Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk
motion, hverdag, bevægelse, hverdagsmotion, motionsfrivillig, ældre herre, Tonny 81 år (2017), bænk, rollator, bredformat,

Ensomhed

100.000 ældre føler sig ensomme - find et fællesskab hos os.

Ensomhed er stigende blandt ældre over 65 år. Mange ældre føler sig ensomme i hverdagen. Få viden og rådgivning om ensomhed, og hvad du kan gøre mod følelsen af ensomhed.

 

Ensomhed er et problem for mange i Danmark. I 2021 følte næsten 600.000 danskere sig ensomme, og heraf var 100.000 over 65 år.

Det er en markant stigning i forhold til tidligere år, hvor tallene var henholdsvis 380.000 og 55.000 – også selvom en del af stigningen skyldes de særlige omstændigheder under coronaepidemien.

Det betyder, at langt de fleste af os kender nogen, der ofte føler sig ensomme, eller at vi selv har oplevet at have ensomhed tæt inde på livet.

At føle sig ensom eller at være alene

At føle sig ensom er ikke det samme som at være alene eller at bo alene. Du kan godt føle dig ensom, selvom du er sammen med andre mennesker, har familie eller går på arbejde.

Andre oplever, at de både er alene og føler sig ensomme. Men fælles er, at alle kan få ensomhed tæt ind på livet.

Læs også: Sådan spotter du ensomhed

Når livet ændrer sig og relationerne forsvinder
De fleste af os vil opleve at mærke følelsen af ensomhed i løbet af livet. Det sker typisk, når vores liv ændrer sig.

Det kan fx være, hvis du selv eller en nær slægtning bliver alvorligt syg, du bliver enke eller enkemand, bliver skilt, eller når du går fra et aktivt arbejdsliv til pension.

Det er forskelligt, om man trives bedst med mange eller få relationer. Men vi har brug for fællesskaber og nære relationer gennem hele livet.

Man skal også huske på, at man selv kan gøre noget for at bevare sine nære relationer og skabe nye, hvis man får behov for det.

Når det bliver farligt at være ensom

Det er ikke farligt at føle sig ensom i korte perioder af livet. Men hvis man føler sig ensom over lang tid, så kan det blive farligt for ens helbred.

Ældre mennesker er især udsatte, hvis de bliver alene, får nedsat hørelse eller syn eller bliver immobile og får svært ved at komme ud af sit hjem og rundt til aktiviteter, venner og bekendte.

En anden ting er, at mange har svært ved at tale om ensomhed. Det kan også gøre det svært at række ud og dele sin oplevelse med andre.

Læs også: 10 måder at møde andre på i lokalafdelingen

Deltag i aktiviteter og finde nye fællesskaber

Vi ved, at ensomhed ikke trives godt i fællesskaber, hvor man er opmærksom på hinanden. Derfor arbejder vi i Ældre Sagen for at skabe nye fællesskaber og få flest muligt med.

Vi har både store og små fællesskaber.

Vores frivillige holder hver uge aktiviteter og arrangementer i lokalafdelingerne over hele landet, hvor det er muligt at deltage.

Det kan være, at man er med til aktiviteter som badminton, gymnastik, dans, fisketure, hobbyværksteder, madlavning og gåture, hvor man kan møde andre til socialt samvær.

Det kan også være, at man har behov for en spiseven eller en besøgsven, som kommer på besøg, eller en sorggruppe til at bearbejde et tab. Det er også en mulighed.

 
Vi står sammen i Folkebevægelsen mod Ensomhed

Det kræver en fælles indsats på tværs af aldersgrupper og organisationer at mindske antallet af mennesker, som føler sig ensomme i Danmark.

Derfor samarbejder vi med over 90 andre organisationer, kommuner og virksomheder i Folkebevægelsen mod Ensomhed.

Her bliver vi klogere på, hvordan vi forebygger og afhjælper ensomhed, vi samarbejder om, hvordan vi skaber nære fællesskaber, og vi mødes i uge 17 og 45 til "Danmark Spiser Sammen".

Læs mere om Folkebevægelsen mod Ensomhed

Ingen i Danmark skal rammes af alvorlig ensomhed

Næsten 600.000 danskere føler sig ensomme, heraf 100.000 over 65 år. Ensomhed kan være livstruende for den enkelte og dyrt for samfundet. Derfor arbejder Ældre Sagen for, at ingen ældre skal rammes af alvorlig ensomhed.

Læs hele mærkesagen om ensomhed

Spørgsmål og svar om ensomhed og samvær

Jeg vil gerne møde andre. Hvordan kan jeg det?

Hvis du gerne vil møde andre, kan en god ide være at melde dig til en aktivitet eller et arrangement i en lokalafdeling i nærheden af, hvor du bor.

Vi har både noget for dig, som er til mindre fællesskaber, hvor man mødes jævnligt, og til dig der har lyst til at komme ud blandt mange mennesker fx til en fællesspisning.

Der er mange forskellige typer af aktiviteter i Ældre Sagens lokalafdelinger. Det kan være faste hold og ugentlige aktiviteter med hobbyer eller motion, kurser, fællesspisning, spilleaftener og ture.

Her kan du få flere ideer til, hvordan du kan møde andre

Du kan også søge i listen over aktiviteter og se, hvad der sker i en lokalafdeling nær dig. 

Gå til listen over aktiviteter i Ældre Sagen

Jeg vil gerne møde andre. Men jeg har svært ved at komme ud. Hvad kan jeg gøre?

Få hjælp til at komme ud af døren

Du har flere muligheder for at få støtte til at møde andre, hvis du har svært ved at komme ud af dit hjem.

Det kan være, at du er usikker på benene eller sidder i kørestol, ser eller hører dårligt, eller af andre årsager har svært ved at komme ud af døren og hen til en aktivitet, et arrangement eller bare ud at gå en tur. 

I Ældre Sagen har du mulighed for at få støtte af en frivillig, der kan tage dig under armen og hjælpe dig ud af døren. Det kalder vi en "Gå-med-ven".

Læs mere om, hvordan du får en "Gå-med-ven"

Få besøg i dit eget hjem

Du kan også få besøg i dit hjem af en besøgsven. I får en kop kaffe og en sludder eller pynter op til en højtid.

Det kan også være, at I går en lille tur sammen, eller at du vælger at få en spiseven, der kommer hjem til dig og spiser sammen med dig fx en gang om ugen. Der er flere former for besøgsvenner.

Læs mere om, hvordan du får en besøgsven

Skal man være medlem af Ældre Sagen for at deltage i aktiviteterne?

Det er forskelligt fra aktivitet til aktivitet, om du skal være medlem af Ældre Sagen for at deltage. Du kan se i beskrivelsen af aktiviteten, hvilke betingelser der er for at deltage.

Du skal være opmærksom på, at nogle aktiviteter har forskelligt deltagergebyr, alt efter om man er medlem eller ej.

Det er den enkelte lokalafdeling, som arrangerer aktiviteterne. Det er dermed lokalafdelingen, der bestemmer, om du skal være medlem af Ældre Sagen for at deltage.

Sådan bliver du medlem af Ældre Sagen

Koster det noget at deltage i Ældre Sagens aktiviteter?

Det er forskelligt fra aktivitet til aktivitet, om det koster noget eller ej at deltage. Mange aktiviteter er gratis. Andre koster et beskedent beløb, der fx dækker mad, kaffe eller transport. 

Du kan se i beskrivelsen af den enkelte aktivitet eller arrangement, hvad det koster at deltage.

Find aktiviteter i Ældre Sagens lokalafdelinger 

Sidst opdateret 10.11.2022