Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Motion

Motion styrker dit helbred

Det skal du vide om din biologiske alder

SELV OM DU ER 58, KAN DIN KROP GODT VÆRE 68. DET AFHÆNGER AF, HVOR SUND, DU ER. DU KAN SELV GØRE EN INDSATS FOR AT BEVARE OG MÅSKE FORYNGE DIN KROPS BIOLOGISKE ALDER.

Den alder, der står på din fødselsattest, er ikke altid den samme som din biologiske alder.

Din biologiske alder afhænger af din krops sundhedsmæssige tilstand. Hvis du er i dårlig fysisk form, kan din krop godt være ældre, end du er. Hvis du er i rigtig god form, kan din krop blive målt til at være yngre, end du reelt er.

Det gode er, at du selv kan gøre noget for at forbedre din biologiske alder.

Du kan teste din alder

lyt til podcast om aldringHvis du godt vil kende din krops biologiske alder, kan du få foretaget en Bodyage-test. Det er en test, som du kan få taget i et fitnesscenter, hos en diætist eller en fysioterapeut.

Du får målt dit blodtryk, din fedtprocent og din muskelstyrke. Derefter får du udregnet dit BMI-tal, og du gennemgår en konditionstest. Du bliver også spurgt, om du ryger, hvordan du spiser, og hvor meget, du dyrker motion.

Læs mere om Body Mass Index på www.sundhed.dk

Til sidst bliver målingerne lagt ind i et computerprogram, og dine resultater bliver sammenlignet med standarden for en ”normal” person på din alder.

Hvis din Bodyage er højere end din reelle alder, får du måske et råd om, at det vil være sundt, hvis du taber dig, eller at du bør træne en vis del af din krop.

Hvis din Bodyage svarer til din alder, eller er yngre, tyder det på, at du har en god og sund livsstil, som du skal bevare.

Sådan holder du kroppen ung

Du skal ikke fortvivle, hvis testen viser, at din krop er ældre, end du selv er. Du kan nemlig meget nemt gøre en indsats for at forbedre din biologiske alder.

Der er især tre ting, du kan gøre, hvis du vil bevare din krop ung og sund så længe som muligt.

  1. Lad være med at ryge. Det er noget af det, der slider allermest på kroppen.
  2. Hold dig fysisk aktiv. Det behøver ikke at være motion på højt plan. Det vigtigste er, at du rejser dig fra sofaen og rører dig, hver eneste dag.
  3. Spis sundt, varieret og ikke for meget. Sørg for at få din nattesøvn og hold din hjerne i gang om dagen.

Læs også: Råd om mad og drikke, når du er over 65 år (Alt om kost)

Læs også: Sådan kommer du i gang med at motionere

Læs også: Hold hjernen i form

Læs også: 5 gode råd til bedre nattesøvn

Brug testen med omtanke

En Bodyage-test kan vise faresignaler som et tårnhøjt blodtryk eller en alarmerende overvægt. Men du kan sagtens have et godt helbred, selv om du har et lidt forhøjet blodtryk eller vejer en smule for meget.

Det er vigtigt, at du bruger de tal, du får ud af testen, fornuftigt. Du skal sætte dig ind i, hvad tallene i målingerne i din Bodyage-test betyder.

Testen skal ikke få dig til at blive bange og tro, at du sikkert er syg, hvis du får et negativt resultat. Men den skal heller ikke få dig til at tro, at du ikke behøver at gøre mere for at være sund, hvis du får at vide, at din krop er yngre, end du selv er.

Hvis testen antyder, at du kan have et sundhedsmæssigt problem, kan det være en god ide at tage en snak med din læge, så I kan finde ud af, om der er noget, I skal tage fat på.

Lidt motion er også godt

Du behøver ikke at presse dig ud over dine egne grænser og begynde at dyrke hård motion, hvis du vil bevare din krop sund.

At gå 10.000 skridt om dagen kan være en god rettesnor for mange. Men en del ældre vil have svært ved at gå de 6-8 km, det reelt svarer til, hver dag. Her er det vigtigt at huske, at lidt motion er meget bedre end ingenting.

En mindre gåtur kan godt give rigtig meget. Fem omgange rundt om et spisebord kan betyde alverden for nogle.

Læs også: Kom ud og gå

Vi ældes meget forskelligt. Og mange må med alderen skrue lidt på, hvordan og hvor meget, vi dyrker sport.

Måske skal du udskifte din motionsform. Hvis dine knæ ikke tillader, at du bliver ved med at spille fodbold, kan du gå over til at cykle. Hvis du ikke kan holde til at løbe langt, kan du begynde at gå til badminton.

Læs også: Få 3 tips til at komme i gang med motion

Hvorfor bliver vi gamle

De forskere, der studerer, hvordan vi bliver ældre, måler vores biologiske alder på en mere avanceret måde. De ser helt ned i vores arvemateriale, DNA’et, for at få en mere præcis og detaljeret viden om hvordan, og hvorfor, vores kroppe bliver gamle.

Forskerne kan måle din biologiske alder i blodet. Hvis dit blod ser ældre ud, end du er, har du en øget risiko for at dø tidligere. Hvis dit blod ser yngre ud, har du mulighed for at leve længere.

Og fra forskerne er der rigtig godt nyt.

Hvis du er overvægtig og taber dig, begynder at motionere og måske stopper med at ryge, kan de helt tydeligt aflæse effekten i dit blod. For når du gør en indsats for at leve sundere, vil dit blod også se yngre ud, under forskernes mikroskop.

Så har du forbedret din biologiske alder og har chancen for at få flere år at leve i.

Læs også: Gratis træning i din stue 


Kilder: Dr. med Morten Scheibye-Knudsen. Professor i molekylær aldring og leder af Center for Sund Aldring Lene Juel Rasmussen. Dr. med og professor i epidemiologi Kaare Christensen m.fl.

Sidst opdateret 18.12.2023