Godt i gang med it

Dit digitale liv

Kom godt i gang med E-bøger

Bøger kan læses elektronisk som E-bøger på fx din tablet eller smartphone. Du kan selv tilpasse skriftstørrelsen, og så fylder en E-bog næsten ingenting.

 

En E-bog er en elektronisk bog. Det vil sige, at du læser bogen på din computer, tablet eller smartphone i stedet for at læse den i papirform.

Det smarte ved en E-bog er, at du selv kan ændre skriftstørrelsen og skrifttypen, så bogen er mest behagelig for dig at læse.

Derudover kan du skrive noter, overstrege og søge efter bestemte ord i teksten.

E-bøger er også smarte at have med på ferien, fordi de ikke fylder mere end din tablet eller smartphone, som du måske i forvejen har med på rejsen. På den måde kan du have hele dit bibliotek med i bagagen. 

Læs også: Klog på digitale ord

Hvordan bruger man en E-bog?

Du skal bruge det man kalder en E-bogslæser for at læse en E-bog. E-bogslæsere findes i to former — i fysisk form som et stykke hardware og som en app, du kan downloade.

En E-bogslæser-app kan du downloade til din tablet eller smartphone. Der findes forskellige apps til at læse E-bøger med. Nogle koster penge og andre er gratis.

Et eksempel på en E-bogslæser-app er eReolen, der også findes som hjemmeside. På både app og hjemmeside kan du låne E-bøger og lydbøger fra biblioteket. Det kræver bare, at du er oprettet som låner på dit bibliotek.

Du kan læse E-bøgerne, mens du er på nettet, eller du kan downloade den lånte bog og læse den, mens du er offline – altså uden at have adgang til internettet. Appen eReolen virker både til Apple- og Androidprodukter, og så er den gratis.  

Udover eReolen, der fungerer som et online bibliotek for E-bøger, kan du downloade apps, der giver dig mulighed for at købe E-bøger, så du altid har E-bogen liggende på din tablet eller smartphone.

Hvis du er vild med at læse, kan du oprette et E-bogsabonnement. Med et E-bogsabonnement kan du læse alle de E-bøger, du vil for et bestemt beløb om måneden. Det fungerer på samme måde, som hvis du abonnerer på fx streamingtjenesten Netflix og får fri adgang til at se alle de film, du vil.

Du kan finde den E-bogslæser-app, der passer bedst til dine læsebehov, ved at gå på opdagelse i app-store eller på nettet. Der kan du læse meget mere om de forskellige apps og deres funktioner.

Læs også: Sådan henter du en app

E-bogslæser i fysisk form

Du kan også læse E-bøger på en fysisk E-bogslæser, der er en elektronisk boglæser til dine E-bøger.

En fysisk E-bogslæser er på størrelse med en tynd bog, men skærmen kan variere i størrelse alt efter model. Ofte har skærmene ingen baggrundsbelysning. Det betyder, at du kan læse på E-bogslæseren i sollys, og at læsningen ikke er generende for øjnene.

E-bogslæseren har også et lavt strømforbrug. Nogle modeller kan holde strøm i op til to måneder.

Der er forskellige fysiske E-bogslæsere at vælge imellem. Det kan være lidt af en jungle af finde rundt i. Men et godt tip er, at du overvejer, hvad der er vigtigt for dig og dit læsebehov, inden du vælger din E-bogslæser. 

Måske er det vigtigt for dig, at din E-bogslæser kan holde strøm længst muligt, eller måske er det mere skærmstørrelsen, der er vigtig for dig.

God E-bogslæselyst!

Læs også: Sådan lytter du til podcast

Sidst opdateret 09.09.2021