Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Ensomhed

100.000 ældre føler sig ensomme - find et fællesskab hos os.

Sådan inviterer du naboerne indenfor

Møder du ofte dine naboer og bare siger ’hej’, selvom du gerne vil lære dem lidt bedre at kende – måske over en uformel middag eller en kop kaffe? Det første skridt er faktisk ikke så svært. Her får du gode tips til, hvordan du kan gøre.

 

I Danmark er vi gode til at være tilbageholdende og reserverede. Det er egentlig ikke så godt, for det er med til, at en masse mennesker føler sig ensomme.

Det kan virke uoverskueligt at tage initiativ til at invitere en nabo til middag, som du normalt kun hurtigt siger ”hej” til, når I mødes i opgangen eller på gaden.

Men det er faktisk ikke så svært! Og bagefter bliver det mere naturligt for jer at hilse på hinanden, få en sludder eller hjælpe hinanden med små ting i hverdagen.

De fleste takker 'ja' til invitationer

Det er helt naturligt at blive usikker eller genert ved tanken om at invitere dine naboer, for hvad nu, hvis de siger ’nej tak’? Det sker heldigvis sjældent.

Rent faktisk vil 44 procent af os tage imod en middagsinvitation fra en, vi kun kender meget lidt. Som fx en nabo, vi normalt kun hilser på.

Vi vil også gerne spise sammen med andre. Undersøgelser viser, at 1 ud af 4 af os faktisk savner selskab ved middagsbordet.

Når vi spiser sammen går snakken, så det er en god måde at lære hinanden at kende på, og det styrker vores naboskab.

Læs også: Danmark Spiser Sammen bragte Sys og Susanne sammen

Sådan kan du invitere dine naboer indenfor

Når du har bestemt dig for at invitere, så vælg den type arrangement, der passer dig bedst. Det kan det være til en middag, en frokost, eftermiddagskaffe, eller bare et glas.

Husk, at der ikke skal så meget til for at få en god oplevelse sammen. Det vigtigste er, at der er en, som har lyst og tør tage initiativet – og det kunne være dig!

Du kan også slå dig sammen med en anden nabo, så I er to om at invitere og holde arrangementet.

Inviter også gerne mere end en nabo. Så kan de møde hinanden. Måske har du plads til 2-3 gæster, måske lidt flere.

Læs også: Sådan får du nye venner i dit liv

Du kan vælge selv at stå for hele arrangementet, eller om dine gæster skal bidrage med noget. Det kan være drikkevarer, en ret til en fælles buffet eller en kage. 

Vi har en god kultur for at mødes til sammenskudsgilde. Det gør det både nemmere at være vært og skaber en hyggelig stemning, fordi alle ved bordet har bidraget med noget at snakke om. Fx hvor man har sin opskrift fra.

Læs også: Sådan får du gang i snakken

5 gode råd til middag for naboerne – sådan gør du

  1. Den gode invitation: Invitér på en måde, der passer dig: Ring på, ring eller skriv et kort. Fortæl, hvorfor du inviterer, og hvad der skal ske, hvem kommer, og hvornår det slutter. Fortæl, om det er til kaffe, et lille glas eller et måltid og husk at bede om en tilbagemelding, så du ved, hvor mange I bliver. Du kan også hænge din invitation op i opgangen, putte den i postkassen, ringe på døren eller invitere, når du møder naboerne over hækken eller på trappen.
  2. For nogle er det svært at komme ud af døren. Hvis din nabo har brug for at blive hentet, så spørg måske en af de andre gæster om at tage denne med på dagen.
  3. Få dine gæster godt ind ad døren: En god velkomst er vigtig, så byd dine gæster indenfor, hjælp dem med at få hængt frakken op, vis rundt i huset/lejligheden, og præsenter gæsterne for hinanden. 
  4. Få en god oplevelse sammen: Sørg for, at alle gæster sidder godt, og at alle er med i samtalen. Især hvis nogle kender hinanden i forvejen. Selvom du er vært, er det ikke sikkert, du kender dine gæster så godt, så hvordan skal man bryde isen? Sørg for, at alle gæster er præsenteret for hinanden, og hav måske nogle spørgsmål eller samtaleemner klar til at få gang i snakken.
  5. Tak for i aften og få gæsterne godt hjem: Hvis du har fastsat et sluttidspunkt, så kan du trygt afrunde arrangementet, når tiden nærmer sig. Er der stemning for det, kan I naturligvis fortsætte. Du kan også foreslå et nyt arrangement – måske hos en af de andre gæster eller en fælles tur.

Husk, at en invitation er uforpligtende, så selvom I har spist sammen en gang, så behøver man ikke at invitere tilbage. Men det kan også blive starten til, at I fx laver fællesspisninger en gang om måneden på skift eller i et fælleslokale.

Læs også: Flere gode råd til det gode værtskab

Læs om samtalekortene Drømmesamtaler


Mød din nabo til Danmark Spiser Sammen

Du kan invitere til middag med naboer hele året. Du kan også møde dine naboer til Danmark Spiser Sammen, hvor vi sætter fokus på ensomhed.

Her kan du finde et spisearrangement nær dig.

Hvert år i uge 17 og 45 holder Ældre Sagens lokalafdelinger Danmark Spiser Sammen sammen med Folkebevægelsen mod Ensomhed. Du finder mange fællesspisninger rundt om i hele landet i organisationer og foreninger og i private hjem.

Læs mere om, hvordan du kan være med til Danmark Spiser Sammen

Ingen ældre skal rammes af alvorlig ensomhed

100.000 over 65 år føler sig ensomme. Ensomhed kan være livstruende for den enkelte og dyrt for samfundet. Derfor arbejder Ældre Sagen for, at ingen ældre skal rammes af alvorlig ensomhed.

Læs hele mærkesagen om ensomhed

Sidst opdateret 28.11.2022