Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Demens

Livet med Alzheimer og andre former for demens

Få en god højtid med demens

Få tips til, hvordan højtiderne bliver en så god oplevelse som muligt for alle i familien.

Artikel kort

Få en god højtid med demens

Højtider og sammenkomster kan betyde mange overvejelser, når en ægtefælle eller et andet familiemedlem har demens.

Nogle mennesker med demens trives godt med mange menneske, andre gør ikke.

Nogle kan have stor glæde af at fejre højtiden hjemme hos familien. For andre kan det være belastende at komme væk fra de vante omgivelser på plejehjemmet.

Det er en god ide at tage udgangspunkt i de erfaringer, du har fra tidligere sammenkomster og fra jeres hverdag.

Det er også en god idé at planlægge højtiden i god tid og fordele pligter, opgaver og besøg, så du, ikke står alene med det hele.

Læsetid 3-4 minutter

_________________

Højtider som jul og påske og familiearrangementer som fx fødselsdage er for mange en anledning til samvær, hygge og god mad.

Men hvis man har en ægtefælle eller et andet familiemedlem med demens, kan højtider også betyde mange og svære overvejelser – fx hvor højtiden skal fejres, hvordan og med hvor mange gæster.  

Stort eller intimt selskab?

Nogle mennesker med demens trives godt i selskab med mange mennesker, hvor samtalerne flyver hen over bordet. For andre fungerer det ikke. Det er individuelt. og det kan også afhænge af personens humør netop den dag.

Overvej, hvad du tror, vil virke for jer med udgangspunkt i behovene hos den, der har demens. Det kan være, at det er helt fint med den store fest med børn, børnebørn, venner og bekendte. Det kan også være, at det bedste i år vil være et mindre selskab, hvor det bare er jer og evt. et par få andre.  

Højtiden skal være hyggelig – også for den, der har demens, som skal trives i selskabet og føle sig inkluderet, ønsket og forstået.

Vante eller nye omgivelser?

Måske er I også i tvivl om, hvor I skal fejre højtiden, hvis personen, der har demens fx bor på plejehjem. Skal højtiden fejres hjemme, eller måske skal det være i de vante omgivelser på plejehjemmet?

Nogle personer med demens kan have stor glæde af at fejre højtiden hjemme hos familien – især hvis personen er vant til at deltage i besøg eller arrangementer hos familie og venner.

For andre kan det være belastende at komme væk fra de vante omgivelser på plejehjemmet, hvor der er en vis forudsigelighed og tryghed.

Hvis den dementramte bor på plejehjem, kan løsningen være at fejre højtiden der dagen eller ugen før.

Erfaringer fra hverdagen

Mennesker er forskellige – det gælder naturligvis også mennesker, der har en demenssygdom. Så tag udgangspunkt i de erfaringer, du har fra tidligere sammenkomster og fra jeres hverdag.

Overvej, hvordan personen med demens tidligere har reageret på mange mennesker, børn, uro og larm, og gør eventuelt arrangementet kortvarigt.

Mennesker med demens bliver også hurtigere trætte og kan have brug for et hvil under et besøg.

En god oplevelse for alle

Der er som regel meget at se til omkring en højtid, og det kan let blive uoverskueligt og måske stressende – særligt når du har et nært familiemedlem med demens, som du også hjælper.

Det er derfor en god idé at planlægge højtiden i god tid og fordele pligter, opgaver og besøg, så du, som pårørende, ikke står alene med det hele.

I perioder kan det være fysisk og psykisk opslidende at være pårørende til et menneske med demens, og man kan som pårørende også føle dårlig samvittighed og have en oplevelse af, at man svigter personen med demens.

Som pårørende har du lov til at være ked af, at tingene ikke er, som de tidligere har været. Men det er en god idé at prøve ikke at lade den dårlige samvittighed få lov til at fylde. Sæt fokus på de nye behov.

Det kan være en hjælp at tale med andre – et familiemedlem, en nær ven eller måske en, der også har haft demens inde på livet.

Du er altid velkommen til at kontakte Ældre Sagens rådgivning, hvis du har brug for støtte eller flere gode råd i forbindelse med en højtid – og på alle andre tidspunkter.

Læs også: Få rådgivning om demens

Brug din lokalafdeling

Du kan også kontakte Ældre Sagens lokalafdeling i dit område.

Lokalafdelingen kan være behjælpelig med information om tilbud for pårørende til mennesker, der har en demenssygdom. Flere lokalafdelinger har en demensansvarlig, der kan hjælpe dig.

Find din lokalafdeling

Sidst opdateret 03.07.2024