Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Ensomhed

100.000 ældre føler sig ensomme - find et fællesskab hos os.

Sådan får du gang i snakken

Få tips til, hvordan du kommer i snak med andre. Det kan være din nabo, som du har boet ved siden af længe uden at tale med, eller andre, som du gerne vil i snak med.

 

Så hvordan gør man lige, når man gerne vil have tungen på gled, sludre lidt om vejret, byde på en kop kaffe, invitere naboen med til et arrangement ude i byen eller have gang i snakken nede i kortklubben?

Det kan sagtens lade sig gøre, men det kan kræve, at du arbejder lidt for sagen og væbner dig med tålmodighed. 

Læs også: Få nye venner i dit liv

Med 5 gode råd kommer du hurtigt i gang med at snakke med nye mennesker: 

 1. Sig hej og start snakken 
  Et simpelt hej kan starte mange samtaler: Hils på folk omkring dig. Sig hej til dine naboer, og sig hej til de andre på gymnastikholdet. Lidt småsnak om vejret, interesser eller noget, der er oppe i tiden fx i nyhederne eller i fjernsynet, er en god måde at starte en samtale på. Man kan smalltalke om de fleste emner. Men husk, at sex, politik og religion er ikke så gode emner, når det gælder småsnak.
 1. Spørg ind til andre
  De fleste mennesker vil gerne tale om sig selv. Så start samtalen ved at stille et par spørgsmål. Det er helt ok at snakke lidt om vejret, familieforhold, en fritidsinteresse eller spørge til, om naboen fx har været ovre i den nye park.
  Stil enkelte spørgsmål, som ikke går for tæt på eller kan føles ubehagelige.
  Hold dig ikke tilbage. De fleste mennesker vil gerne tale med deres naboer eller en fra kortklubben, men det er vigtigt, at du selv tager initiativ. 
  Sådan inviterer du naboen indenfor
 2. Inviter til kaffe eller en hjælpende hånd
  Inviter gerne ind. Byd på kaffe eller en rundvisning i haven, hvis du har plantet nye roser eller omlagt et bed.
  Hvis du kan se, at din nabo har brug for hjælp fx til at bære skraldeposen ud eller grave i have, så tilbyd at gøre det, hvis du kan.
  Få 5 gode råd om værtskab
 3. Foreslå, at I gør noget sammen 
  Når man gør noget sammen, fx går en tur, ser man næsten altid noget undervejs, man kan tale om.
  Det kan også være, at du skal til foredrag, og du beslutter dig for at høre naboen, om han/hun har lyst til at følges ad. 
  Find aktiviteter i nærheden af dig
 4. Vær opmærksom på invitationer og husk, at sige ’ja tak’ selv
  Det sker faktisk tit, at vi bliver inviteret med til noget, og vi så kommer til at sige ”nej tak”. Der er masser af små invitationer i hverdagen.
  Så husk at sige ”ja tak”, når en kollega eller en fra badminton, spørger om nogen vil med ud til en kop kaffe eller en øl bagefter.
  Find en at følges med

Husk at lytte i samtalen og at være tålmodig og vedholdende. Selvom snakken måske ikke bliver lang eller dyb i starten, så bliv ved. Det tager tid at opbygge tillid, så start samtalen i det små.

Den gode dialog skal nok komme, men det sker ikke fra den ene dag til den anden.

Find et fællesskab i Ældre Sagens lokalafdelinger

Sidst opdateret 28.11.2022