Ensomhed er et udbredt problem blandt ældre over 65 år. Det er et stort problem både for den enkelte og for samfundet. Sammen kæmper vi mod ensomheden og tabuerne om den.

Ensomhed

50.000 ældre føler sig ensomme - bryd tabuet sammen med os

5 gode råd til dig som vært

Det stiller krav til dig, når du er vært for gæster. Du skal sørge for, at gæsterne har det godt og føler sig tilpas i selskabet. Her får du 5 gode råd om det gode værtskab.

At spise sammen er en god mulighed for at styrke dine venskaber og bånd til familien. Og nogle gange en anledning til at få nye relationer.

Når du selv er vært for en kop kaffe eller et måltid mad, så er der nogle tips, som er gode at kende. Det kan være til en fællesspisning eller hjemme hos dig selv.

1. Fortæl, hvad der skal ske

Når du inviterer andre til spisning, så er det god stil, hvis du fortæller gæsterne, hvad der skal ske. Fx om der sker noget mere efter maden som et kortspil eller sang.

Mød andre igennem Ældre Sagen. Vi afholder mange forskellige arrangementer, for eksempel fordrag, gymnastik, dans og gåture, hvor der er rig mulighed for social samvær

Det kan også være en god ide, hvis du informerer gæsterne om, hvordan de kommer til og fra arrangementet, og om de kan få et lift eller følges ad.

Læs også: Sådan inviterer du naboen indenfor

2. Vær klar, når gæsterne kommer

Din rolle som vært begynder, når gæsterne ankommer.

Sørg for,  at der er en, som har ansvaret for at tage godt imod gæsterne, hvis du ikke selv kan stå i døren og byde velkommen.

Sådan får du gang i snakken  

3. Tag godt imod de nye

Hvis der er nye ansigter i et selskab, så kan tanken om, at de andre nok kender hinanden godt være skræmmende.

Din rolle som vært er at ”se” alle og gerne præsentere gæsterne for hinanden.

Du behøver ikke at overdrive opmærksomheden. Ofte er det nok, hvis du i din velkomst byder særligt velkommen til de nye ansigter og beder alle tage godt imod dem.

Bliv en del af en madklub eller et spisefællesskab

4. Sæt jer til bords

Det er rart og trygt for alle, at du som vært siger et par ord om, hvorfor I er samlet, og hvad der skal ske. 

Det giver også gæsterne noget at tale om, hvis det kniber med samtaleemner.

Fortæl dine gæster, hvor lang tid du regner med, at I skal spise.

Sådan gør du måltidet rart

5. Sig ordentligt farvel

Det er vigtigt at byde velkommen, men det er lige så vigtigt, at du får sagt pænt farvel. En god afsked og et godt håndtryk betyder, at dine gæster føler sig set, og så er det lettere at komme næste gang.

- Rigtig god fornøjelse!

Ældre Sagen bekæmper ensomhed

Ensomhed kan være livstruende for det enkelte menneske og dyrt for samfundet. Ældre Sagen arbejder på, at færre ældre skal føle sig ensomme.

Læs mere om mærkesagen ensomhed

Sidst opdateret 08.08.2019