Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Demens

Livet med Alzheimer og andre former for demens

En aktiv hverdag hjælper på demens

En demenssygdom ændrer hverdagen, men det er vigtigt, at sygdommen ikke betyder farvel til meningsfulde aktiviteter.

 

Artikel kort

Aktiv hverdag med Alzheimer

Selvom en demenssygdom ændrer på hverdagen, så er det vigtigt at man holder ved de meningsfyldte aktiviteter.

Fysisk aktivitet og socialt samvær kan have en forebyggende virkning mod svækkelse af mentale evner.

At dyrke motion betyder ikke kun, at du holder dig i god fysisk form, men virker også positivt på nogle af symptomerne ved en demenssygdom.

Det kan være udfordrende at bevare sit social netværk, hvis man har en demenssygdom. Man mangler måske lyst og overskud.

Men det er vigtigt, at bliver ved med at være socialt aktiv. Og meget tyder på, det kan være med til, at sygdommen ikke udvikler sig lige så hurtigt.

Læsetid 2-3 minutter

_________________

Det er individuelt, hvilke aktiviteter man har lyst til at fylde sit liv med. Og hvor ofte man har lyst til at være sammen med andre.

Men har man Alzheimer eller en anden demenssygdom, er det er vigtigt at leve et aktivt liv, så man ikke går i stå.

Faktisk er der tegn på, at både fysisk aktivitet og socialt samvær kan have en forbyggende virkning mod svækkelsen af mentale evner. Derfor er det en god idé at fortsætte med de aktiviteter og interesser, man allerede har i sit liv, og have en aktiv hverdag.

Det handler om at holde fast i sin motion og sport, sine aftener i kortspilsklubben, eller hvad man nu interesserer sig for, så længe som muligt. Også besøg på biblioteket, udflugter og motion i naturen og andre almindelige gøremål skal holdes i gang.

Træning hjælper på demenssymptomer

At dyrke motion og træning betyder ikke kun, at du holder dig i god fysisk form.

Fra forskning ved vi, at intensiv, fysisk træning virker positivt på nogle af symptomerne ved en demenssygdom, og det styrker koordination og iltoptagelsen til hjernen.

Fysisk træning kan også have en positiv effekt på den demensramtes identitet. Man fastholder sin identitetsfølelse og sin opfattelse af sig selv i længere tid.

Som sygdommen skrider fremad, kan det blive svært at indlære nye fysiske aktiviteter. Men hvis man har været glad for en bestemt sportsgren - og hvis man fastholder den – kan man bevare sin evne til at dyrke motion langt hen i sygdomsforløbet.

Styrk balance- og reaktionsevner

Ofte sker der det, at den fysiske træning hen ad vejen får mere karakter af leg og almindelig bevægelse. Men også det er vigtigt at holde fast i, fordi bevægelse af kroppen altid vil have en positiv effekt på balance- og reaktionsevne og på sanserne som helhed.

""Fortsæt med det sociale samvær

Får man en demenssygdom, vil man måske opleve, at det kan være udfordrende at bevare sit netværk. Mange får nemlig mindre lyst og overskud til at være sammen med andre mennesker, som sygdommen skrider frem.

Men som pårørende kan du bevare livskvaliteten, hvis du bliver ved med at være socialt aktiv. Og meget tyder på, det kan være med til, at sygdommen ikke udvikler sig lige så hurtigt.

Derfor er det vigtigt at være åben over for omgivelserne, for muligheder og tilbud, så man får den nødvendige hjælp og støtte til at blive ved med at være fysisk aktiv og være sammen med andre mennesker.

Læs også: Mød andre der kender til demens

Læs om samtalekortene Drømmesamtaler

Læs mere om demens

 

Sidst opdateret 15.01.2024