Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Ensomhed

100.000 ældre føler sig ensomme - find et fællesskab hos os.

Ensomhed hos enker, enkemænd og fraskilte

Nogle gange gør livet os mere udsatte for at opleve ensomhed. Det kan fx være, hvis vi mister en ægtefælle eller samlever, eller hvis vi bliver skilt.

Den partner, man mister, er måske den, man har tilbragt det meste af sit liv med og fået børn med.

""At føle at der opstår et tomrum, når man mister en ægtefælle eller samlever, er kun naturligt. Det er i sig selv ubehageligt, og det kan blive uoverskueligt og måske endda farligt for helbredet, hvis tomrummet bliver til en vedvarende følelse af ensomhed.

For mange mennesker - og især mænd - er ægtefællen eller samleveren den eneste fortrolige, og hvis man mister denne, så har man måske ikke længere nogen at tale med om personlige og svære ting.

Enker, enkemænd og fraskilte har større risiko for ensomhed

Tallene viser, at:

  • Enker og enkemænd i alderen 65-79 år har tre gange så stor risiko for at blive ramt af ensomhed end gifte. Cirka det samme gælder for fraskilte.
  • Hos enker og enkemænd i alderen 45-64 år er risikoen for at blive ramt af ensomhed mere end dobbelt så stor. Det samme gælder for fraskilte.

En ny hverdag alene

Tabet af en samlever kan være stort, og det kan være uoverskueligt at skulle forholde sig til en ny hverdag.

Samtidig er det at blive alene ofte omgivet af tabuer. Omgivelserne kan have svært ved at takle ens sorg.

De fleste oplever god støtte til at starte med. Efter noget tid bliver det hverdag for venner og familie, men ikke for den, som er blevet alene.

Det kan tage lang tid – nogle gange år – at skabe sig en ny hverdag. Især mænd kan være længe om at komme igennem sorgen.

Læs Peters historie om at miste sin kone og finde tilbage til livet

Det er tabu at sige 'jeg føler mig ensom'

Venner og familie kan have svært ved at finde ud af, hvordan de skal reagere, hvis man siger, at man føler sig ensom. Det kan være, at de i stedet snakker om, at det går over, eller om at man nok skal komme sig. Men det gør man sjældent helt.

Ensomhed er svært at tale om for de fleste, og det er en af årsagerne til, at den også er svær at bryde. Men det er vigtigt at bryde mønsteret, så følelsen af ensomheden ikke går hen og bliver en ny følgesvend i ens tilværelse.

Hvorfor bliver man ensom

Der kan være mange grunde til, at kontakt til venner og familie bliver mindre, når man er blevet alene. Måske var det ens partner, som var den udadvendte og stod for kontakten til venner og familie og for at invitere folk hjem og arrangere sammenkomster.

Så får man pludselig en ny rolle, der kan være svær at overskue midt i sorgen og savnet.

Det kan også være, at man har svært ved at komme rundt, hvis ens tidligere partner var den, som kørte bilen. At man har været nødt til at flytte, og derfor ikke kender nogle mennesker det nye sted.

Det kan også være, at man bare ikke har særligt meget familie eller venner tilbage.

Læs også: Sådan spotter du ensomhed 

Sådan kan du hjælpe dig selv 

Det er lettere sagt end gjort at bryde ensomheden – men ikke umuligt. Her er nogle råd til, hvad du kan gøre.

1. Åbn op og få nye mennesker ind i dit liv

Det er aldrig for sent at få nye venner. Se, om du kan åbne op for nye bekendtskaber. 

Få nye venner i dit liv

2. Deltag i Ældre Sagens aktiviteter

Her møder du andre, og der er et væld af muligheder. Du vælger selv, om du vil mødes med bare én anden, fx besøgsvenner, eller om du vil mødes med flere. Om du vil gå til en aktivitet, lytte til et foredrag eller måske spise sammen med andre. Giv det en chance.

Hvis du har lyst, kan du også selv blive frivillig.

10 måder du kan møde andre i lokalafdelingen 

3. Bevæg dig

Bevægelse og motion er godt for humøret og optimismen på tilværelsen. Der er mange måder at gøre det på. Det kan være i grupper eller en gåtur med en anden. Det er aldrig for sent at begynde at motionere.

Sådan kommer du i gang med at motionere

4. Få hjælp til at komme igennem sorgen

At miste en ægtefælle eller samlever er en stor livsbegivenhed. Det kan være en rigtig positiv ting at få hjælp af nogle, der kender til situationer som din, til at komme igennem sorgen.

Når din ægtefælle dør

5. Find andre at spise sammen med

Få en spiseven eller være med i en madklub. Der findes også folkekøkkener, du kan gå til, hvor du kan møde andre mennesker.

Spis sammen med andre

Sidst opdateret 28.11.2022