En fuldmagt kan være en stor hjælp, hvis en, som du kender, bliver syg fx med demens, og du som pårørende skal hjælpe og handle på den syges vegne.
Livet er uforudsigeligt. Ingen ved, hvad fremtiden bringer. Selv om det ikke er rart at tænke på, at uheldet kan ramme os, kan det være en god idé også at tage højde for de mindre behagelige hændelser i livet.
At komme ud for en trafikulykke eller at blive ramt af en demenssygdom kan betyde, at du bliver ude af stand til at træffe beslutninger selv.
Det kan vanskeliggøre tilværelsen for fx en ægtefælle, der ikke umiddelbart kan disponere over den anden ægtefælles formue eller se ægtefællens sygehusjournal.
Det kan løses ved, at du i tide opretter en fuldmagt, eller at der beskikkes en værge for dig.
Fuldmagtens fordele
En fuldmagt vil i mange tilfælde være et brugbart alternativ til et værgemål, og fuldmagten har den fordel, at du selv kan beslutte, hvem der skal have fuldmagten, og hvilke områder og dispositioner fuldmagten skal omfatte. Men fuldmagten skal oprettes, mens du stadig har din fornufts fulde brug.
Læs artiklen: Hvad er en fuldmagt?
Fuldmagtens gyldighed
Ældre Sagen skal gøre opmærksom på, at der pågår en principiel juridisk diskussion af, om almindelige fuldmagter, herunder Ældre Sagens pårørendefuldmagter, er gyldige, hvis fuldmagtsgiveren mister evnen til at handle fornuftsmæssigt, fx på grund af demenssygdom eller anden alvorlig psykisk svækkelse.
Det er Ældre Sagens klare opfattelse, at pårørendefuldmagterne også er gyldige, hvis fuldmagtsgiveren mister fornuftens fulde brug. Dette anerkendes også i domspraksis, hvis fuldmagten er oprettet korrekt, og der ikke er grundlag for at tro, at der foreligger misbrug.
Indtil der foreligger en afklaring af spørgsmålet, anbefaler vi dog, at du både opretter en fremtidsfuldmagt og en pårørendefuldmagt. Det er Ældre Sagens forventning, at spørgsmålet vil blive afklaret i forbindelse med den kommende evaluering af fremtidsfuldmagtsloven, som finder sted i efteråret 2022.
Læs også: Brug Ældre Sagens pårørendefuldmagter
Hvis du ikke har evnerne til af oprette en fuldmagt
Hvis du ikke har oprettet en fuldmagt og ikke længere har de fornødne evner til at oprette en fuldmagt, kan der være behov for et værgemål for at varetage dine forhold.
Man søger om værgemål i Familieretshuset (tidligere Statsforvaltningen). Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid hos Familieretshuset er på omkring 11-12 uger til indhentelse af udtalelser, lægeerklæringer mm., når der skal oprettes et værgemål.
Læs mere om fuldmagter og værgemål i Ældre Sagens håndbog "Værd at vide"
Ældre Sagens pårørendefuldmagter
Ældre Sagen har udviklet et fuldmagtsprogram med to typer pårørendefuldmagter, der er tilpasset de forhold, som erfaringsmæssigt gælder for Ældre Sagens medlemmer.