""

Syn & øjne

Sådan ændrer syn og øjne sig med alderen

Dit syn forandrer sig med alderen. Det er naturligt, og de fleste gener kan du gøre noget ved. 

Dit syn forandrer sig naturligt med alderen. De fleste forandringer med øjnene er harmløse og lette at gøre noget ved – ligesom flere øjenproblemer forsvinder af sig selv igen.

Helt at undgå problemer med synet med tiden er de færreste forundt. Nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl er nogle af de hyppigst forekommende problemer med synet, du kan opleve, når du kommer op i årene.

Sådan forandrer dit syn sig med alderen
Synet bliver overordnet opdelt i det man kalder et centralt syn og et perifert syn. Det centrale syn er det, du bruger til at stille skarpt med. Fx når du ser detaljer, farver og former på objekter.

Det perifere bruger du til at opfatte omgivelserne omkring dig med. Du oplever det fx, når du går på gaden. Du stiller ikke skarpt på omgivelserne omkring dig, men det perifere syn hjælper dig med at fornemme dine omgivelser, så du kan orientere dig, når du går.

Du vil måske opleve, at det centrale syn ændrer sig, når du bliver ældre. Det kan blive sværere at fokusere og stille skarpt, og der skal mere lys til for at se detaljer eller at læse.

Gammelmandssyn eller alderssyn

Hvor langt skal det, du sidder og læser lige nu, væk fra dine øjne, før bogstaverne er tydelige? Hvis du sidder med helt strakte arme, eller langt fra skærmen, har du måske det, man kalder gammelmandssyn eller alderssyn.

Alderssyn er helt almindeligt. Med alderen bliver linsen i øjet nemlig stivere, og derfor mister den evnen til at stille skarpt på forskellige afstande. Det er derfor, du må holde teksten ud i strakt arm for at kunne fokusere på bogstaverne.

Sløret syn og hovedpine
Alderssyn kan du opleve allerede fra 40-årsalderen. Det viser sig ved, at du begynder at få svært ved at læse det med småt, men godt stadig kan se langt.

Alderssyn kan gøre, at du bliver træt i øjnene og måske får hovedpine. Heldigvis kan alderssyn let afhjælpes med læsebriller eller skærmbriller.

Øjensygdomme

Udover alderssyn, som de fleste mennesker vil opleve, er der en række øjensygdomme, som påvirker både det centrale syn og det perifere syn.

Her er de mest almindelige aldersbetingede øjensygdomme.

Grå stær
Ved 70-årsalderen stiger sandsynligheden for at få øjensygdommen grå stær. Grå stær findes hos mere end halvdelen af befolkningen over 70 år.

Der er ikke noget farligt ved grå stær, som kan betragtes som kroppens naturlige ældning ligesom fx rynker og grå hår. Grå stær kan behandles ved en enkel operation, hvor dine øjnes naturlige linser fjernes og erstattes af plastiklinser.

Ved grå stær vil synet blive uskarpt og måske lidt tåget. Gå til øjenlægen, hvis du har symptomer på grå stær.

Læs om grå stær, symptomer og behandling på www.netdoktor.dk

Grøn stær
Grøn stær viser sig typisk først efter 60-årsalderen og er mindre udbredt end grå stær. Grøn stær dækker over en række øjensygdomme, der opstår som følge af et forøget tryk i øjet. Det forøgede tryk påvirker synsnerven.

Hvis du får grøn stær, bliver dit øjes synsfelt påvirket. Det kan give kikkertsyn, som betyder, at du ser det, du kigger direkte på, men ikke det, der er til siderne.

Der findes flere typer af grøn stær. De to mest almindelige former er åbenvinklet grøn stær og snævervinklet grøn stær.

Læs om grøn stær på www.netdoktor.dk

AMD (Aldersrelateret Macula Degeneration) 

AMD  er det, man også kalder ”alderspletter på nethinden” eller forkalkning af øjnene. Det er den mest almindelige årsag til svær nedsættelse af synet. Omkring 10 pct. af danskere over 75 år har AMD.

Der findes to forskellige former for AMD – den tørre og den våde. Ved den tørre AMD vil du sandsynligvis ikke opleve symptomer tidligt, men du kan måske opleve, at du ser en mørk plet i nogle minutter, efter du er vågnet.

Du kan også opleve, at det er svært at genkende folk på gaden, fordi ansigtet forsvinder, fordi det falder i et af de blinde områder i nethindens skarpsynscentrum.

Læs om AMD og mulighed for behandling på www.netdoktor.dk

Søg hjælp, hvis du oplever øjenproblemer
Det er vigtigt at blive undersøgt, hvis du oplever problemer med dit syn. Drejer det sig om nedsat syn, er det i første omgang en optiker, du skal kontakte. 

Hvis du oplever andre symptomer, skal du kontakte din læge, der kan henvise dig til en øjenlæge, hvis det er nødvendigt. 

Læs om ledsagerordning  for blinde eller stærkt svagtseende i folkepensionsalderen i Ældre Sagens håndbog ”Værd at vide

Mulighed for tilskud til briller

Du kan få tilskud til briller, hvis du er pensionist er berettiget til helbredstillæg – det vil sige, at du har en personlig tillægsprocent på over 0, og din formue ikke overstiger 93.000 i 2022.

Hvor meget du kan få i tilskud afhænger af din personlige tillægsprocent.

Læs mere om helbredstillæg, den personlige tillægsprocent og formuegrænsen i Ældre Sagens håndbog "Værd at vide" 

Kontakt rådgivningen og få hjælp

Har du brug for hjælp til at finde ud af, om du er berettiget til tilskud, så kontakt Ældre Sagens telefoniske rådgivning. Det er gratis, og du behøver ikke være medlem.

Kontakt Ældre Sagens rådgivning


Kilder: www.sundhed.dk, www.sundhedsguiden.dk, www.netdoktor.dk, www.apotek.dk.

Få rabat på briller

Rabat på briller

Medlemsfordel

Som medlem af Ældre Sagen får du rabat hos Thiele og Synoptik.

Sidst opdateret 14.12.2021