Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Sikkerhed på nettet

Din digitale sikkerhed

Del med omtanke på sociale medier

Det kan være svært at vide, hvem du faktisk deler indhold med på sociale medier. Læs, hvordan du bedre kan styre, hvem du deler med, og hvad dine venner eller forbindelser deler om dig.

Når billeder af dig selv eller fx dit barn ligger på sociale medier, mister du delvist kontrollen med billederne. Der er en risiko for, at både digitale svindlere og andre kan misbruge dine billeder.

Tænk dig om, inden du deler 

Det er sjovt at dele billeder af situationer og hinanden på de sociale medier. I farten når vi måske ikke at tænke over konsekvenserne, når vi trykker ”del”. Men tænk dig om en ekstra gang, inden du deler.

Gode råd, når du deler billeder, videoer og opslag på sociale medier

  • Få tilladelse af dem på billedet eller i videoen til at dele, før du gør det
  • Del ikke indhold, der krænker eller udstiller andre
  • Indstil, hvem der kan se det, du deler.

Få tilladelse til at dele et billede eller video, før du gør det

Som udgangspunkt skal du altid have lov af personen på billedet, før du må lægge det op på sociale medier eller dele det på andre måder. Også selvom du synes, det er et godt og uskyldigt billede af personen.

Normalt skelner man mellem portrætbilleder og situationsbilleder. Det vil sige, at du som regel godt må lægge situationsbilleder op, mens portrætbilleder kræver samtykke.

Læs mere om, hvordan du kan kontrollere, hvad der deles om dig på www.sikkerdigital.dk

Del ikke indhold, der krænker eller udstiller andre

Det er ulovligt at dele krænkende og seksuelle billeder eller videoer af andre uden deres samtykke. Send eller del derfor aldrig seksuelt eller krænkende materiale uden at have fået lov.

Vær også opmærksom på, at krænkende indhold ikke kun er seksuelle billeder eller videoer. Det kan også være andre typer af billeder eller videoer, som udstiller en person i en følsom eller pinlig situation.

Tænk dig derfor om en ekstra gang og overvej, om indholdet, du er ved at dele, kan være krænkende eller nedsættende. Er du i tvivl, så lad være med at dele.

Læs mere om deling af intime billeder på www.sikkerdigital.dk

Indstil, hvem der kan se billederne, du deler

Du kan selv i et vist omfang kontrollere, hvem der kan se de billeder, du lægger op eller deler på de sociale medier. Det gør du i indstillinger, hvor du bestemmer, om et opslag skal være offentligt eller kun synligt for bestemte personer.

Du kan endda på Facebook, Instagram m.fl. inddele dine følgere i grupper og vælge præcis, hvem der skal kunne se hvad, ligesom du også kan gøre dine profiler private.

I dine indstillinger kan du også styre, om andre skal kunne dele dine billeder uden din godkendelse, eller om du skal godkende alt, du bliver tagget i, inden det vises på din profil.

Læs mere om, hvordan du kan indstille, hvem du deler dine opslag og billeder med på www.sikkerdigital.dk

Vil du være sikker på, at dine egne billeder ikke misbruges, eller være sikker på, at du ikke deler uhensigtsmæssige billeder af andre, så handler det om at kende reglerne, tjekke sine indstillinger og trække vejret, inden du deler.

Virker vejledningen ikke?

De sociale medier ændrer løbende på deres indstillinger. Hvis du oplever, at det ikke er muligt at følge vores vejledning, så skriv til sikkerdigital@digst.dk.

Læs også: Sådan justerer du, hvem der kigger med

Få flere gode råd til sikkerhed på nettet


Kilde: Sikkerdigital.dk (Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen) 

Sidst opdateret 15.02.2023