Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Sikkerhed på nettet

Din digitale sikkerhed

Del med omtanke på sociale medier

Det kan være svært at vide, hvem du faktisk deler indhold med på sociale medier. Læs, hvordan du bedre kan styre, hvem du deler med, og hvad dine venner eller forbindelser deler om dig.

Du kan selv justere, hvem du deler med, når du skriver en statusopdatering eller deler et billede.

Når du har valgt, hvad du vil lægge op på for eksempel Facebook, kan du vælge, om offentligheden, dine venner eller kun udvalgte venner skal se, hvad du deler.

Spørg om lov til at dele billeder

Som udgangspunkt skal du altid have lov af personen på billedet, før du må lægge det op på sociale medier eller dele det på andre måder.

Man skelner mellem portrætbilleder og situationsbilleder. Du må godt lægge situationsbilleder op, mens portrætbilleder kræver samtykke.

Send eller del aldrig krænkende indhold

Det er ulovligt at dele krænkende og seksuelle billeder eller videoer af andre uden deres samtykke.

Send eller del derfor aldrig seksuelt eller krænkende materiale uden at have fået lov.

Krænkende indhold er ikke kun seksuelle billeder eller videoer. Det kan også være billeder eller videoer, som udstiller en person i en følsom eller pinlig situation.

Sådan styrer du, hvem du deler med


Facebook

  1. Når du vil dele, kommer der et nyt lille vindue frem på skærmen
  2. Til højre for “Nyheder” klikker du på “Venner” for at vælge, hvem der skal kunne se dit opslag.

Vær opmærksom på, at hvis du indstiller din statusopdatering eller dit billede til at være offentligt, kan det være vanskeligt at holde øje med, hvem dine oplysninger ender hos.

Både venner, venners venner og fremmede kan nemlig se og videredele det indhold, som du lægger op.

Se videoen om, hvordan du deler med omtanke på Facebook.

LinkedIn

  1. Når du vil skrive et indlæg, kommer der et nyt lille vindue frem på skærmen
  2. Under dit profilbillede i midten øverst klikker du på pilen ud for “Alle” for at vælge, hvem der skal kunne se dit opslag. Her kan du vælge, at kun forbindelser eller en af de grupper, du er medlem i, kan se indlægget.

Vær opmærksom på, at hvis du indstiller dit indlæg til at være tilgængeligt for ”Alle”, kan det være vanskeligt at holde øje med, hvem dine oplysninger ender hos.

Både forbindelser, deres forbindelser og fremmede kan nemlig se og videredele det indhold, som du lægger op.

Instagram

  1. Når du vil dele et opslag på Instagram, kan du ikke fra gang til gang vælge, hvem der kan se dine opslag. Du kan til gengæld vælge at have en lukket profil, så kun følgere, du selv har godkendt, kan se dine opslag.
  2. Det gør du ved at gå ind på din Instagram-profil – Instagram fungerer bedst på telefon og tablet. Klik på menuen (tre streger øverst til højre). Klik derefter på det lille tandhjul ”Indstillinger” nederst til højre og vælg ”Privatindstillinger”.
  3. Under overskriften ”Konto og privatindstillinger” kan du vælge at gøre din konto privat. Herefter skal følgere anmode om at følge dig, og du skal godkende dem, inden de kan se dine opslag.

sådan styrer du, hvad der bliver delt om dig


Hvis du ønsker at have mere kontrol med, hvad der bliver lagt op på sociale medier om dig, kan du justere dine indstillinger.

Facebook

Når du justerer dine indstillinger, får du mulighed for at godkende alt, du bliver tagget i, før andre får mulighed for at se det.

  1. Gå ind på din Facebook-profil, klik på pilen i øverste højre hjørne og vælg “Indstillinger”
  2. Klik på “Tidslinje og tagging” i venstre side
  3. Under “Gennemgang” kan du vælge, om du vil gennemgå alle opslag, du bliver tagget i, før andre kan se dem.

LinkedIn

På LinkedIn kan du vælge, at det ikke er muligt for andre at nævne eller tagge dig.

  1. Gå ind på din LinkedIn-profil, klik på pilen i øverste højre hjørne lige under dit profil-billede og ”dig” og vælg “Indstillinger og privatliv”
  2. Under overskriften ”Sådan ser andre din aktivitet på LinkedIn” kan du sige ja/nej til, om andre må nævne eller tagge dig i indlæg, kommentarer eller fotos.

Instagram

Når du justerer dine indstillinger på Instagram, får du mulighed for at godkende alt, du bliver tagget i, før andre får mulighed for at se det.

Det gør du ved at gå ind på din Instagram-profil. Instagram fungerer bedst på telefon og tablet.

  1. Klik på menulinjen (tre streger øverst til højre). Klik derefter på det lille tandhjul nederst til højre og vælg ”Privatindstillinger”.
  2. Under overskriften ”Tags” kan du slå funktionen ”Tilføj automatisk” fra. Derved får du hver gang mulighed for at selv at godkende, om et billede eller en video, hvor du er tagget bliver synligt på din profil.

Virker vejledningen ikke?

De sociale medier ændrer løbende på deres indstillinger. Hvis du oplever, at det ikke er muligt at følge vores vejledning, så skriv til sikkerdigital@digst.dk.

Læs også: Sådan justerer du, hvem der kigger med

Få flere gode råd til sikkerhed på nettet


Kilde: Sikkerdigital.dk (Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen) 

Sidst opdateret 21.12.2021