Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Demens

Livet med Alzheimer og andre former for demens

Hvad er vaskulær demens?

Vaskulær demens skyldes forstyrrelser i hjernens blodforsyning. Bliv klogere på symptomer, behandling, arvelighed mm. i artiklen her.

Artiklen kort

Hvad er vaskulær demens?

Blodpropper i hjernen er den hyppigste årsag til vaskulær demens. Årsagen kan også være blødninger i hjernen, sygdom i de små, dybtliggende blodkar i hjernen eller svigtende ilttilførsel til hjernen.

Symptomerne ved vaskulær demens kan opstå pludseligt, hvis årsagen er akut blodprop eller blødning i hjernen. Hvis der er tale om gradvis tillukning af de små blodkar, udvikler symptomerne sig langsomt.

Symptomerne kan være glemsomhed, sprogproblemer, nedsat koncentrationsbesvær og mistet evne til at bevare overblik.

De faktorer, der påvirker risikoen for vaskulær demens, er grundlæggende de samme, som ved hjertekarsygdomme.

Læsetid 5-6 minutter

_________________

Vaskulær demens er, efter Alzheimers sygdom, den næsthyppigste form for demens. "Vaskulær" er betegnelsen for det, der har med kar at gøre.

Hvad er vaskulær demens?

Vaskulær demens skyldes forstyrrelser i hjernens blodforsyning og kaldes derfor også "blodpropsdemens", "multiinfarkt demens" eller "kredsløbsbetinget demens".

Blodpropper i hjernen er den hyppigste årsag til vaskulær demens. Årsagen kan også være blødninger i hjernen, sygdom i de små, dybtliggende blodkar i hjernen eller svigtende ilttilførsel til hjernen fx ved hjertestop (det man også kalder vaskulære læsioner). Symptomerne varierer fra person til person.

Hvor mange får vaskulær demens?

Vaskulær demens i sin rene form udgør 17 procent af alle tilfælde af demens. Blandingen af vaskulær demens og Alzheimers sygdom udgør omkring 10 procent.

Symptomer på vaskulær demens

Symptomerne ved vaskulær demens er meget varierende, fordi vaskulære læsioner kan ramme alle dele af hjernen.

Hvis årsagen er en akut opstået blodprop eller blødning, vil symptomerne komme pludseligt. Hvis der er tale om gradvis tillukning af de små blodkar, udvikler symptomerne sig langsomt og snigende.

Som ved Alzheimers sygdom kan der forekomme glemsomhed, sprogproblemer, nedsat koncentrationsevne og mistet evne til at bevare overblik.

Øvrige symptomer:

 • Lammelser eller nedsat kraft i den ene side af kroppen eller ansigtet
 • Talebesvær eller manglende evne til at forstå, det man hører
 • Mangel på initiativ
 • Træghed i tanke og tale, skal have god tid til at forstå og svare
 • Langsomme bevægelser
 • Gangbesvær på  grund af dårlig balance, lammelse og dårlige koordinationsevner
 • Ufrivillig vandladning
 • Tristhed og depression.

Følelseslivet kan også ændre sig, og personen bliver lettere rørt eller bryder ud i gråd eller griner meget.

Mennesker med vaskulær demens kan  ligesom mennesker med andre former for demens – desuden ændre personlighed og virke vrede eller afvisende.

null

Forløbet i vaskulær demens

Sygdomsforløbet ved vaskulær demens kan variere meget alt efter årsag og lokalitet i hjernen.

Hvis tilstanden skyldes en blodprop eller blødning i hjernen, starter symptomerne pludseligt og brat. Kommer der flere blodpropper eller hjerneblødninger gennem en længere periode, udvikler symptomerne sig trinvis og i ryk.

Hvis tilstanden skyldes en langsom tillukning af hjernes små blodkar, udvikler symptomerne sig langsomt og snigende.

Pludselig forværring og stabile perioder med langsom bedring kan veksle.

I risiko for vaskulær demens

De faktorer, der påvirker risikoen for vaskulær demens, er grundlæggende de samme, som ved hjertekarsygdomme:

 • For højt blodtryk
 • For meget kolesterol i blodet
 • Flimmer i hjerteforkammeret
 • Rygning
 • Mangel på motion
 • Overvægt
 • Sukkersyge og eventuel tidligere blodprop eller hjerneblødning hos patienten.

Behandling af vaskulær demens

Vaskulær demens kan ikke helbredes, men man kan gøre meget for, at sygdommen ikke bliver forværret – blandt andet ved at forebygge risikofaktorerne.

Blodtrykssænkende medicin, blodfortyndende behandling eller kolesterolsænkende medicin kan også forebygge vaskulær demens, ligesom det er vigtigt, at sukkersyge bliver behandlet korrekt. 

Fordi risikofaktorerne er forskellige, er den forebyggende behandling også forskellig. Den medicinske behandling kan ikke stå alene, og der skal ydes støtte og vejledning til personen med vaskulær demens og familien. 

Hverdagen med vaskulær demens

Struktur i hverdagen, meningsfuld beskæftigelse og aktiviteter, socialt samvær, motion, medicin til tiden og sund kost og drikke er vigtige elementer for patienter med vaskulær demens.

En hverdag med demens er krævende for både den syge og pårørende. Det er vigtigt at få hjælp, støtte og vejledning til at få det bedste ud af den forandrede hverdag – også selv om det kan være svært at tage imod.

I Ældre Sagen kan du få rådgivning og mulighed for at mødes og tale med andre i lignende situationer i lokalafdelingerne.

Pårørende og demens: Her får du hjælp

Læs også: En aktiv hverdag hjælper på demens


Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens


null

Tag Ældre Sagens demenstest

Det er normalt at være i tvivl, om det er symptomer på demens, man har lagt mærke til, eller om det bare er helt almindelige tegn på glemsomhed.

Derfor har vi udviklet en enkel og vejledende test, hvor du først og fremmest kan få mere viden om symptomerne på demens og samtidig teste, om du – eller en, du kender – viser tegn på demens, som bør undersøges nærmere.

Demenstest – test om der er tegn eller symptomer på demens

spørgsmål og svar om vaskulær demens

Er vaskulær demens arveligt?

Vaskulær demens er i sig selv ikke en arvelig sygdom. Men nogle af risikofaktorerne, der er forbundet med vaskulær demens, kan være arvelige. Risikofaktorerne påvirkes af din livsstil.

Spiser du efter sundhedsstyrelsens anbefalinger, undgår rygning og motionerer du jævnligt, nedsætter du risikoen for vaskulær demens.

Er vaskulær demens dødelig?

Levetiden med vaskulær demens er individuel. Den afhænger blandt andet af, hvad der har forårsaget sygdommen, hvilken behandling du får og din sundhed i øvrigt.

Kan man behandle vaskulær demens?

Lægerne kan ikke helbrede vaskulær demens. I nogle tilfælde kan man forebygge yderligere forværring af tilstanden. Behandlingen afhænger af, hvad der har forårsaget sygdommen og hvilke risikofaktorer, du har.

Kan man forebygge vaskulær demens?

Vaskulær demens skyldes som regel for højt blodtryk, for højt kolesterol i blodet, hjerteforkammer-flimren, rygning mangel på motion, overvægt og/eller sukkersyge. Disse risikofaktorer kan modvirkes med forskellige former for medicin, lige som de også påvirkes af din livsstil.

Et værdigt liv med demens

Mennesker med demens skal kunne leve et så godt og værdigt hverdagsliv som muligt uanset hvor langt de er i demenssygdommen.
Læs hele mærkesagen om demens
Bliv medlem af Ældre Sagen

Støt vores arbejde

Bliv medlem

Ældre Sagen kæmper for:

- Et demensvenligt Danmark
- Selvbestemmelse længst muligt
- Støtte til pårørende
- Flere demensvenlige plejeboliger

Sidst opdateret 03.07.2024