Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Ensomhed

100.000 ældre føler sig ensomme - find et fællesskab hos os.

Find et nyt fællesskab mand

Når arbejdslivet slutter, kan det være svært at finde ud af, hvad hverdagen skal gå med. Især hvis du er mand og bor alene eller primært har haft din sociale omgangskreds på arbejdspladsen.

 

Bare rolig, du er ikke alene om denne udfordring, og du kan selv gøre noget for at blive en del af et nyt fællesskab og få nye bekendtskaber. 

Læs mere om samvær for mænd

1. Forbered dig i god tid

Er du på vej på pension eller efterløn inden for de nærmeste år, er det en god ide at forberede dig på, hvad du gerne vil bruge din tid på, når dit arbejdsliv er ovre.

Der vil nemlig være mange timer uden skemalagt aktivitet og uden dit sociale netværk fra jobbet.

Mænd er sammen i fællesskaber på en anden måde end kvinder. Ofte har et mandenetværk mere fokus på faglighed eller konkrete aktiviteter. Derfor kan et nyt netværk med andre mænd være noget for dig.

I mange parforhold står kvinden primært for det sociale liv og for at binde familien sammen. Derfor kan det især for mænd virke som en stor opgave at skulle opbygge et nyt netværk. Dét skal du forberede dig på, så det ikke kommer bag på dig.

Det samme gælder, hvis du pludselig mister din ægtefælle og bliver alene. Måske har du også din partner som den eneste nære relation, du kan tale med om alt og dele hverdagen med. Men det ændrer ikke på, at du kan have glæde af at omgås andre mennesker i din hverdag.

2. Find din hobby og dit netværk

Gør dig klart, hvilken form for netværk du søger: Hvad er dine interesserer, og hvad kan du godt lide at lave sammen med andre?

Det gør det lettere at vælge, hvad du skal bruge din tid på.

Lav en ideliste med dine hobbyer og drømme:

  • Håndværksarbejde og byggeri: Er du til det kreative, så kan et værksted, hvor I reparerer og bygger ting, være en god og sjov måde at mødes med andre.
  • Debat og samtale: Har du undervist eller forsket meget i dit liv, kan en læsekreds eller et andet fællesskab, hvor I debatterer vedkommende emner, være en god måde at skabe et netværk på.
  • Ud og afsted: Kan du lide at komme ud i naturen, kan en kajak- eller roklub, en fiskeklub eller en vandregruppe være det, der får dig ud på tur i selskab med andre.
  • Sport og aktivitet: Vil du bevæge dig og spille tennis, badminton, svømme eller gå runder med golfkøllerne? Så find et fællesskab for andre, der lige som dig har god tid i dagtimerne.
  • Mad og kunst: Er du til madlavning, vinsmagning eller kulturelle interesser som kunst eller fotografi? Så kan en kultur- eller madklub, hvor I mødes og skiftes til at arrangere aktiviteter, være en god ide.

Uanset hvad du søger, kan du altid starte med at kontakte din lokalafdeling i Ældre Sagen og høre, hvad de tilbyder af aktiviteter i nærheden af dig.

Læs også: Ensomhed hos enker, enkemænd og fraskilte

3. Tag kontakt og spørg efter seniorfællesskaber

Husk, at hvis du keder dig i hverdagen som pensionist eller savner samvær med ligesindede, så er du langt fra den eneste, og det er ikke for sent at få nye, bedste venner.

I dag er der rigtig mange friske ældre på pension. Ligesom dig.

Og sandsynligvis findes der allerede et fællesskab eller netværk om det, du interesserer dig for.

Du kan fx tage kontakt til lokalafdelingen, de lokale foreninger, biblioteker eller Mænds Mødesteder. 

Spørg ind til, hvor mange andre pensionister, der er engageret i klubben eller foreningen. Måske viser det sig, at der allerede er nogle, som mødes i dagtimerne og hygger sig.

Kontakt din lokalafdeling om aktiviteter og netværk tæt på dig

4. Mød op - og tag en kammerat med

Tænker du, at det er for overvældende at skulle møde alene op et nyt sted?

Alle har prøvet at være den nye og ved, hvor vigtigt det er at tage godt imod nye i et fællesskab.

Hvis det er svært komme afsted så:

  • Spørg en nabo eller en kammerat, om I skal følges ad.
  • Lav en aftale med en i foreningen, klubben eller netværket om at mødes lidt inden aktiviteten, så du har en at følges med.
  • Spørg kontaktpersonen eller arrangøren, om der er nogen at følges med.
  • Hør din lokalafdeling, om du kan få en gå-med-ven. Det kan gøre det lettere – og måske lidt sjovere – at komme afsted.

 5. Deltag og vær noget for andre

I starten kan du godt tillade dig at være en smule tilbageholdende og ’flue på væggen’ i dit nye netværk.

Men husk at engagere dig og vis, at du sætter pris på samværet: Deltag aktivt, hjælp til med det praktiske og spørg interesseret ind til de andre.

For andre er det ikke nok bare at møde op og være med. De har selv lyst til at være aktive. Det kan være som frivillig i en lokal forening eller ved at sætte en aktivitet i gang.

Måske er du typen, der selv har lyst til at arrangere ture ud af huset, starte en madklub eller tilbyde en ekstra hånd til nogen i lokalsamfundet.

Sidst opdateret 28.11.2022