Ensomhed er stigende blandt ældre over 65 år. Mange ældre føler sig ensomme i hverdagen. Få viden og rådgivning om ensomhed, og hvad du kan gøre mod følelsen af ensomhed.
Ensomhed er et problem for mange i Danmark. I 2021 følte næsten 600.00 danskere sig ensomme, og heraf var 100.000 over 65 år.
Det er en markant stigning i forhold til tidligere år, hvor tallene var henholdsvis 380.000 og 55.000 – også selvom en del af stigningen skyldes de særlige omstændigheder under coronaepidemien.
Det betyder, at langt de fleste af os kender nogen, der ofte føler sig ensomme, eller at vi selv har oplevet at have ensomhed tæt inde på livet.
At føle sig ensom eller at være alene
At føle sig ensom er ikke det samme som at være alene eller at bo alene. Du kan godt føle dig ensom, selvom du er sammen med andre mennesker, har familie eller går på arbejde.
Andre oplever, at de både er alene og føler sig ensomme. Men fælles er, at alle kan få ensomhed tæt ind på livet.
Læs også: Sådan spotter du ensomhed
Når livet ændrer sig og relationerne forsvinder
De fleste af os vil opleve at mærke følelsen af ensomhed i løbet af livet. Det sker typisk, når vores liv ændrer sig.
Det kan fx være, hvis du selv eller en nær slægtning bliver alvorligt syg, du bliver enke eller enkemand, bliver skilt, eller når du går fra et aktivt arbejdsliv til pension.
Det er forskelligt, om man trives bedst med mange eller få relationer. Men vi har brug for fællesskaber og nære relationer gennem hele livet.
Når det bliver farligt at være ensom
Det er ikke farligt at føle sig ensom i korte perioder af livet. Men hvis man føler sig ensom over lang tid, så kan det blive farligt for ens helbred.
Ældre mennesker er især udsatte, hvis de bliver alene, får nedsat hørelse eller syn eller bliver immobile og får svært ved at komme ud af sit hjem og rundt til aktiviteter, venner og bekendte.
En anden ting er, at mange har svært ved at tale om ensomhed. Det kan også gøre det svært at række ud og dele sin oplevelse med andre.
Læs også: 10 måder at møde andre på i lokalafdelingen
Deltag i aktiviteter og finde nye fællesskaber
Vi ved, at ensomhed ikke trives godt i fællesskaber, hvor man er opmærksom på hinanden. Derfor arbejder vi i Ældre Sagen for at skabe nye fællesskaber og få flest muligt med.
Vi har både store og små fællesskaber.
Vores frivillige holder hver uge aktiviteter og arrangementer i lokalafdelingerne over hele landet, hvor det er muligt at deltage.
Det kan være, at man er med til aktiviteter som badminton, gymnastik, dans, fisketure, hobbyværksteder, madlavning og gåture, hvor man kan møde andre til socialt samvær.
Det kan også være, at man har behov for en spiseven eller en besøgsven, som kommer på besøg, eller en sorggruppe til at bearbejde et tab. Det er også en mulighed.
Det kræver en fælles indsats på tværs af aldersgrupper og organisationer at mindske antallet af mennesker, som føler sig ensomme i Danmark.
Derfor samarbejder vi med over 90 andre organisationer, kommuner og virksomheder i Folkebevægelsen mod Ensomhed.
Her bliver vi klogere på, hvordan vi forebygger og afhjælper ensomhed, vi samarbejder om, hvordan vi skaber nære fællesskaber, og vi mødes i uge 17 og 45 til "Danmark Spiser Sammen".
Læs mere om Folkebevægelsen mod Ensomhed