Godt i gang med it

Dit digitale liv

Sådan lytter du til podcasts

Med podcasts kan du lytte til spændende fortællinger, dokumentarer, debatprogrammer og meget mere helt gratis. Læs, hvordan du kommer godt i gang med at lytte til podcasts.

 

En podcast er en lydoplevelse i form af fx et radioprogram, en lydbog eller drama-fortælling, du kan lytte til — lige når du har lyst.

Du kan lytte til podcasts fra din smartphone, computer eller tablet. Det eneste det kræver er, at du har et program til at afspille podcasts. Podcastprogrammerne findes i mange forskellige udgaver – nogle programmer er gratis andre koster penge. Du kan hente programmerne ned fra internettet eller fra app-store.

Læs også: Sådan henter du en app

Podcastprogrammer til at afspille podcast

Hvis du har en iPhone eller iPad, har du allerede et podcastprogram, der hedder ”Podcast”. Programmet er meget simpelt og har de nødvendige funktioner, man skal bruge, når man skal lytte og søge efter podcasts.

Du kan fx bruge funktionen ”populære” og se, hvilke podcasts der hitter lige nu. Her kan du også trykke på ”kategorier” og finde nye podcasts under den kategori, der interesserer dig — fx spil, sundhed, nyheder eller musik. 

Læs mere om programmet ”Podcast”  

Har du en Android-smartphone (hvilket også inkluderer smartphones fra Doro), skal du selv hente et podcastprogram ned til din telefon. Der er mange forskellige podcastprogrammer at vælge imellem.

Et godt program at starte med kan fx være den danske podcast-app ”Podimo”. Programmet findes i en gratis version eller kan opgraderes til en udvidet premium version, som du skal betale for. "Podimo" er overskuelig at navigere rundt i. Du kan fx finde nye podcast ved at søge i forskellige podcast-kategorier som underholdning, samfund og kultur eller true crime. "Podimo" virker både til Android og iPhone/iPad.

Læs mere om programmet og hent ”Podimo” her

Du kan også bruge programmet "Spotify" til at lytte til podcast. Måske bruger du allerede programmet til at lytte til musik, men du kan også finde podcast på "Spotify". "Spotify" findes både i en gratis og en betalt version. Når du bruger "Spotify" til at lytte til podcasts, skal du være opmærksom på, at der også kan dukke musik op, hvis du anvender søgefeltet til at lede efter en podcast. "Spotify" virker både til Android og iPhone/iPad.

Hent Spotify

Videoen vises ikke, da cookies er fravalgt. Klik her for at tilvælge marketingscookies

Hvilke podcasts skal jeg lytte til?

Når du har hentet et podcastprogram ned til din smartphone, tablet eller computer, er der bare tilbage at finde ud af, hvad du kunne tænke dig at lytte til. Der findes et hav af podcast i alle mulige forskellige genre, og de fleste podcasts er gratis.  

En podcast kan bestå af få episoder eller en hel serie af episoder. Du kan abonnere på en podcast og på den måde få besked, hver gang der er en ny episode klar i serien. Du kan også downloade podcastepisoder, så du kan lytte til podcast, når du ikke har forbindelse til internettet.

Læs også: Klog på digitale ord

Du kan lytte til debatprogrammer, radiofortællinger, kunst- og litteraturpodcasts, komedier, nyheder, politik og meget mere. Den bedste anbefaling er at gå på opdagelse i dit podcastprogram. Her kan du både søge på kategorier, programserier osv.

DR står fx bag en lang række forskellige podcast og gemte radioprogrammer, du kan lytte til. Det samme gør Politiken og Københavns biblioteker. 

Lyt til Ældre Sagens podcasts

Ældre Sagen står en række podcasts.

Du kan fx lytte til "Lægen Laura", hvor læge Laura Kverneland undersøger emner som ernæring, motion og medicin, "Ældre Sagens Hjertesager" om bl.a. hjemmepleje, aldersdiskrimination, ensomhed, økonomi, velfærdsteknologi og "Fik min mor en værdig død", hvor journalist Peter Egevang undersøger sin mors sidste tid, inden hun døde.

Læs om alle vores podcasts og lyt til dem

Sidst opdateret 30.09.2021