Motion

Motion styrker dit helbred

Øg din sikkerhed på cyklen

Cykling er en god måde at holde dig fysisk aktiv på – samtidig med at du får frisk luft og kommer omkring. Her får du 4 tips til at holde sikkerheden i top, når du færdes i trafikken på din cykel.

Balancen og reaktionsevnen svækkes naturligt med alderen, og kroppen bliver mere skrøbelig – det er en af årsagerne til, at ældre i højere grad end andre kommer til skade på cykel.

Men med små ændringer og forholdsregler kan du forebygge trafikuheld og trygt blive i cykelsadlen mange år endnu.

Her får du fire tips til at holde sikkerheden i top, når du cykler.

Den rigtige cykel

Overvej, om din cykel skal skiftes ud med det man kan kalde en mere ”ældrevenlig” cykel. Det kan fx være en fordel at have en cykel med lav indstigning. Det vil sige en cykel uden midterstang.

Når der ikke er midterstang på cyklen, skal du ikke løfte benet særligt højt op, når du skal på eller af din cykel. Det betyder, at du nemmere kan holde balancen. Mange uheld med ældre på cykel er eneulykker, hvor cyklisten mister balancen netop ved start eller stop.

Når der ikke er en midterstang, er det også nemmere at stoppe og lige hoppe af cyklen og vende sig om for at se, om der kommer biler, før du evt. trækker cyklen over vejen og let hopper på cyklen igen.

Cykler med lav indstigning er både for mænd og kvinder.

På med hjelmen

Ligesom du helt naturligt bruger sikkerhedsselen i bilen, er det en god idé at købe en cykelhjelm og bruge den – hver gang.

I dag er det cirka 4 ud af 10 cyklister over 60 år, der kører med hjelm. Det viser tal fra Rådet for Sikker Trafik.

Hjelmen kan være afgørende for, hvordan du klarer et styrt, hvis du skulle være uheldig at falde og slå hovedet. Så bruger du endnu ikke cykelhjem, er det en nem og fornuftig måde at øge din sikkerhed på cyklen.

Vælg den rigtige hjelm

Det er vigtigt, at du vælger en cykelhjelm, som du både synes er pæn, og som sidder godt. Så er der nemlig større sandsynlighed for, at du får brugt hjelmen, og at den ikke ender i bunden af et skab.

Tag hen til en cykelhandler, hvor de har et bredt udvalg af hjelme. Prøv flere slags, indtil du finder den hjelm, der passer dig bedst.

Hvis du vil give en cykelhjelm i gave til fx din bedre halvdel, en ven eller veninde, så forær dem et gavekort til en cykelhandler, hvor de kan prøve hjelme og finde den hjelm, der passer dem bedst.

Der findes i dag mange forskellige og lette cykelhjelme – i flotte farver og modeller. Du kan også købe en såkaldt cykelhjelms-airbag, som du kan have omkring halsen, hvis du ikke kan lide at have en hjelm på hovedet.

Se video om, hvordan din cykelhjelm skal sidde, så den beskytter bedst muligt:

Videoen vises ikke, da cookies er fravalgt. Klik her for at tilvælge marketingscookies

Kør sikkert på elcykel

Det er særligt vigtigt, at du er ekstra opmærksom i trafikken, når du kører på elcykel, for elcykler er anderledes at køre på end almindelige cykler.

Du har mere fart på, når du kører på elcykel, og det er ikke altid, at de andre trafikanter er opmærksomme på, at du kan accelerere og køre hurtigere end de andre traditionelle cyklister.

Et godt råd er at tilpasse din hastighed efter forholdene og efter dine medtrafikanter. Skru ned eller sluk helt for motoren, hvis det er nødvendigt. Det gælder især, hvis du kører meget trafikerede steder fx på cykelstier i byen.

Få flere gode råd til sikker færdsel på elcykel her

Læs også: Bliv bedre til at cykle

Find motionsaktiviteter nær dig


Artiklen er skrevet i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik

Sidst opdateret 13.09.2021