Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Pårørende

Få støtte og hjælp som pårørende

Kom godt igennem højtiderne

For mange mennesker er højtider som jul, pinse og påske en god anledning til at se familie og venner. Få tips til, hvordan højtiderne bliver gode for alle i familien – også når der er svækkede eller syge i familien.

 

Jul, påske og pinse. Runde fødselsdage, konfirmationer, sølv- og guldbryllup. Det er alle gode anledninger til at samle familien og være sammen.

Men højtiderne kan også være svære at komme igennem, hvis der fx er meget syge eller svækkede mennesker i familien.

Det kan hjælpe at planlægge lidt mere, end du måske ellers ville gøre. Det hjælper også at tale om, hvad jeres forventninger er og at sætte ambitionerne ned.

Inviter og planlæg i god tid

Sørg for at invitere familiens ældste i god tid. Det giver ro at vide, hvor man skal fejre jul eller påske, og det giver mulighed for at glæde sig. 

Undersøg også transportmulighederne. Hvis I er visiteret til flextrafik, er det vigtigt at være ude i meget god tid med at bestille.

At være i god tid betyder også, at du kan planlægge, så højtiden bliver så lidt hektisk som muligt. Du har tid til at få styr på ting som: Skal familiens ældste medlem hentes og bringes? Hvem skal gøre det? Hvornår?

Sørg for at have den slags detaljer på plads, og husk, at de ældste måske ikke er så udholdende som resten af familien. Derfor skal de kunne komme hjem, når trætheden melder sig. Også selvom festen ikke er slut endnu.

Mange ældre mennesker er bange for at være til besvær. Derfor er det vigtigt, at du fortæller, at du inviterer af lyst og ikke af pligt. Prøv at acceptere, hvis der bliver takket nej til en invitation. 

Bestil individuel transport med Flextrafik på www.borger.dk

Respekter et 'nej tak'

Det er ikke ualmindeligt, at ældre der bor på plejehjem foretrækker at blive på plejehjemmet fx juleaften.

Utryghed ved toiletbesøg, et hjem der ikke er indrettet til rollator eller kørestol eller for meget larm kan være gode grunde til, at mange ældre hellere vil fejre højtiderne på plejehjemmet.

Juleaften på plejehjemmet kan være ganske hyggeligt, så fortvivl ikke, hvis din kære foretrækker at fejre julen der frem for i familiens skød.

Tal eventuelt med plejepersonalet og aftal, at I fejrer højtiden sammen om dagen. Mange plejehjem har familiearrangementer kl. 12 juleaften, og måske vil din familie få den bedste jul, hvis I aflægger besøg midt på dagen og ønsker glædelig jul.

Afstem jeres forventninger til hinanden

Tal om, hvad I hver især forventer jer af dagen eller helligdagene, I skal tilbringe sammen. For den ene kan det være afslapning, der er i højsædet, hvor det for andre er god mad, fest og farver. 

Skal alle deltage, når familien samles om et spil, eller er det ok, hvis et par stykker sætter sig for sig selv med en god bog og nyder et øjebliks ro? Hvem står for mad og oprydning, og hvordan fordeler I pligterne mellem jer? 

Sænk ambitionerne

Der er altid meget at se til, før en stor fest skal løbe af stablen, eller man kan nyde en højtid. Øg ikke arbejdspresset for dig selv ved at sætte ambitionerne for højt.

Prioriter opgaverne og sørg for ikke at skrive mere på listen, end du kan klare.

Få flere råd og svar i Ældre Sagens 'Pårørendeguide'

Mød andre pårørende

Netværk for alle os, der er pårørende

I Facebook-gruppen "Netværk for alle os, der er pårørende" kan du, som er tæt på en, der har brug for hjælp, dele viden og erfaringer med andre — pårørende til pårørende. Gruppen er lukket, og Ældre Sagen monitorerer den og sørger for at holde den gode tone.

Pas på de pårørende

Ældre Sagen kæmper for at passe godt på de pårørende. Pårørende gør en uvurderlig indsats for syge og svækkede ældre.
Læs hele mærkesagen om pårørende

Sidst opdateret 02.06.2022