Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Demens

Livet med Alzheimer og andre former for demens

Sådan skal du gøre, når du ser demenssymbolet

Læs, hvad du skal gøre, når du ser demenssymbolet, og om hvordan man bestiller demenssymbolet.

Artiklen kort

Når du ser Demenssymbolet

Demenssymbolet, der er udviklet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, skal gøre det tryggere for mennesker med demens at færdes i det offentlig rum.

Demenssymbolet er et hjælpemiddel, man kan bruge, hvis man ønsker at vise, man har demens for at møde større forståelse og tålmodighed ude blandt andre mennesker.

Der er tre simple råd, når du ser demenssymbolet: smil og være imødekommende - stil ét spørgsmål ad gangen - sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej.

Du kan du bestille et gratis sæt med demenssymbolet i, i Ældre Sagens Webshop.

Læsetid 4-5 minutter

_________________


Demenskampagnen i 2023

I maj 2023 blev den nationale demensuge afholdt. Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark og Ældre Sagen satte fokus på demens og det nationale demenssymbol, Håndsrækningen, sammen med de frivillige fra Ældre Sagen.

Demensugen handlede i år om at gøre det trygt for mennesker med demens at komme fra A til B - både det at færdes i eget nærområde, tage offentlig transport og færdes i ukendte områder. 

null

Hvad står demenssymbolet for?

Demenssymbolet skal gøre det tryggere for mennesker med demens – og dermed også deres pårørende – at færdes i det offentlige rum. 

Demenssymbolet er et hjælpemiddel, man kan bruge, hvis man ønsker at vise, man har demens – fx for at møde større forståelse og tålmodighed ude blandt andre mennesker, i bussen eller i supermarkedet.

Symbolet er udviklet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, i et samarbejde mellem mennesker med demens, pårørende, fagfolk og frivillige.

Læs mere om symbolet på www.demensvenligtdanmark.dk

null Demenssymbolet

Det skal du gøre, når du ser demenssymbolet
Når du møder en person, der bærer symbolet, så skal du være ekstra opmærksom. Måske er der brug for en hjælpende hånd, men det er ikke sikkert. Det er langt fra altid, at en, der har demens, har brug for hjælp. Nogle gange kan et smil eller lidt ekstra tid, forståelse og tålmodighed gøre en stor forskel.

Husk disse tre simple råd, når du ser demenssymbolet:

  • Tag kontakt – Smil og vær imødekommende.
  • Tal tydeligt – Stil ét spørgsmål ad gangen.
  • Vær tålmodig – Sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej.

Læs artiklen: Hvad er demens? 

Sådan får du et demenssymbol
Hvis du kender en, der har demens og gerne vil bruge symbolet, kan du bestille et gratis sæt med demenssymbolet i, i Ældre Sagens Webshop. Symbolet og demenskittet koster 82 kr. i porto, og prisen dækker udelukkende forsendelse. 

null Demenskittet

I sættet er der flere ting, som du kan bruge efter lyst og behov. Der er både en pin (nål til tøjet, tasken e.l.), klistermærker, en nøglering og et skilt, så man kan bære symbolet både synligt og diskret.

Hvis du vil bestille et gratis demenskit kan du kontakte demenskoordinatoren i din kommune eller dit lokale rådgivnings- og aktivitetscenter.

Du kan også bestille demenskittet i Ældre Sagens webshop mod betaling af porto på 82 kr.

Bestil demenssymbolet i Ældre Sagens webshop

Sidst opdateret 07.02.2024