Godt i gang med it

Dit digitale liv

6 måder at høre radio på

Du kan høre radio på flere måder. Fx når det bliver sendt direkte i radioen, eller du kan høre det senere via podcast. Det kommer helt an på, hvordan du bedst kan lide at lytte til radio, og hvilket udstyr du har.

 

Engang tændte man bare for sin radio og fandt den FM-kanal, man ville høre, og så hørte man det program, der blev sendt i radioen. Og alle hørte det samme på samme tid. Sådan er det ikke mere.

I dag har du langt flere muligheder for at lytte til radio. Du kan tænde for din radio og høre et program direkte, når det bliver sendt, eller du kan lytte til dit favoritprogram, når det passer dig via podcast.

Det kommer helt an på, hvordan du selv bedst kan lide at bruge radioen, og hvilket udstyr du har, for i dag kan du både høre radio på  smartphone, tablet, tv eller DAB-radio.

Her giver vi dig 6 måder at lytte til radio på.

1) Hør radio via FM-signalet

Du kan stadig høre radio på en klassisk FM-radiomodtager, men du kan ikke høre så mange programmer og kanaler som tidligere, og måske forsvinder FM-signalet helt i fremtiden.

Hvis du vil høre FM-radio, kan du gøre det via et kabel fra tv-dåsen på væggen eller stueantenne, og så skal du finde den FM-frekvens, som du ønsker at lytte til.

Find FM-frekvenserne hos DR 

2) Hør digital radio på en DAB+radio

I dag er en del radiokanaler digitale. En af de måder, du kan høre digital radio på er, hvis du har en DAB+radio. Den er faktisk ikke sværere at betjene end den FM-radio, du allerede kender.

Når du tænder din DAB+radio første gang, skal den lave en søgning og finde DAB-senderne i dit område. Når det er gjort, så kan du se navnene på kanalerne på radioens display. Nu kan du vælge den kanal, du vil lytte til.

Vær opmærksom på, at du i dag både kan modtage digital radio fra et DAB og DAB+ signal. Det kan godt virke lidt forvirrende, men DAB+ er den nye version af DAB.

DAB+ giver dig dog flere muligheder for at lytte til flere digitale kanaler samtidig med, at du stadig kan modtage de nuværende DAB-kanaler.

Men du kan ikke høre DAB+ på en ældre DAB-radio.

3) Hør dine radioprogrammer via podcast, når det passer dig

Hvis du er vild med et bestemt radioprogram, så kan du høre det, når det passer dig via podcast. Så behøver du ikke at være hjemme hver tirsdag eftermiddag for at lytte med.

Du kan nemlig altid gå ind og høre programmet, når det passer dig via en computer, tablet eller smartphone.

Du kan også vælge at abonnere på et eller flere radioprogrammer som en podcast. Det gør du via en podcast-app på din computer, tablet, smartphone, hvor du vælger de programmer ud fra forskellige radiokanaler, som du vil abonnere på.

Så får du en besked i din app, hver gang der kommer en ny udsendelse.

Appen giver dig også mulighed for at downloade et eller flere radioprogrammer, som du kan tage med dig, hvis du skal et sted hen, hvor du ikke er på internettet.

Med app’en Listen to News kan fx du høre dagens nyheder og aktuelle historier, lige når du vil. Her kan du høre nyheder, når du har tid og lyst og skræddersy din egen radioavis.

Læs mere om app'en Listen to News

Sådan lytter du til podcast

4) Hør radio på din computer eller tablet

Du kan sagtens bruge din tablet eller din computer til at lytte til radio. Via internetbrowseren (Internet Explorer, Safari, Firefox, Chrome e.l.) kan du finde radiokanalens hjemmeside og tænde for radioen og så bare lytte med.

Her kan du som regel også finde tidligere udsendelser, som du kan lytte til, når det passer dig.

5) Hør digital radio i din bil

Hvis du har bil, vil du sikkert gerne høre radio, mens du kører. Har du en nyere bil, kan det være, at den har en digital radio installeret. Og så er det bare at tænde for radioen.

Hvis du har en gammel FM-radio i bilen, kan du selvfølgelig høre FM-radio.

Hvis du vil høre digital radio, kan du bruge en DAB-adapter. Det er en lille anordning, som modtager DAB-signalet og videresender det trådløst til din FM-bilradio. Det kræver bare, at der er strøm fra cigarettænderen og en DAB-antenne.

Du får det bedste resultat, hvis du bruger en antenne til DAB, eller en antenne som kan sætte fast i bilens forrude.

Du kan også slutte din smartphone til bilens lydanlæg ved en trådløs forbindelse som fx bluetooth eller et kabel og på den måde lytte til via en app på din telefon.

6) Brug dit tv som radio

For nogle kan det virke besværligt at bruge tv’et som radio, men for andre er det en god ide. Du kan nemlig høre digital radio, hvis du har et smart tv, der er koblet til internettet.

På dit smart tv kan du finde radio-apps til de forskellige radiokanaler, så du hurtigt kan vælge den radiokanal, du gerne vil høre. Du kan downloade de tilgængelige apps i tv’ets app-sektion.

De afhænger dog af dit smart-tv’er, hvilke radio-apps du har mulighed for at vælge.

Hvis du har kabel-tv, kan du lytte til DAB-radio på dit fjernsyn. Her finder du dine radiokanaler som en tv-kanal. Der er masser af lyd, men skærmen er sort, mens du lytter til radio på dit tv.

God lytte-lyst!

Læs også: Kom godt i gang med E-bøger

Sidst opdateret 30.09.2021