Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Sikkerhed på nettet

Pas godt på dine oplysninger

Vær opmærksom på falske netbutikker

Det er let at komme i tvivl, om en netbutik er fup eller ægte. For fupbutikkerne kan til forveksling ligne rigtige internetbutikker, når svindlere forsøger at franarre dig penge eller oplysninger. Men med et skarpt øje kan du spotte dem.

Tjek altid webadressen, når du handler i en butik på nettet. En underlig webadresse er et af de mange små tegn, der kan afsløre en fupbutik.

Sæt farten ned – træk vejret, før du køber

For mange danskere er handel i internetbutikker blevet så almindeligt, at vi ikke tænker over det. Vi shopper på ”automatpilot” og hiver hurtigt betalingskortet frem og indtaster vores oplysninger.

Undgå at handle på nettet, mens du har travlt med andre ting. Du skal have tid til at trække vejret en ekstra gang og se dig grundigt omkring på netbutikken, før du klikker på ”Godkend”.

Hvorfor er det vigtigt at undersøge netbutikken?

Ryger du i fupbutikkens fælde, kan du blive udsat for forskellige typer af svindel:

  • Det kan være, at du aldrig modtager varen, og dine penge er tabt.
  • Du modtager en vare, der langtfra lever op til det annoncerede (fx en billig kopivare). Din klage til butikken trækker ud, og imens kan fupbutikken køre videre og svindle andre.
  • Du modtager ikke varen, men dine kort- og kontoinformationer bliver brugt til at købe andre varer for eller bliver solgt til andre svindlere.

Hør e-mærkets jurist fortælle om, hvordan du spotter en svindel hjemmeside.

I videoen viser e-mærket en falsk hjemmeside, og gør dig klogere på de ting der kendetegner en falsk hjemmeside.

Videoen kommer med alle de gode råd du har brug for, for at undgå at blive svindlet når du handler på internettet.

Kig efter dette, når du handler på nettet


Vil du styre uden om fupbutikkerne, handler det kort sagt om at spotte de små tegn:

1. Meget billige mærkevarer

De fleste fupbutikker reklamerer med kæmpe besparelser på kendte mærkevarer inden for fx sko eller tøj, som man ofte vil søge efter på nettet. Men vær opmærksom, hvis varen er markant billigere end andre steder. Så kan tilbuddet være for godt til at være sandt.

2. Sprogfejl og priser i skæve beløb

Mange fupbutikker får oversat al tekst af en computer. Derfor er fupbutikker fulde af sprogfejl og sjove formuleringer. Skæve priser (fx 378,16 kr. for et par mærkevare sko) kan være tegn på, at indholdet er kopieret fra udenlandske butikker og automatisk oversat direkte til dansk sprog og valuta.

3. Underlige webadresser

Tjek altid, om webadressen passer til det, webshoppen sælger. Mange fupbutikker har overtaget en gammel webadresse, som slet ikke har noget med varerne at gøre. Andre prøver at få butikken til at ligne en officiel webbutik for et kendt mærke, blot med en mindre ændring i webadressens stavemåde.

4. Beløb og butiksnavn er ændret, når du skal godkende beløbet

Læs altid, hvad du er i gang med at godkende for at sikre dig, at handlen svarer til det, du ønsker at købe (fx inden du swiper i MitID app). For stemmer beløbet og butikkens navn ikke, er du måske ved at blive udsat for svindel.

Det kan være en fupbutik, og bag facaden bliver dine kortoplysninger brugt til at foretage et helt andet – og måske dyrere – køb på en helt anden webbutik. Varen leveres til svindleren, men du har betalt for den.

5. Ingen "om os" side

Har webshoppen en ”Om os”-side, og er butikken beskrevet fyldestgørende? Svindlerne har sjældent gjort sig umage med at beskrive butikken og deres service.

Seriøse webbutikker vil oftest gerne fortælle om sig selv og deres historie. Så vær skeptisk, hvis ”Om os”-siden ikke findes, er tyndt beskrevet eller ikke oplyser deres kontaktinformationer og fysiske adresse.

Tjek om du kan stole på et link

På siden tjekpånettet.dk kan du tjekke troværdigheden på en specifik hjemmeside. Siden slår op i en række registre, som tjekker hjemmesiden for malware, phishing eller svindel.

Gå til www.tjekpånettet.dk

Sidst opdateret 11.09.2024