Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Arbejdsliv

Få gode råd om jobskifte, senkarriere og jobsøgning

Gode råd til jobsøgningen

Det kræver ofte en målrettet indsats at få et nyt job, hvis man er blevet arbejdsløs eller blot ønsker at skifte arbejde. Læs, hvordan du kommer godt i gang med jobsøgningen.

Artiklen kort

Få gode råd til jobsøgning

Find din passion og gør den til din styrke. Vis entusiasme og personlighed i din ansøgning. Forbered dig godt til samtalen og undersøg virksomheden.

Brug dit netværk til at finde jobmuligheder. Og vær positiv og tålmodig i processen.

Læsetid 5 minutter
______________

Det kan tage tid at finde et nyt arbejde, men det er langt fra umuligt, selvom man måske ikke har så mange år tilbage på arbejdsmarkedet. Det gælder om at sætte sig mål, holde motivationen og blive ved.

Gå i gang med det samme
Hvis du er blevet arbejdsløs og gerne vil finde et nyt arbejde, gælder det om at starte din jobsøgning med det samme.

Lyt til podcasten Ældre Sagens Hjertesager - om seniorer på arbejdsmarkedet

Det gælder uanset, hvorfor du står uden arbejde.

Jo længere tid man er arbejdsløs, jo sværere vil det som regel være at få et nyt job.

Du behøver ikke være arbejdsløs for at søge et nyt arbejde. De fleste oplever lyst til at prøve noget nyt, og mange skifter arbejde adskillige gange i løbet et arbejdsliv.

Men selv hvis man allerede har et arbejde, kan det være en krævende affære at søge nyt. Det kræver tålmodighed, for det kan godt tage længere tid for seniorer og ældre at finde et nyt job – men langt de fleste lykkes med det.

Læs også: Sådan får du nyt job som senior

Sæt dig mål

Når du går i gang med at søge nyt job, så start med at gøre op med dig selv, hvad du egentlig gerne vil. Du kan for eksempel spørge dig selv:

  • Hvad brænder jeg for?
  • Vil jeg blive i samme branche som tidligere, eller vil jeg prøve noget nyt?
  • Hvilke styrker og kompetencer vil jeg gerne anvende i mit nye job?
  • Hvilken type arbejdsplads og type af stilling foretrækker jeg, og hvad føler jeg mig mest kvalificeret til?

På den måde kan du spore dig ind på, hvor du gerne vil hen med din jobsøgning, og du bliver bedre til at målrette din jobsøgning.

Planlæg din jobsøgning

Når du ved, hvad du gerne vil arbejde med, kan du gå i gang med at lægge en plan for din jobsøgning. Du kan fx lægge en ugeplan, så du ved, hvad du skal nå i løbet af ugen.

Det kunne være at oprette eller opdatere din LinkedIn-profil, drikke kaffe med en tidligere kollega eller personer i dit netværk, søge et bestemt antal jobs eller følge op på dine tidligere ansøgninger.

Hvis du er arbejdsløs, kan det være en god idé, at du betragter jobsøgningen som et fuldtidsarbejde, hvor du har faste arbejdstider.

Det giver både struktur i hverdagen og mulighed for at holde fri med god samvittighed, når det daglige ”arbejde” er klaret.

Tilpas din ansøgning og CV

Det er ikke til at vide, om en arbejdsgiver læser dit CV eller din ansøgning først. Begge dele skal derfor være gennemarbejdede og målrettede den konkrete virksomhed.

Jobansøgningen

Det er i ansøgningen, at du skal sælge dig selv til virksomheden, så virksomheden får lyst til at invitere dig til samtale.

Du bør fokusere på din motivation for at søge jobbet, hvad du kan tilbyde arbejdsgiveren, og hvorfor din sammensætning af kompetencer og personlighed gør, at du kan skabe værdi for virksomheden og dermed er den rette til jobbet.

Du bør fokusere på fremtiden i det nye job i stedet for fortiden i dine gamle job.

CV'et

Formålet med CV’et er at beskrive din tidligere erfaring, uddannelse og præsentere, hvilke kompetencer du har tilegnet dig inden for de områder, som er relevante for det job, du søger.

Med mange år på arbejdsmarkedet, kan dit CV nemt blive langt. Det er vigtigt, at du holder det kort og fremhæver de punkter, der er mest relevante for det job, du søger.

Mange arbejdsgivere lægger mest vægt på ansøgerens mest aktuelle færdigheder og erfaringer, fordi tidligere opnåede kompetencer og færdigheder på mange fagområder forældes med tiden.

Du behøver  ikke at skrive din alder i hverken ansøgning eller CV, og arbejdsgivere må ikke udbede sig og registrere din alder.

Brug og udvid dit netværk

Mange mennesker får job via mennesker, de kender. Især hvis du er arbejdsløs, er det en rigtig god idé at bruge dit netværk til jobsøgningen.

Vær derfor åben over for tidligere kolleger, samarbejdspartnere, kunder, venner og familie og gør dem opmærksom på, at du er jobsøgende.

Det kan være, at de kender din næste chef eller kollega.

Men forvent samtidig ikke af personer i dit netværk, at de kan skaffe dig et job. Men de kender måske nogle, der har et ledigt job, som du kan komme i spil til.

Hvis du har set et spændende jobopslag, kan du også undersøge, om du kender nogen i virksomheden i forvejen. Hvis det er tilfældet, kan du for eksempel invitere dig selv på kaffe og spørge ind til jobbet. Måske kan han eller hun sende dig i retning af en person, som kan få dig endnu tættere på jobbet.

Hvis der ikke er de relevante personer i dit netværk, kan du udvide det ved fx at deltage i arrangementer i din fagforening, fyraftensarrangementer, konferencer eller være aktiv på sociale medier, som eksempelvis LinkedIn.

Hvis du har et job i forvejen, er det ofte en god idé at være lidt forsigtig med at melde ud, at du er på udkig efter noget nyt.

Følg med udviklingen

Det er vigtigt, at du vedligeholder dine kvalifikationer og tilegner dig nye i løbet af dit arbejdsliv. Det gælder uanset, om du har et arbejde eller er arbejdsløs.

Sørg for at holde dig opdateret med den seneste udvikling og viden inden for dit felt eller det fag, du gerne vil over i. Det er altid en god idé at tage efteruddannelse og deltage i relevante kurser.

På den måde viser du kommende arbejdsgivere, at du har fulgt med tiden.

Hvis du er arbejdsløs og modtager dagpenge, har du nogle særlige uddannelsesmuligheder. Hvis du er ufaglært, faglært eller har en kort videregående uddannelse, har du for eksempel ret til seks ugers jobrettet uddannelse. Tal derfor med din A-kasse eller jobcenter om, hvilke muligheder der er for dig.

Det er også vigtigt, at du holder dig opdateret med ny it og følger med udviklingen på det punkt. En del arbejdsgivere har nemlig en formodning om, at ældre medarbejdere ikke er fortrolige med ny teknologi og it.

Den fordom skal du gerne kunne modbevise.

Find kurser og aktiviteter med it i nærheden af dig

Læs også: Fordomme om seniorer holder ikke stik

Bliv ansat med ekstraordinært løntilskud

Seniorer har en række særlige rettigheder, når det gælder løntilskud. Som udgangspunkt kan alle ledige personer over 50 år blive ansat med et løntilskud fra 1. ledighedsdag (normalt kan det først ske efter seks måneders ledighed). 

Læs mere om løntilskud på www.star.dk

Overvej frivilligt arbejde

Udover jobsøgning, kurser og netværk kan det være en god idé at engagere dig i for eksempel frivilligt arbejde. Det kan både hjælpe med at holde dig i gang, give lyspunkter i hverdagen og hjælpe på selvværdet, hvis det det halter.

Samtidig viser du også en kommende arbejdsgiver, at du er et aktivt og engageret menneske. Det kan også være med til at udvide dit netværk og ad den vej bringe dig tættere på et nyt job.

Læs om frivilligt arbejde i Ældre Sagen

Tænk ud af boksen

Hvis du ikke lykkes med at finde et nyt arbejde, kan du overveje at søge bredere. Det kan være, at dine kompetencer kan bruges i for eksempel en helt anden branche, end den du kommer fra.

Det kan også være, at du skal søge job på et andet niveau end dit hidtidige.

Du kan eventuelt overveje at søge efter job med løntilskud. Det kan være vejen til en fast stilling. Du kan maksimalt være ansat i job med løntilskud hos den samme arbejdsgiver i hhv. fire og seks måneder, afhængigt af om arbejdsgiveren er offentlig eller privat.

Læs også: 5 gode overvejelser inden du bliver selvstændig

Bevar motivationen

Det kan tage lang tid at finde det rigtige job, især hvis du er arbejdsløs, men det er langt fra umuligt og lykkes for de fleste, hvis man tror på det og arbejder målrettet for det.

Så bevar troen på, at det nok skal lykkes og bliv ved med at gøre en indsats for at få det til at ske.

Og husk samtidig at holde fast i fritidsinteresser og andre gøremål, så jobsøgningen ikke fylder det hele.

Læs også: Sådan planlægger du din senkarriere

Sidst opdateret 22.12.2023