Hjælp dem der hjælper
Få gode råd til, hvordan du bedst støtter en, som er pårørende til et svækket eller sygt familiemedlem.
Det kan være hårdt at være syg. Og det kan også være hårdt at hjælpe en syg. Især hvis det er igennem en længere periode. Så hold øje i dit netværk og husk at spørge ind til pårørende, som gør en indsats ved at passe eller hjælpe et andet menneske.
Tilbyd din hjælp
Vær konkret i dit tilbud om hjælp og støtte. Prøv at undgå sætninger som »Sig til, hvis der er noget jeg kan gøre«. Selv om det er velmenende. Spørg i stedet, om du skal støvsuge, hente eller passe børn, komme med mad, gå med i biffen – eller hvad du tror, der kunne være en støtte.
For en pårørende til en syg ven eller et familiemedlem kan det være svært at overskue, hvilken hjælp man egentlig selv har brug for. Det kan også være svært at tage stilling til, hvad ens vennekreds har lyst og tid til at hjælpe med.
Fortæl vennekredsen om situationen
Spørg om du skal tage dig af at holde vennekredsen og resten af familien informeret om situationen. Det kan fjerne en tung opgave fra den pårørende og være en lettelse for den pårørende at vide, at vennekredsen er underrettet om situationen.
Når alle får besked og kender situationen, er det samtidig en påmindelse for familie og venner om at drage omsorg for hinanden i den svære tid.
Giv vennekredsen og resten af familien gode råd til, hvordan de konkret kan hjælpe og støtte.
Vær åben
Hvis din ven eller et familiemedlem er presset eller ked af det, så vær åben og tal om tingene på en omsorgsfuld måde.
Sammen kan I få en snak, hvor I kan drøfte situationen. Det er også en anledning til at tale om, hvordan din hjælp kan være en støtte i hverdagen.
Det er meget forskelligt, hvor meget og hvilken hjælp pårørende i forskellige situationer ønsker eller vil tage imod. Nogle ønsker ro, imens andre gerne vil have besøg, telefonopkald og sms-beskeder.
Følg med i forløbet og spørg løbende ind til, om hjælpen er god for den pårørende.
Hjemmelavet mad giver glæder
Det bringer ofte glæde at modtage et hjemmelavet måltid, der enten kan spises med det samme eller gemmes i fryseren. Mange pårørende har en travl hverdag, hvor de jonglerer mellem arbejde, praktiske gøremål og kørsel til sygehus eller læge.
Tiden i køkkenet nedprioriteres ofte, så hvis du alligevel laver en portion mad – hvorfor så ikke doble op?
Giv en hånd med
Nogle sygdomsforløb er lange, og den syge og de nærmeste pårørende er i en svær situationen over en lang periode. Overvej om du kan hjælpe med fx kørsel til læge, indkøb eller andre praktiske gøremål som at slå græs.
Højtider og ferier er ofte ekstra svære for pårørende, fordi hverdagens rutiner bliver brudt. I de perioder er både praktisk og følelsesmæssig støtte guld værd for pårørende.
Giv et pusterum
Man har mest overskud til at hjælpe et andet menneske, hvis man også selv kan få et pusterum engang imellem.
Som pårørende kan det være svært. Både at få tid og rum til det. Men samvittigheden kan også nage. Prøv om du kan støtte den pårørende, mens han eller hun tager sig af den syge.
Igen handler det om at være konkret og præcis. Spørg om I skal gå i biffen, gå en tur i skoven eller tage en kop kaffe. På den måde er du med til at give et pusterum, og den pårørende kan komme lidt væk og få mulighed for at lade batterierne op. Husk at sørge for, at nogen kan være sammen med den syge i det tidsrum, I er afsted.
Et pusterum behøver ikke at tage lang tid. En time eller to kan sagtens være en hjælp. Det vigtigste er, at du tager initiativ.