Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Demens

Livet med Alzheimer og andre former for demens

Lyt til andres oplevelser som pårørende til et menneske med demens

Hør, hvordan andre håndterer de følelser og overvejelser, som kan være forbundet med at være pårørende til et menneske med demens.

Artiklen kort

Pårørende til mennesker med demens

Det er helt naturligt som pårørende til et menneske med demens at føle sig udfordret både mentalt og fysisk.

Vrede, afmagt, flovhed og sorg er blot nogle af de følelser, man kan opleve, når éns ægtefælle eller forælder gennemgår en demenssygdom.

Podcast-serien "Demensguiden" tager afsæt i Ældre Sagens guide for pårørende til personer med demens. Her bliver der sat fokus på nogle af de følelser du som pårørende kan have.

I podcasten kan du bl.a. få viden og rådgivning fra eksperter, samt lytte til kendte personligheders erfaringer med demens i familien.

Læsetid 4-6 minutter

_________________

Er du pårørende til et menneske med demens, kommer du sandsynligvis til at gennemleve forskellige faser af demensforløbet, som udfordrer dig mentalt og fysisk.

Alt efter hvor i sygdomsforløbet I er, kan du som pårørende blive ramt af forskellige følelser – og det er helt naturligt, hvis følelserne koger over, når hverdagen forandrer sig.

Vrede, afmagt, flovhed og sorg er blot nogle af de følelser, du kan opleve – det er naturligt at blive påvirket, når éns ægtefælle eller forælder gennemgår en demenssygdom.

Podcast sætter fokus på følelserne

Podcastserien ”Demensguiden” sætter ord på nogle af de almindeligste følelser, en pårørende til et menneske med demens kan opleve.

  • Du kan høre om vreden og irritationen tidligt i demensforløbet, hvor der endnu ikke er stillet en diagnose.
  • Du kan høre om flovheden, når andre opdager, at en person tæt på dig har fået demens.
  • Du kan høre om kærligheden – og forsøget på at bevare intimiteten og nærheden i ægteskabet.
  • Du kan høre om sorgen ved at sige farvel, hver gang personen med demens forsvinder en smule mere.

Viden og rådgivning til pårørende

Gennem podcast-serien vil du få indblik i ny forskning – og nye behandlingsformer – der kan være med til at give et glimt af håb om et bedre forløb med demens.

Eksperterne Gunhild Waldemar, leder af Nationalt Videnscenter for Demens, og Laila Øksnebjerg, neuropsykolog, supplerer de personlige beretninger med faglig viden om den pågældende fase i demensforløbet.

Ældre Sagens erfarne demensrådgiver, Jytte Hansen, runder hvert afsnit af med at give nogle helt konkrete råd, der kan være med til at tage brodden af de følelser, der måske fylder hos dig.

For det er vigtigt, at du ved, at de følelser du gennemgår, er almindelige – og at andre mennesker i samme situation som dig oplever det samme.

Lyt til podcasten Demensguiden

Ghita Nørby om vreden

I podcasten kan du blandt andet møde Ghita Nørby, der beskriver sig selv som et ”følelsesmenneske” – hun blev ramt af sorg, vrede, afmagt og ensomhed, da hendes mand fik demens.

Hun fortæller om, hvor svært det var for hende, at leve i et ægteskab med en partner, der har demens – og hun fortæller om at føle sig ensom i ægteskabet, når der ikke er noget ’vi’ mere.

I podcast-episoden ”Vreden” får du – udover Ghita Nørbys fortælling – bud på, hvad du kan gøre for i det mindste at udskyde den følelse af ensomhed, som mange ægtefæller til demensramte oplever.

Jesper Buhl om kærligheden

Man mærker operasanger Jesper Buhls store kærlighed til sin hustru Hanne, når han beskriver hvordan han forsøgte at bevare nærheden og seksualiteten i ægteskabet, efter hun havde fået Alzheimers.

Det bliver imidlertid for uoverkommeligt for Jesper Buhl at pleje sin hustru og samtidig passe på sig selv – så han vælger at finde en plejehjemsplads til hende.

Jesper Buhl fortæller om den tunge beslutning, det er, at flytte sin hustru på plejehjem – og han fortæller om de svære overvejelser, han har, da han kort tid efter møder en ny kærlighed.

Lyt til Demensguiden - Kærligheden

Lyt til podcasten DemensguidenSilas Holst om afskeden

Silas Holst oplever en langsom, gradvis afsked i sin fars demensforløb. Han føler, at den far han elsker, dør en lille smule hver dag.

Hver gang Silas Holst forlader sin far på plejehjemmet efter et besøg, er det med visheden om, at det måske er sidste gang, han ser sin far.

I afsnittet ”Afskeden” får du – udover Silas Holsts fortælling – bud fra ekspert og rådgiver på, hvordan det er muligt at finde noget lys som pårørende, så du får det bedste ud af den tid, du har sammen med den person, der har demens.

Frederik Lindhardt om ordene

Frederik Lindhardt har haft et intellektuelt forhold til sin far, tidligere biskop Jan Lindhardt. Deres samvær har været fyldt med samtaler og meningsudvekslinger.

Men Jan Lindhardts tiltagende demenssygdom resulterer i fraværet af ord.

Frederik Lindhardt må finde en ny måde at være sammen med sin far på. Og han må vænne sig til, at rollerne mellem far og søn nu er byttet om

Det har ført til en til en anden måde at være sammen på. En mere fysisk og tæt relation, der har betydet meget for Frederik Lindhardt og hans far.

Lyt til  Demensguiden – Ordene

Mere viden om demens

Her på Ældre Sagens hjemmeside kan du få viden og rådgivning om Alzheimer og andre former for demens. Du kan også læse om aktiviteter og muligheder for støtte, hvis en i familien har en demenssygdom.

Læs også: Livet med Alzheimer og andre former for demens

Podcast-serien "Demensguiden" tager afsæt i Ældre Sagens guide for pårørende til personer med demens.

Læs også: Få råd og svar i demensguiden

Kontakt Ældre Sagens demensrådgiver

Du kan ringe til Ældre Sagens demensrådgiver mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 10-14. Og torsdag kl. 14-18. 

Læs mere om Ældre Sagens rådgivning om demens

Sidst opdateret 15.01.2024