Godt i gang med it

Dit digitale liv

Sådan lytter du til podcasts

Med podcasts kan du lytte til spændende fortællinger, dokumentarer, debatprogrammer og meget mere helt gratis. Læs, hvordan du kommer godt i gang med at lytte til podcasts.

 

En podcast er en lydoplevelse i form af fx et radioprogram, en lydbog eller drama-fortælling, du kan lytte til — lige når du har lyst.

Du kan lytte til podcasts fra din smartphone, computer eller tablet. Det eneste det kræver er, at du har et program til at afspille podcasts. Podcastprogrammerne findes i mange forskellige udgaver – nogle programmer er gratis andre koster penge. Du kan hente programmerne ned fra internettet eller fra app-store.

Læs også: Sådan henter du en app

Podcastprogrammer til at afspille podcast

Hvis du har en iPhone eller iPad, har du allerede et podcastprogram, der hedder ”Podcast”. Programmet er meget simpelt og har de nødvendige funktioner, man skal bruge, når man skal lytte og søge efter podcasts.

Du kan fx bruge funktionen ”populære” og se, hvilke podcasts der hitter lige nu. Her kan du også trykke på ”kategorier” og finde nye podcasts under den kategori, der interesserer dig — fx spil, sundhed, nyheder eller musik. 

Læs mere om programmet ”Podcast”  

Har du en Android-smartphone (hvilket også inkluderer smartphones fra Doro), skal du selv hente et podcastprogram ned til din telefon. Der er mange forskellige podcastprogrammer at vælge imellem.

Et godt program at starte med kan fx være den danske podcast-app ”Podimo”. Programmet findes i en gratis version eller kan opgraderes til en udvidet premium version, som du skal betale for. "Podimo" er overskuelig at navigere rundt i. Du kan fx finde nye podcast ved at søge i forskellige podcast-kategorier som underholdning, samfund og kultur eller true crime. "Podimo" virker både til Android og iPhone/iPad.

Læs mere om programmet og hent ”Podimo” her

Du kan også bruge programmet "Spotify" til at lytte til podcast. Måske bruger du allerede programmet til at lytte til musik, men du kan også finde podcast på "Spotify". "Spotify" findes både i en gratis og en betalt version. Når du bruger "Spotify" til at lytte til podcasts, skal du være opmærksom på, at der også kan dukke musik op, hvis du anvender søgefeltet til at lede efter en podcast. "Spotify" virker både til Android og iPhone/iPad.

Hent Spotify

Videoen vises ikke, da cookies er fravalgt. Klik her for at tilvælge marketingscookies

Hvilke podcasts skal jeg lytte til?

Når du har hentet et podcastprogram ned til din smartphone, tablet eller computer, er der bare tilbage at finde ud af, hvad du kunne tænke dig at lytte til. Der findes et hav af podcast i alle mulige forskellige genre, og de fleste podcasts er gratis.  

En podcast kan bestå af få episoder eller en hel serie af episoder. Du kan abonnere på en podcast og på den måde få besked, hver gang der er en ny episode klar i serien. Du kan også downloade podcastepisoder, så du kan lytte til podcast, når du ikke har forbindelse til internettet.

Læs også: Klog på digitale ord

Du kan lytte til debatprogrammer, radiofortællinger, kunst- og litteraturpodcasts, komedier, nyheder, politik og meget mere. Den bedste anbefaling er at gå på opdagelse i dit podcastprogram. Her kan du både søge på kategorier, programserier osv.

DR står fx bag en lang række forskellige podcast og gemte radioprogrammer, du kan lytte til. Det samme gør Politiken og Københavns biblioteker.

Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, er der her lidt inspiration til nogle gode podcast for enhver smag: 

Inspiration: fire forskellige podcasts

 

DR, Deadline: Deadline er DR2’s nyheds- og debatprogram, der sendes på DR2. Med podcasten Deadline kan du lytte til tidligere programmer, lige når du har lyst.

Københavns biblioteker, Bag om København: Københavns biblioteker har produceret podcastserien Bag om Købehavn. Podcasten udgives en gang om måneden og tager lytteren en tur rundt i det gamle historiske København.

Politiken, Politiken dokumentar: Med podcastserien Politiken dokumentar kan du lytte til podcastdokumentarer produceret af Politiken. Podcastene handler om alt fra skjulte skatte gemt under den kolde krig til kærlighed og politik i 70’ernes Teheran.

DR, Dobbeltmordet: I denne podcastserie tager DR dig med på jagten efter nye spor i en af danmarkshistoriens største mordgåder. Gennem otte episoder forsøger DR at komme nærmere en opklaring af dobbeltmordet på Peter Bangsvej på Frederiksberg i 1948.

Rigtig god fornøjelse!

Læs mere om sikkerhed på internettet

Sidst opdateret 24.03.2021