Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Sikkerhed på nettet

Pas godt på dine oplysninger

Pas på dit hjerte og dine penge, når du dater på nettet

Du kan gøre rigtig meget for at undgå svindel, når du dater på nettet eller tilmelder dig en datingside. Læs hvordan i artiklen herunder.

Artiklen kort

Kærlighedssvindel eller romance scam via falske datingsider eller som personlig kærlighedssvindel.

De falske datingsider er gerne udenlandske, og her kan du opleve, at du har svært ved at slippe ud af det abonnement, du har tilmeldt til. Eller at du kommer i kontakt med falske profiler på datingsiden. Dobbelttjek datingsiden, før du tilmelder dig. 

Den personlige kærlighedssvindel foregår via sociale medier, på mail, telefon eller sms-beskeder. Her vil svindlere forsøge at oprette en kontakt med dig, få din fortrolighed og din tillid for så at snyde dig for penge. Vær opmærksom, hvis en fremmed vil i kontakt med dig. Overvej, hvorfor det menneske vil være ven med dig og undersøg personens profil.

Hvis du siger "ja" til at være i kontakt, ska du ikke udlevere oplysninger om dig selv eller overføre penge.

Læsetid: 5-7 minutter
__________________

Du kan godt finde den eneste ene på nettet, og du skal ikke være bange for at søge efter kærligheden på datingsider.

Men vær opmærksom på, hvor og hvordan du finder kærligheden. Svindlere har nemlig fundet ud af, at det er god forretning at snyde folk, som søger efter fællesskaber eller efter kærligheden på nettet. Det kaldes kærlighedssvindel eller romance scam.

Kærlighedssvindel foregår på særligt to måder.

1. Falske datingsider

Der findes mange falske datingsider. Størstedelen af dem er udenlandske. Her kan du opleve, at du opretter en profil på hjemmesiden, som du kan have svært ved at slippe ud af igen.

Du bliver bedt om at give dine bankkontooplysninger, når du opretter dig. Bagefter bliver der trukket penge via et falsk abonnement, som du ikke kan afmelde igen. Svindlerne, som står bag hjemmesiden, hæver penge, selvom du sletter din profil. De kan også finde på at sende dig til falske inkassofirmaer, der truer og stresser for at få penge ud af dig.

Du kan læse længere nede på siden her, hvad du skal gøre, hvis du er blevet fanget i denne situation.

2. Personlig kærlighedssvindel

Den kriminelle opsøger dig og udgiver sig for at være en, der søger venskab eller kærlighed. Vedkommende vil skabe en relation til dig, så der opstår tillid og fortrolighed, som får dig til at stole på ham eller hende. Det kan foregå gennem samtaler via e-mails, sms-beskeder, telefonsamtaler og i få tilfælde ansigt til ansigt.

Ved personlig kærlighedssvindel udnytter den kriminelle person et andet menneskes følelser. Den kriminelle kan tale til folk på en måde, så der opstår nærhed og fortrolighed. Den kriminelle vil forsøge at lokke penge ud af den person, vedkommende er i gang med at svindle, så snart tilliden er skabt.

I videoen fortæller Forbruger Europa om forskellige typer af kærlighedssvindel, hvor en falsk person starter en relation til dig på nettet, med det formål at lokke penge ud af dig.

Hør hvad du skal være opmærksom på, når du leder efter kærligheden på internettet, og bliv klogere på hvordan du kan genkende, at der er tale om en falsk profil eller en falsk dating-side.

Forbruger Europa giver gode råd og hjælp til forbrugere i Europa, bl.a. indenfor kærlighedssvindel.

Sådan tager kærlighedssvindlerne kontakt

Der er flere måder, du kan blive udsat for kærlighedssvindel på. Her er et oprids af de mest almindelige.

Via en falsk datingside

Du tilmelder dig en datingside, der viser sig at være falsk. Her prøver falske datingprofiler at komme i kontakt med dig. Du kan også opleve, at du ikke kan opsige dit abonnement til siden.

Via en falsk dating-profil

Der kan også være falske dating-profiler på ægte datingsider. De falske profiler vil kontakte dig, skabe nærvær og forsøge at lokke penge ud af dig.

Via telefonen

Du vil opleve, at en fremmed ringer til dig og begynder en samtale. Formålet er at skabe tillid for at kunne lokke penge ud af dig.

Via e-mails

Du vil modtage e-mails, hvor en fremmed gerne vil i kontakt med dig og dernæst svindle dig.

Via sociale medier som Facebook, Instagram etc.

Du vil få venneanmodninger, beskeder eller andet, hvor en person vil forsøge at opnå en relation til dig for siden at svindle dig for penge.

Sådan arbejder svindlerne

Dem, der svindler, vil først forsøge at opbygge fortrolighed og tillid. Senere vil de forsøge at få en relation via flirt med romantiske undertoner. Svindlerne vil bruge manipulation, der får personerne, de vil svindle, til at tro, der er ægte følelser i spil. Det kan føre til en decideret forelskelse.

Når først et menneske er forelsket og tror, at forelskelsen er gengældt, vil svindleren udnytte det til at bede om penge, der skal overføres til deres konto.

Svindleren afbryder kontakten, når pengene er overført. Der er forskelligt, hvor lang tid svindlen står på og hvor mange samtaler, sms’er og møder der udveksles.

Sådan kan du beskytte dig selvKærlighedssvindlen skal opdages, før du mister penge. Du passer bedst på dig selv ved at:
  • Tjek datingsider inden du tilmelder dig. Gennemgå en datingside grundigt, før du tilmelder dig den. Tjek på Trust Pilot, om der står noget om siden. Undersøg sidens sprog, adresse, kontakt oplysninger og andet, der kan give dig en fornemmelse af, om det er en ægte hjemmeside. Hold dig til danske datingsider. 
  • Stop op, når folk kontakter dig. Vær på vagt, hvis folk, der gerne vil i kontakt med dig via en datingside, begynder at snakke om penge. Det er et faresignal. Får du venneanmodninger på de sociale medier, opkald på telefonen eller e-mails fra fremmede, så overvej grundigt, om du skal sige ja. Spørg dig selv, hvorfor vedkommende vil være ven med dig. Undersøg gerne personens profil og kig efter faresignaler. Siger du ja til venskabet, så vær varsom med jeres samtaler. Udlever ikke kompromitterende oplysninger eller billeder af dig selv, så du undgår at blive udsat for afpresning. Hvis noget virker mistænkeligt, er det som regel, fordi der er noget galt.

Er du blevet svindlet af et andet menneske?

Det kan gøre rigtig ondt, når et andet menneske bevidst forsøger at snyde. Derfor kan det også være meget følsomt at erkende, hvis et menneske, du troede, du kendte og kunne stole på, har snydt dig.

Men sker det, skal du ikke holde det for sig selv. Fortæl om det til de mennesker, du har omkring dig, så de kan hjælpe dig – både med at få snakket om det, men også med at finde hoved og hale i din økonomi, hvis du har mistet penge.

Kontakt din bank, hvis du har været udsat for svindel – også selv om du frivilligt har overført penge til en andens konto. Måske kan banken hjælpe dig. Det kan også være gavnligt at henvende dig til Forbruger Europa, der har stor viden og erfaring på området.

Hvis du har fået tilmeldt dig en datingside med et abonnement, du ikke kan slippe ud af, kan du gøre følgende:

1. Slet din profil og opsig dit abonnement. Det er ikke nok kun at slette profilen.

2. Når du opsiger dit abonnement, skal du også sende firmaet en skriftlig opsigelse gerne på e-mail, som du gemmer efterfølgende. I den skriftlige opsigelse gør du opmærksom på, at du gerne vil opsige dit abonnement. Hvis firmaet har krævet penge af dig, skriver du, hvorfor du er uenig i det krav.

3. Spær dit kort, hvis firmaet fortsætter med at trække penge på dit kort. Hvis der er trukket penge på kortet, kan du kontakte din bank og høre, om de kan hjælpe med at skaffe pengene igen.

4. Husk på, at du ikke skal betale, hvis de kræver penge af dig, du ikke har sagt ”ja” til. Mange af virksomhederne bag de falske datingsider prøver at presse dig til at betale, også selvom du ikke er forpligtet.

5. Du skal altid gemme din kommunikation med firmaet og sørge for at have alting på skrift, så du kan gå tilbage og kigge i jeres korrespondance.

Hvis online dating er noget for dig, så skal du ikke holde dig tilbage for at lede efter kærligheden via nettet. Du skal bare være forsigtig, dobbelttjekke og aldrig overføre penge til mennesker, du ikke ved, om du kan stole på.

Læs også: Find kærlighed eller venskab med netdating

Om artiklen Kilde
Forbruger Europa, Finans Danmark, Erhvervsministeriet.

Skribent
MetteMaje Skøtt, Digital producent, Ældre Sagen.

Sidst opdateret 26.04.2024