Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Demens

Livet med Alzheimer og andre former for demens

Kan jeg undgå demens?

Forskningen viser, at det er muligt at mindske risikoen for demens. Bevægelse, samvær og at holde hjernen i gang ser nemlig ud til at kunne nedsætte risikoen for demens i nogle tilfælde.

De fleste af os kender et menneske med demens – ligesom vi nok alle gerne vil undgå sygdommen, hvis vi kan. Derfor bliver der også skrevet meget om demens i medierne og om forskellige ting, du kan gøre for at undgå demens.  

Forskning i Alzheimer og demens

Sandheden er, at der forskes meget i Alzheimers syge og andre former for demens. Men ingen har endnu fundet opskriften på forebyggelse eller kuren mod demens.

Der findes mere end 200 sygdomme, som kan give en tilstand af demens, og derfor er forskning på feltet også meget kompleks. Det er svært at konkludere noget entydigt.

Det kan du gøre

Man har endnu kun fundet frem til få ting, som ser ud til at nedsætte risikoen for demens.  

Fysisk aktivitet, socialt samvær og at holde gang i hjernen ser ud til at mindske risikoen for demens.  

Læs mere om at nedsætte risikoen for demens på Nationalt Videnscenter for Demens' hjemmeside

NEDSÆT RISIKOEN FOR DEMENS

Hold hjernen i gang

Du skal blive ved med at udfordre din hjerne med nye ting for at holde den i gang. 

Sådan holder du hjernen i form

Vær sammen

Vær social. Forskning viser, at venskab og det at være sammen med andre mennesker har en gavnlig virkning på dit helbred og din trivsel.

9 måder du kan møde andre på

Brug din krop – bevæg dig

Hjernen skal holdes i gang, og det skal kroppen også. Bevægelse er ikke kun godt mod demens, det nedsætter også risikoen for mange andre sygdomme. Du bliver mere glad, når du bevæger dig, fordi det frigiver nogle bestemte hormoner i din krop, som gør dig godt tilpas.

Find motion og aktiviteter i nærheden af dig

Demenstest – test om der er tegn eller symptomer på demensTag Ældre Sagens demenstest

Det er normalt at være i tvivl, om det er symptomer på demens, man har lagt mærke til, eller om det bare er helt almindelige tegn på glemsomhed.

Derfor har vi udviklet en enkel og vejledende test, hvor du først og fremmest kan få mere viden om symptomerne på demens og samtidig teste, om du – eller en, du kender – viser tegn på demens, som bør undersøges nærmere.

Demenstest – test om der er tegn eller symptomer på demens

Sidst opdateret 22.06.2022