Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Samvær og støtte

Samvær og støtte sammen med Ældre Sagens frivillige

Mød andre der kender til demens

Det kan give ro, indsigt og gode fælles oplevelser at være sammen med andre, der har erfaring med demens. Både for den demensramte, for nære venner og familie.

Det er en rigtig god ide at møde andre, der også lever med demens i familien. Nogle der forstår situationen. Men det kan være svært at komme ud og deltage i arrangementer, fordi det kræver meget planlægning. Men de fleste synes, det giver et frisk pust og fornyet energi, når de først er kommet afsted.

Aktiviteter giver glæde og fællesskab

Det er vigtigt at holde fast i hverdagen. Det er vigtigt at blive ved med at gøre ting, I kan lide, og som betyder noget.

Ældre Sagen har forskellige tilbud for personer med demens og deres pårørende, og som I kan deltage i sammen eller hver for sig – alt efter behov og interesse.

Alle aktiviteterne har det til fælles at være sammen – enten med én eller flere personer.

Aktiviteterne varierer fra lokalafdeling til lokalafdeling. Her er et udpluk af mulighederne.

Erindringsgrupper

I erindringsgrupper tager vi forskellige emner op som fx skoletiden og aktiverer fortællinger igennem vores livshistorie.

Motion

Mange aktiviteter tager udgangspunkt i fysisk aktivitet. Det kan være aktiviteter i naturen fx gåture, bjergvandring eller dyrkning/pasning af en fælles have. Flere steder har vi duocykler, der giver sjov motion og godt fællesskab for alle – unge og gamle.

Det kan også være stolegymnastik, gåture med kørestol, dans eller bevægelse.

Musik, sang og dans

Sang og musik er stærkt knyttet til minder og mennesker i ens liv. I cafemøder kan du synge med og tage del i samværet med andre. Der danses også, eller der spilles på instrumenter.

Spis sammen

Man hygger sig mere, når man spiser med andre. Der findes lokale madklubber, hvor vi mødes og skiftes til at stå for maden eller tilbereder måltidet sammen. Andre får besøg en af spiseven.

Gå-med-ven

Vil du mødes og se fodbold, løbe en tur eller sammen i biografen, så er en gå-med-ven sagen. Det er en frivillig, der går med til fritidsinteresser, motion eller på indkøb, eller hvad I sammen har lyst til.

Besøgstjenesten/demensafløser

Der er mange muligheder i besøgstjenesten fx at have en besøgsven, en plejehjemsven eller måske en besøgsven med hund. Blandt besøgsvennerne er der frivillige, der har et særligt kendskab til demens. De kalder sig demensafløsere.

Læs mere om besøgsvenner som demensafløsere

Andre muligheder

Vi har også det, vi kalder "tryghedsopkald". Det er frivillige, der ringer til ældre og hører, hvordan det går.

Desuden har vi bisiddere og vejledere, der er særligt uddannede og fx kan deltage i møder med kommunen.

Pårørende

Flere af Ældre Sagens lokalafdelinger har grupper for pårørende og sorg- og livsmodsgrupper, hvor du kan mødes med andre i en lignende situation.

Er du pårørende til en døende, kan Vågetjenesten hjælpe dig i den sidste tid – hjemme og på plejehjem. Vågetjenestens vågekoner og -mænd sørger for, at din nærmeste ikke ligger alene, og giver nærhed, ro og tryghed til dine nære, mens du får et hvil, fx i nattetimerne. 


Sådan deltager du

For at se, hvilke aktiviteter der er i dit lokalområde, skal du gå til oversigten over Ældre Sagens lokalafdelinger. Her skal du finde den eller de lokalafdelinger, der er tættest på dig.

Det er ikke alle aktiviteter, der er beskrevet på lokalafdelingernes hjemmesider. Derfor er det en god idé at tage kontakt til en person i lokalafdelingen og høre nærmere om aktiviteterne i nærheden af dig. Du kan også holde øje i lokalavisen.

Hvis du er medlem af Ældre Sagen, modtager du "Det Sker" med posten hver anden måned. Her kan du også læse om de mange aktiviteter.

Husk at de frivillige aktiviteter er et supplement til kommunens. Kontakt din kommune, hvis du vil vide mere om deres tilbud.

Find din lokalafdeling

Sidst opdateret 25.01.2024