Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Sikkerhed på nettet

Din digitale sikkerhed

Beskyt dine enheder mod virus

Virus er en samlet betegnelse for skadelige programmer. Virus kan skade din computer, telefon eller de data, du har på den, fx billeder eller vigtige digitale dokumenter.

Digitale svindlere er kreative og udvikler hele tiden nye metoder for at kunne installere en virus på din computer. Enten for bare at ødelægge din computer eller for at få adgang til dine data og personlige oplysninger.

Svindlerne sender e-mails, som ser troværdige ud – de efterligner fx offentlige myndigheder som Skattestyrelsen eller Politiet – og mailene indeholder et link, du skal klikke på.

Blandt svindlernes mere avancerede tricks er udskiftning af USB-ladere på offentlige steder med ladere, som installerer virus på din computer, mens du intetanende tanker strøm.

Via en usb-nøgle, eller bare en usb-oplader, kan digitale svindlere inficere din computer og eventuelt stjæle data fra den.

Installér et antivirusprogram

Den bedste måde at beskytte din computer og data på mod virus er ved at installere et antivirusprogram.

Der findes flere forskellige antivirusprogrammer. Antivirusprogrammer kan variere i pris, og nogle er helt gratis.

De gratis programmer har ikke helt samme service- og beskyttelsesniveau som dem, du betaler for. For eksempel er der sjældent nogen support-funktion, du kan kontakte.

Søg på internettet efter et antivirusprogram, der passer til dine behov. Du kan fx lede efter antivirusprogrammer, der er gode i test, ved at skrive ”antivirus bedst i test”.

Sørg for, at dit antivirusprogram bliver opdateret jævnligt. Og beder dit antivirusprogram om at scanne din computer eller installere opdateringer, skal du sørge for at gøre det hurtigst muligt.

Pas på gratis USB-ladere

Du kan også få virus, hvis du bruger de gratis USB-ladestik, der findes i busser, på hoteller, i lufthavne m.m.

De bliver misbrugt til såkaldt ”juice jacking”, hvor svindlerne kan installere malware eller kopiere dine følsomme data fra din smartphone, tablet eller computer, mens du lader.

Hvis du vil beskytte dine digitale enheder, bør du derfor bruge en lader i en almindelig stikkontakt eller bruge en powerbank, som er et ekstra batteri, du kan købe mange steder.

En anden mulighed er at anskaffe en Data Blocker eller Sync Stop, som populært kaldes et ”USB-kondom”.

Det er en lille enhed med USB-hun i den ene side og USB-han i den anden, som blokerer for dataudveksling og kun tillader strøm igennem USB-forbindelsen.

Tænk dig om, inden du klikker

Selv med et opdateret antivirusprogram er den bedste sikring mod virus at være ekstra opmærksom på falske henvendelser med suspekte links i e-mailindbakken, på sociale medier, i chatfunktioner etc.

Svindlernes henvendelser er designet til at se troværdige ud og få dig til at klikke hurtigt, inden du opdager, at henvendelsen er falsk.

Sæt farten ned, og undgå at tjekke mails, sms’er og dit nyhedsfeed, mens du egentlig har travlt med andre ting.

Så forbedrer du dine chancer for at spotte de falske henvendelser.

Sørg for at have et antivirusprogram
Du beskytter dig bedst ved at have et antivirusprogram. Når du beskytter dig, er dine data sikrede, hvis du kommer i berøring med en virus.

Der findes flere antivirusprogrammer. De kan være både dyre og billige. Nogle er endda gratis.

De gratis programmer har ikke helt samme service- og beskyttelsesniveau som dem, du betaler for. For eksempel er der sjældent nogen, du kan kontakte, hvis en virus skulle få adgang til din computer.

Gode råd om at holde din computer fri for virus: 

  • Installér et antivirusprogram
  • Pas på med gratis USB-ladere på offentlige steder
  • Tænk dig om, inden du klikker.

Hvorfor er det vigtigt at beskytte sig mod virus?

Hvis du får virus på din computer, kan det resultere i en lang række skader som fx beskadigelse af dine programmer, dokumenter m.m. Men det kan også resultere i svindel.

Ved at installere en virus på din computer kan digitale svindlere både ødelægge og få adgang til de data, du har på computeren.

Det kan være dine billeder, dine kontakter, dit CPR-nummer eller vigtige dokumenter. Det kan de alt sammen bruge til at udføre handlinger i dit navn.

Fx kan de sende virus videre til dine kontakter, få adgang til din personlige oplysninger, eller bruge din computer til at gennemføre ulovlige downloads af fx film og porno.

Virus er et udbredt problem

De digitale svindlere bliver smartere og finder hele tiden nye veje til at installere virus på vores digitale enheder, hvormed de kan frarøve os vores data.

Således svarer 4 pct., at de inden for det seneste år har oplevet at blive ramt af virus eller andre skadelige programmer.

Der er eksempler på, at USB-ladestationer i nogle amerikanske lufthavne var inficeret med virus eller en anden skadelig kode, der blev installeret på de enheder, der fik strøm fra dem.

Læs også: Opdater dine programmer

Få flere gode råd til sikkerhed på nettet 


Kilde: Sikkerdigital.dk (Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen) 

Sidst opdateret 21.12.2021