning

Når tiden for pension, eller delvis pension, nærmer sig, så undersøg dine muligheder. 

Overvejer du at gå på folkepension, er der en række regler og satser, som er vigtige at kende.

Helbredet er en væsentlig forudsætning for et langt og godt arbejdsliv. Og desværre må nogle forlade arbejdsmarkedet før tid på grund af sygdom. Det kan også være, at du begyndte at arbejde som helt ung eller har haft særligt hårde jobs, og du har brug for at gå tidligere på pension. I disse situationer findes der forskellige ordninger, du kan søge. 

Et godt og langt arbejdsliv

Alle skal kunne have et godt arbejdsliv på et arbejdsmarked, hvor man kan blive så længe, man kan og vil, og trække sig tilbage med værdighed.
Læs hele mærkesagen om arbejdsliv

Sidst opdateret 12.04.2024