Søg på www.aeldresagen.dk
Logo
Inger 69 år (2016), Gerhardt 74 år (2016), ringbind, mappe, planlægge, budget, regnemaskine, lommeregner

Arv & testamente

Hvordan skal din arv fordeles?

Der er flere grunde til, at det er en god idé at få oprettet et testamente. Først og fremmest har du på den måde selv indflydelse på, hvordan arven skal fordeles, når du en dag ikke er her mere.

Hvorfor skrive testamente?

Måske er din familiesituation sådan skruet sammen, at du ikke kan overskue hvem, der kommer til at arve dig. Eller hvor meget den enkelte arver efter dig. Det kan være, du er gift på ny og har fået flere børn. Her kan en advokat forudse de situationer, du ikke selv har tænkt over, og tage højde for dem i et testamente.

Kort sagt: Hvis du ikke foretager dig noget, kommer din ægtefælle og det, man kalder tvangsarvinger, til at arve dig. Og det er måske tilstrækkeligt for dig.

Men vil du have indflydelse på fordelingen af arven, når du dør, kan det være nødvendigt at oprette et testamente.

Hvem er dine tvangsarvinger?

Dine tvangsarvinger er din ægtefælle og dine børn eller dine børnebørn, hvis du har børn, der er afgået ved døden før dig. Ifølge arveloven kan du ikke gøre dine tvangsarvinger arveløse, fordi minimum 25 pct. af den arv, du efterlader, skal gå til dine tvangsarvinger.

Hvis du gifter dig igen

Især hvis du har giftet dig igen, eller lever i et papirløst forhold, kan du have behov for at bestemme, hvordan arven efter dig bliver fordelt.

Du kan selv bestemme, hvem der skal arve op til 75 procent af det, du efterlader dig, hvis du er gift og/eller har børn. Har du ingen børn og lever i et papirløst forhold, kan du selv bestemme over 100 procent af det, du efterlader. 

Få rådgivning

Alt efter din situation kan reglerne for arv og testamente være komplicerede. Du er altid velkommen til at kontakte Ældre Sagens rådgivning, hvor der sidder jurister klar til at svare på dine spørgsmål. Det er gratis, og du behøver ikke være medlem af Ældre Sagen.

Spørgsmål og svar om arv og testamente

Ældre sagen anbefaler altid, at du får hjælp af en advokat til at skrive dit testamente.

Der findes 4 typer testamente: Notartestamente, vidnetestamente, indbotestamente og nødtestamente. Hvordan man opretter testamentet, afhænger af, hvilken type man vil oprette.

Læs mere om, hvordan du opretter et testamente

Du kan frit bestemme over 75 pct. af din formue. Resten er forbeholdt dine tvangsarvinger. Hvis du ikke har tvangsarvinger, kan du frit bestemme over hele din formue.

Ægtefælle og/eller børn, børnebørn, oldebørn mv. er ens tvangsarvinger. Hvis du efterlader dig tvangsarvinger, skal de mindst have 25% af din formue – det kaldes tvangsarv. Hvis du ikke efterlader dig tvangsarvinger, kan du frit i et testamente bestemme hvem arven efter dig skal tilfalde.

Læs mere om, hvor meget du kan bestemme over i dit testamente i håndbogen "Værd at vide"

Dine arvinger skal betale mellem 0 pct. og 36,25 pct. i boafgift, alt efter hvilken relation de har til dig.

Ægtefæller er undtaget og betaler ikke boafgift. Nær familie som fx Børn, børnebørn og forældre betaler 15 pct. i boafgift af det beløb, der overstiger bundfradraget.

Fjernere slægtninge og andre personer, der ikke er betegnet som nær familie, som fx niecer, nevøer og venner betaler både boafgift på 15 pct. og en ekstra tillægsboafgift på 25 pct.

Hvis du har arvinger, der skal betale tillægsboafgift, kan det evt. betale sig, at du i testamentet benytter dig af den såkaldte 30%- regel, hvor en velgørende organisation betaler boafgiften.

Læs mere om boafgift og bundfradrag i håndbogen "Værd at vide"

30%-reglen er en ordning, hvor du i dit testamente giver 30 pct. af din arv til en velgørende organisation, som til gengæld skal betale hele boafgiften.

Hvis du ønsker at begunstige personer, der normalt ville skulle betale tillægsboafgift, fx niecer, nevøer eller venner, kan dette betyde at de får mere arv udbetalt.

Læs mere om 30%- reglen

Ja, Ældre Sagen kan godt indsættes som arving i dit testamente, og modtager arven 100 pct. fritaget fra at betale boafgift af arven.

Hvis du ønsker at støtte Ældre Sagen, kan du vælge at indsætte os som arving i dit testamente. Du kan testamentere et fast beløb, eller en procentdel af din formue.

Hvis du ikke har tvangsarvinger, kan du også testamentere hele din arv. Som en godkendt velgørende organisation betaler vi ingen bo- eller tillægsboafgift, så hele det beløb du efterlader, går direkte til vores arbejde for ældre i Danmark.

Det er også muligt at kombinere en donation med 30%-reglen og derved øge det, dine øvrige arvinger får udbetalt.

Læs mere om, hvordan du støtter Ældre Sagen gennem arv og testamente

Du hæfter som udgangspunkt ikke for afdødes gæld. Som ægtefælle hæfter du dog for afdødes gæld ved ægtefælleudlæg eller uskiftet bo. Hvis dødsboet skiftes som privat skifte, er det vigtigt at du/I ikke betaler nogen af afdødes kreditorer, før I er sikre på at afdøde efterlader sig midler nok til at betale alle kreditorer.

Hvis et dødsbo behandles som privat skifte, og det viser sig at dødsboet er insolvent (gælden er større end formuen), kan arvingerne tilbagelevere dødsboet, dvs. afdødes formue og aktiver, og arvingerne vil så ikke hæfte for afdødes gæld.

Det er derfor vigtigt at man som arving ikke bruger af afdødes formue, før man ved om boet er solvent.

Er afdødes formue meget lille, kan du udtage det som boudlæg, og du vil så kun hæfte for udgifter til begravelse/bisættelse, og ikke afdødes øvrig gæld.

Læs mere om behandling af afdødes bo i håndbogen "Værd at vide"

Læs også: Du arver ikke gæld

Politik

Det har Ældre Sagen opnået 

Læs om politiske resultater

Sidst opdateret 13.03.2025