Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Sikkerhed på nettet

Din digitale sikkerhed

Justér målretning af annoncer og indhold

Sociale medier laver en profil af dig, som de baserer på, hvad de ved om dig. Den profil styrer, hvilke annoncer, politiske budskaber, jobtilbud eller hvilket indhold, du ser i dit feed.

De sociale medier indsamler oplysninger om din aktivitet på medierne og fra andre parter, de samarbejder med.

De samler også informationer om, hvor du befinder dig, hvis du logger ind via en app på mobiltelefonen eller en browser på computeren.

Tilsvarende kan de også få oplysninger om din øvrige internetadfærd ved at placere cookies på din computer, der registrerer, hvad du søger på og foretager dig på en hjemmeside.

Oplysningerne bruges til at målrette de annoncer, politiske budskaber, jobtilbud og øvrigt indhold, du ser, til netop dit feed.

Jo flere oplysninger de har om dig, jo lettere kan de skræddersy, hvad du får vist.

Men du behøver ikke at give dem tilladelse til at bruge oplysningerne, hvis du ikke ønsker det.

Læs også: Få overblik over, hvad sociale medier ved om dig

juster, hvilke annoncer du får


Hvis du ønsker at styre målretningen af annoncer og budskaber bedre, kan du justere dine annoncepræferencer på de forskellige sociale medier.

Det gør du sådan her:

Facebook

 1. Gå ind på din Facebook-profil, klik på pilen i øverste højre hjørne og vælg “Indstillinger”
 2. Klik på “Annoncer" i venstre side
 3. Under “Dine interesser" kan du klikke i højre hjørne af billederne. På den måde fjerner du de interesser, som Facebook har samlet sammen om dig
 4. Under “Annoncører, du har interageret med” kan du også klikke i højre hjørne af billederne for at fjerne annoncører. På den måde begrænser du udveksling af oplysninger mellem Facebook og andre parter
 5. Under “Annonceindstillinger” kan du vælge, om du vil tillade, at Facebook og andre parter udveksler oplysninger om dig
 6. Under “Dine oplysninger” kan du vælge, om Facebook må bruge oplysninger om fx din civilstand og din uddannelse til at målrette annoncer.

LinkedIn

 1. Gå ind på din Linked-profil, klik på pilen i øverste højre hjørne lige under dit profil-billede og ”Dig” og vælg “Indstillinger og privatliv”.
 2. Vælg ”Annoncer” i topmenuen.
 3. Under ”Annoncepræferencer” kan du blandt andet sige ja/nej til om LinkedIn må dele oplysninger med annoncører, hvis websteder du har besøgt.
 4. Under ”Data indsamlet på LinkedIn” kan du sige ja/nej til, hvilke typer af data LinkedIn må benytte i forbindelse med annoncering. Det kan fx være: Interessekategorier, grupper du er tilmeldt, forbindelser og arbejdsgiver.
 5. Under ”Tredjepartsdata” kan du blandt andet sige ja/nej til, om LinkedIn må benytte data om websteder, du har besøgt, eller data, du har delt med virksomheder, til at målrette annoncer.

Instagram

Du kan ikke under Instagram redigere hvilke oplysninger de benytter i forbindelse med annoncering. De henviser i stedet til muligheden for at redigere annoncepræferencer på Facebook, der også ejer Instagram.

Indstil lokationsdeling på Facebook

Du kan ikke undgå, at Facebook indsamler information om din lokation via din computer. Men du kan sørge for, at Facebook ikke får information via din telefon.

Det gør du sådan her:

 • Tryk på de tre streger i din Facebook-app
 • Tryk på “Indstillinger og privatindstillinger”
 • Tryk på “Genveje til privatindstillinger”
 • Under “Administrer dine lokationsindstillinger” kan du vælge, om Facebook må få adgang til din lokation. Du kan også vælge, om Facebook må gemme din lokationshistorik.

Det er ikke umiddelbart muligt at slå lokation fra på LinkedIn. LinkedIn oplyser heller ikke under ”Sådan behandler LinkedIn dine data”, at de benytter lokation.

Det er ikke umiddelbart muligt at slå lokation fra på Instagram. Instagram oplyser heller ikke under ”Konto og privatindstillinger” og ”Kontodata”, at de benytter lokation. Tager du et billede igennem Instagram – altså giver appen adgang til dit kamera – vil Instagram bede om adgang til din lokalitet.

Virker vejledningen ikke?

De sociale medier ændrer løbende på deres indstillinger. Hvis du oplever, at det ikke er muligt at følge vores vejledning, så skriv til sikkerdigital@digst.dk.

Læs også: Få overblik over, hvad sociale medier ved om dig 

Få flere gode råd til sikkerhed på nettet 


Kilde: Sikkerdigital.dk (Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen) 

Sidst opdateret 15.08.2022