Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Demens

Livet med Alzheimer og andre former for demens

Kend symptomerne på demens

Lær symptomerne på Alzheimer og andre former for demens at kende, så du bedre kan skelne fx naturlig glemsomhed fra tegn på demens.

Artiklen kort

10 tidlige tegn på demens

Bare fordi man glemmer en aftale eller ikke kan finde sine ting, engang i mellem, betyder det ikke at man har demens.

Men hvis problemerne kommer oftere, end de plejer, kan det være en god idé at tage forbi lægen til et tjek.

I artiklen kan du læse om de 10 tegn på demens fra Nationalt Videncenter for demens.

Læsetid 4-5 minutter

_________________

Det er ikke sikkert, at et menneske har demens, fordi man lægger mærke til et enkelt eller to af symptomerne på listen herunder.

Det er fx meget normalt at glemme en aftale eller ikke kunne finde sine ting. Det er også normalt at glemme et ord engang imellem.

Men hvis problemerne kommer oftere, end de plejer, kan det være en god idé at tage forbi lægen til et tjek.

Det samme gælder, hvis du som pårørende oplever flere af symptomerne herunder hos fx din ægtefælle, far, mor eller søskende.

ADVARSELSTEGN

1) Man glemmer

Man spørger om de samme ting flere gange og glemmer svaret.

Det er normalt at have brug for huskesedler eller glemme en aftale for senere komme i tanke om det. Det er ikke normalt at spørge om det samme flere gange eller at glemme noget, man lige har lært eller oplevet.

2) Har svært ved at udføre kendte opgaver

Man har problemer med at udføre opgaver, selv om man har udført dem mange gange før.

Det er normalt at skulle have hjælp til at indstille fjernsynet. Det er ikke normalt at have problemer med at følge en opskrift, som man er vant til at bruge, sætte opvasken på plads eller finde det tøj, man vil have på.

3) Har svært ved at finde det rette ord

Man går i stå midt i en samtale og glemmer, hvad man er i gang med at sige. Man bruger forkerte ord i en sammenhæng, så det ikke giver mening. 

Det er normalt ikke at kunne finde det rette ord ind imellem. Det er ikke normalt at gå i stå midt i en samtale uden at ane, hvordan man kommer videre eller at kalde tingene noget helt forkert. Fx at sige "viserklokke" i stedet for "ur".

4) Bliver forvirret omkring tid og sted

Man glemmer, hvor man er, hvorfor man er der, hvor man lige kom fra, eller hvor man er på vej hen.

Det er normalt at komme i tvivl om, hvilken ugedag det er. Det er ikke normalt ikke at vide, om det er forår eller efterår eller at glemme, hvor man er, og hvordan man kom derhen.

5) Har svækket dømmekraft

Man træffer beslutninger, der er uhensigtsmæssige, uovervejede eller ulogiske, fx når man klæder sig på eller køber ind.  

Det er normalt at træffe en dårlig beslutning af og til. Det er ikke normalt at tage sandaler på om vinteren, købe de samme ting flere gange om ugen eller gentagne gange lade sig overtale til at købe ting, man åbenlyst ikke har brug for eller penge til.

6) Har problemer med at tænke abstrakt

Man misforstår talemåder og ordsprog og tager dem bogstaveligt.

Det er normalt at have lidt svært ved at forstå en talemåde eller ordsprog som fx "det er som at slå i en dyne". Det er ikke normalt at tro, at man bogstaveligt talt står og slår i en dyne.

7) Har svært ved at finde ting

Man lægger sine ting underlige steder og kan ikke finde dem igen.

Det er normalt at glemme, hvor man har lagt fjernbetjeningen. Det er ikke normalt at lægge brillerne i køleskabet eller anklage andre for at stjæle de ting, man ikke kan finde.

8) Humør og adfærd forandrer sig

Humøret skifter mere, end det plejer. Det samme gør adfærden.

Det er normalt at have en dårlig dag eller blive irriteret, når ens vaner bliver brudt. Det er ikke normalt at tabe fatningen, blive mistænksom, bange, vred eller forvirret uden nogen oplagt grund.

9) Personligheden ændrer sig

Man siger, hvad man tænker uden filter og tager ikke hensyn til andre menneskers følelser.

Det er normalt at ændre holdning over tid og kunne sige undskyld, hvis man er gået over stregen. Det er ikke normalt at være hensynsløs overfor andre ved at sige  alt, hvad man tænker.

10) Man tager ikke initiativ

Man holder op med at gå til sine vanlige fritidsinteresser. Man ser venner og familie mindre og trækker sig væk fra mennesker, man plejer at omgås.

Det er normalt, at man nogle gange ikke orker arbejdet, familien og sociale forpligtelser. Det er ikke normalt ofte at trække sig fra fritidsaktiviteter, sociale sammenkomster eller sport, som man ellers plejer at dyrke.

Det er heller ikke almindeligt at blive siddende i sin stol, selvom man er sulten, eller hvis telefonen ringer.


Kilde: "10 advarselstegn ved demens", Nationalt Videnscenter for Demens

Læs om, hvad du skal gøre, hvis du ser tegn på demens

Læs også: Kan jeg undgå demens?

null

Tag Ældre Sagens demenstest

Det er normalt at være i tvivl, om det er symptomer på demens, man har lagt mærke til, eller om det bare er helt almindelige tegn på glemsomhed.

Derfor har vi udviklet en enkel og vejledende test, hvor du først og fremmest kan få mere viden om symptomerne på demens og samtidig teste, om du – eller en, du kender – viser tegn på demens, som bør undersøges nærmere.

Demenstest – test om der er tegn eller symptomer på demens

Læs mere om demens

Sidst opdateret 20.12.2023