Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk
""

Medicin

Bliv klog på medicin, regler og tilskud

Få svar på spørgsmål om tilskud til medicin. Bliv også klogere på bilkørsel, når du tager medicin.

 

Når du tager medicin, er der et par ting, som kan være rare at vide. Fx at du kan få økonomisk tilskud til din medicin. Og at der er noget medicin, hvor du ikke må køre bil, når du har taget det.

Tilskud til medicin

Du kan få tilskud til medicin. Det gælder også for nogle typer af medicin, der kan købes i håndkøb, hvis lægen ordinerer dem til dig på recept. 

Der er tilskud til ernæringspræparater fx proteindrikke til alvorligt svækkede. Du får tilskuddet via din egen læge, der skriver recept. Recepten skal fornys hvert halve år.

Naturlægemidler og kosttilskud kan du ikke få tilskud til.

Læs også: Husk vaccine imod influenza

Det findes flere typer af tilskud, og der er forskellige regler for, hvordan du kan få de forskellige tilskud. Det er kun, hvis du bor fast i Danmark, du kan få tilskud, og det er underordnet, om du er omfattet af sikringsgruppe 1 eller 2.

Hvor meget tilskud kan jeg få til medicin?

Det er forskelligt fra person til person, hvor meget tilskud du kan få. Det afhænger bl.a. af dit samlede medicinforbrug.

Få gode råd som pårørende hos Ældre Sagen

Jo større medicinforbrug, desto større tilskud.

Tilskuddet gives uafhængigt af din indtægt og din eventuelle formue. Du skal købe tilskudsberettiget medicin for mindst 1.020 kroner (2022) for at få tilskud. Det gælder ikke for børn under 18 år.

Hvis du har et såkaldt helbredstillæg, får du også tilskud til de første 1.020 kroner.

Tilskuddet udbetales automatisk, og størrelsen afhænger af den enkeltes forbrug af tilskudsberettiget medicin i løbet af en periode på ét år. 

Læs om medicintilskud i Ældre Sagens håndbog "Værd at vide"

I det næste kan du læse mere om de forskellige former for tilskud:

 • Helbredstillæg
 • Kronikertilskud
 • Tilskud til håndkøbsmedicin
 • Gratis medicin til døende
 • Andre tilskud

Nederst på siden kan du finde ud af, om du må køre bil, når du tager medicin.

Helbredstillæg og medicinkort

Helbredstillæg er et løbende tilskud til medicin, som automatisk bliver fornyet hvert år, hvis du stadigvæk er berettiget til tilskuddet. Du søger om helbredstillæg på www.borger.dk. Hvis du ikke har mulighed at ansøge digitalt, kan du gå ned på Borgerservice, som kan hjælpe dig med at ansøge.

Læs om helbredstillæg i håndbogen "Værd at vide"

I dit Medicinkort på Sundhed.dk kan du få overblik over dine medicinordinationer mv. 

Kronikertilskud

Hvis du har en kronisk sygdom eller er syg i længere tid, kan du få det, der kaldes et kronikertilskud.

Du kan få kronikertilskud, hvis du køber medicin for mere end 20.091 kr. (2022) før tilskud om året for voksne. Børn og unge under 18 år skal købe medicin for 24.628 kroner (2022) om året før tilskud. Tilskuddet udbetales automatisk.

Hvis du er i tvivl, så kontakt din læge eller apotek.

Du har også mulighed for at få en henstandsordning med et bestemt apotek, så din udgift til din tilskudsberettigede medicin betales i 12 lige store dele. Du skal rette henvendelse til dit apotek, hvis du ønsker at komme med i ordningen.

Læs mere om kronikertilskud i håndbogen "Værd at vide"

Tilskud til håndkøbsmedicin

Du kan få tilskud til nogle typer af håndkøbsmedicin, hvis lægen ordinerer dem på recept til en bestemt sygdom. Her kan du spørge din læge til råds.

Gratis medicin til døende

Personer, der er døende, kan få gratis medicin. Lægen skal sende en ansøgning til Lægemiddelstyrelsen. Lægemiddelstyrelsen afgør, om der kan gives tilskud. Bevillingen gælder fra fire dage før Lægemiddelstyrelsen har modtaget ansøgningen.

Andre tilskud

I nogle tilfælde kan du få tilskud til medicin fra kommunen. Her gælder der nogle andre regler. Dem kan du læse mere om ved at klikke på linket herunder. 

Læs mere om tilskudsmuligheder, personlige tillæg og enkeltydelser i håndbogen "Værd at vide"

Bilkørsel og medicin kan være en farlig cocktail. Det er vigtigt, du tager nogle forholdsregler, så du passer på dig selv og andre i trafikken.

Bilkørsel og medicin: Tjek pakken, og tal med lægen

Du skal altid tjekke medicinpakken, hvis du tager medicin og kører bil. Hvis der er en rød advarselstrekant på pakken, betyder det, at medicinen kan påvirke dig, så det bliver farligt at køre bil. De typer medicin kalder man for trafikfarlige præparater, fordi de hæmmer dine køreevner på en måde, der minder om spirituskørsel. Der er også medicin, som godt kan påvirke din evne til at køre bil, selv om pakken ikke er mærket med den røde advarselstrekant. 

Læs artiklen: Sådan fornyer du kørekortet

Lægemiddelstyrelsen råd til dig, der tager medicin og kører bil:

 1. Spørg din læge eller dit apotek, om medicinen kan påvirke din bilkørsel.
 2. Hvis medicinpakken er mærket med den røde advarselstrekant, så vær på vagt og hold øje med, hvordan du reagerer på medicinen, før du kører bil igen.
 3. Hvis du får ny medicin med den røde advarselstrekant på pakken, skal du ikke sætte dig bag rettet, før du ved, hvordan din krop reagerer på medicinen. Det samme gælder, hvis du ændrer i din nuværende dosis af medicin.
 4. Læs indlægssedlen og følg anbefalingerne. På indlægssedlen kan du læse om bivirkninger og om, hvordan medicinen virker sammen med anden medicin og med alkohol.
 5. Spørg din læge, om det er bedst, du lader bilen stå, hvis du begynder på en behandling med medicin mod psykiske lidelser, diabetes eller forhøjet blodtryk. Det samme gælder, hvis du ændrer i dosis i en behandling af den type. 
 6. Bland aldrig alkohol med trafikfarlig medicin. Bare et enkelt glas øl eller vin kan sløve dig og gøre, at du ikke kan reagere hurtigt nok i trafikken.
 7. Husk at medicin uden den røde advarselstrekant på pakken også kan have indflydelse på, hvordan du færdes i trafikken. Se altid, hvordan ny medicin påvirker dig, inden du bevæger dig ud i trafikken.
Se listen over trafikfarlig medicin på www.laegemiddelstyrelsendk

Indlægssedler

App'en "Indlægssedler" indeholder indlægssedler fra medicin markedsført i Danmark. Informationen i app’en er den samme som informationen i medicin-æsken. App'en er bare mere læsevenlig - og altså lige til at hente frem, hvis papir-sedlen er blevet væk. Find din indlægsseddel ved at scanne stregkoden på medicinæsken eller søg på medicinens navn. 

Hent app'en "Indlægssedler" i AppStore

Hent app'en "Indlægssedler" til Android

Øvrige tilskud

Du kan også få tilskud til tandbehandling, fodpleje, fysioterapi, kiropraktor, psykologhjælp og høreapparat. 

Nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet

Der skal skabes bedre sammenhæng mellem kommuner og hospitalers tilbud til ældre i forbindelse med hospitalsindlæggelse.
Læs hele mærkesagen om sundhedsvæsenet

Sidst opdateret 07.07.2022

Spørgsmål og svar

Kan jeg få tilskud til medicin?

Ja, der findes forskellige former for tilskud, du kan få. Tilskuddene er ikke betinget af din indtægt eller eventuelle formue. Alle kan få tilskud til såkaldt tilskudsberettiget medicin. Størrelsen på dit medicintilskud afhænger af dit forbrug af medicin. Folkepensionister og førtidspensionister (før 1.1.2003) kan få yderligere tilskud efter det såkaldte helbredstillæg, som er afhængig af formue og indtægt.

Læs mere om, hvordan du får medicintilskud i håndbogen "Værd at vide"

Kan jeg købe medicin på nettet?

Ja, du kan godt købe medicin på nettet. Sundhedsstyrelsen har samlet en håndfuld gode råd, som gør det lidt lettere at handle medicin sikkert på nettet.

Læs mere om køb og salg af medicin på internettet på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside

Må jeg køre bil, når jeg tager medicin?

Der er noget medicin som kan sløve din reaktionsevne og virke berusende. Det kaldes trafikfarlige præparater, og der er en rød advarselstrekant på pakken. Der er også medicin, som godt kan påvirke din evne til at køre bil, selv om pakken ikke er mærket med den røde advarselstrekant.

Læs artiklen: Kend reglerne for kørsel og trafikfarlig medicin

Kan jeg få tilskud til alternativ behandling om naturmedicin?

Nej, du kan ikke få tilskud til alternativ behandling og naturmedicin.

Kan jeg få medicinen bragt ud?

Du kan godt få medicinen bragt ud. Apoteket tager et gebyr, som bliver fastsat af staten. Hvis det er uden for apotekets åbningstid, og hvis din læge, tandlæge eller dyrlæge vurderer, at det er nødvendigt, at medicinen bliver bragt ud til dig, inden apoteket igen har åbent, så kan du få bragt medicinen ud uden gebyr. 

Kan jeg få tilskud til medicin købt i et andet EU- eller EØS-land?

Ja, du kan godt få tilskud til medicin ordineret på recept, som er købt i et andet EU land samt Norge, Island og Lichtenstein EØS lande.

Læs mere om medicin fra udlandet i håndbogen "Værd at vide"