Godt i gang med it

Dit digitale liv

Sådan oplever du kultur i din stue

Du kan få kulturelle oplevelser gennem den digitale verden.

Måske er du kommet i en situation, hvor du er bundet til dit hjem, og derfor ikke oplever det, du plejer.

Du kan opleve kultur i din stue

Der er hjælp at hente, hvis du savner adspredelse og oplevelser, der kan gøre en lang dag lidt indholdsrig. Du kan fx få kulturelle oplevelser gennem den digitale verden.

Her har du en række forslag til, hvordan du kan opleve kulturen hjemme i din stue. Alle tilbud er gratis. Og listen bliver opdateret løbende. 

Litteratur

Du kan godt låne bøger, selvom du ikke har mulighed for at besøge biblioteket. For du kan låne e-bøger og lydbøger, der kan læses på PC, tablet, eller mobil.

 • eReolen

  eReolen er bibliotekernes digitale udgave op Internettet. Her kan du låne e-bøger, som du downloader. Udover e-bøger kan du låne lydbøger.
  Så hvis du er svagtseende, eller bare foretrækker at sidde i din stol og lytte, kan du finde bøger, der bliver læst op på din PC eller din mobiltelefon.
  Det varierer fra kommune til kommune, hvor meget du kan låne. Men der er masser af læsestof.
  Besøg eReolen 
 • Læsekompas

  Savner du inspiration til en bog, er Læsekompasset stedet for dig. Der er oprettet mange temaer, du kan kigge i, lige fra ”barske skæbner” til ”forførende litteratur”.
  Så du finder helt sikkert en bog, der interesserer dig. De fleste bøger, der bliver anbefalet i læsekompas, kan lånes som e-bog eller lydbog.
  Besøg Læsekompas

 • E-blade

  Har du ikke mulighed for at hente det blad, du plejer at hente – fx i supermarkedet eller i toget – kan du finde en række danske e-blade på eblad.org. Der er fx Samvirke, Ud & Se og Helse. Og såmænd også Ældre Sagens medlemsblad.
  Alle bladene er gratis og kan læses i fuld længde. God læselyst.
  Besøg E-blade
 • Det Kongelige Bibliotek

  Holder du af at dykke tilbage i tiden, og læse historiske bøger, bør du besøge Det Kongelige Biblioteks digitale samling.
  Her finder du bl.a. en stor og spændende samling fra H.C. Andersen. Du kan  læse breve og se papirklip. Og du kan se manuskripter til samtlige af H.C. Andersens eventyr.
  Du kan også læse Karen Blixens dagbøger. Der er masser at udforske.
  Besøg Det Kongelige Bibliotek
 • Projekt Gutenberg

  Er du interesseret i litteratur fra hele verden, er Projekt Gutenberg et slaraffenland, for der er over over 60.000 digitaliserede bøger at vælge imellem.
  De fleste bøger er engelske, men der er også mange danske. Og bøgerne kan læses i flere formater.
  Besøg Projekt Gutenberg

 

Film
Der findes flere muligheder for at se gratis film på din PC eller tablet. Mobilen er i denne sammenhæng nok for lille, men den kan bruges, hvis du vil.

 • Filmstriben

  Filmstriben tilbydes af landets biblioteker. Her finder du mange gode dokumentar- og spillefilm.
  Du kan søge film efter kategorier. Eller du kan lade dig inspirere af nogle af de temaer, der er på siden. Fx temaet ”12 nye film til et nedlukket land”. 
  Besøg Filmstriben
 • Filmcentralen

  På Filmcentralen finder du et stort udvalg af danske kort- og dokumentarfilm. Du kan søge efter film, eller lade dig inspirere af de temaer, der er på hjemmesiden. Du kan bl.a. se dokumentarfilm, der har været vist på CPH:DOX eller 11 film af Jørgen Leth.
  I temaet ”Danmark på film” kan du finde mange temaer, bl.a. temaet: "De omvæltende år i Dronningens liv". Og du kan på et Danmarkskort søge i over 1000 historiske filmklip.
  Besøg Filmcentralen
 • Stumfilm.dk

  På hjemmesiden stumfilm.dk bliver filmarven vakt til live. Over 400 film fra perioden 1897–1928 bliver løbende digitaliseret og publiceret på sitet.
  Her kan du møde nogle af dansk stumfilms store stjerner.
  Besøg Stumfilm.dk
 • Open Culture

  På hjemmesiden Open Culture kan du opleve film af ældre dato. Filmene er engelske og har ikke undertekster. Men hvis du søger i det store arkiv af stumfilm, betyder det jo ikke så meget.
  Se fx stumfilm af store navne såsom Luis Buñuel, Salvador Dali eller Chaplin.
  Besøg Open Culture 

 

Museer

Det er muligt at besøge mange museer online. Der findes nogle spændende hjemmesider, der udstiller kunstværkerne på en anderledes og interessant måde. Her er nogle ideer.

 • Statens Museum for Kunst

  SMK udstiller – digitalt - tusindvis af deres kunstværker. Fra det tidløse mesterværk til den beskedne skitse.
  Du kan starte med at gå på opdagelse i temaerne, fx ”danske surrealister”, ”grådighed”, ”dansk guldalder” m.m. Men du kan også søge på farver, hvilket er en anderledes og sjov måde at søge på.
  Det bedste af det hele er, at du kan komme helt tæt på billederne, og se detaljer du måske ville overse, hvis du var på et ”almindeligt” museumsbesøg.
  Besøg Statens Museum for Kunst
 • Nationalmuseet

  Nationalmuseet tilbyder mange digitale samlinger. Du kan starte med at gå opdagelse i museets fotos og beskrivelser af deres udstillede genstande.
  Du kan også undersøge ”runedatabasen” der indeholder runefund fra jernalder, vikingetid og middelalder.
  Eller ”modstandsdatabasen” hvor du kan finde de mennesker, der deltog i kampen mod den tyske besættelse under Anden Verdenskrig. 
  Besøg Nationalmuseet
 • Nationalmuseet: Få en god historie over telefonen

  Nationalmuseet har relanceret telefoncentralen med oplevelsen Omstillingen. Ringer du 4120 6010, vil omstillingsdamer og -mænd viderestille dig til spændende kapitler i danmarkshistorien, erindringer fra kendte danskere, eller du kan få mulighed for at tale sammen med andre historieinteresserede – hjemme i egen stue.
  Omstillingsdamer og -mænd besvarer opkald alle ugens dage fra kl. 12 til 17. Ring på 4120 6010 - det koster almindelig telefontakst.

 • Dansk Arkitektur Center

  Du kan få digitale oplevelser om arkitektur og design på DAC's hjemmeside.
  Lige nu kan du opleve de verdenskendte danske arkitekter BIG - Bjarke Ingels Group - på en arkitekturrejse igennem tiden fra Big Bang til Singularity.
  Blandt andet kan du gå på virtuel opdagelse i BIG's FORMGIVNING udstilling.
  Besøg Dansk Arkitektur Center

 • Guggenheim-museet

  Du kender måske "streetview", der gør det muligt – i Google Maps – at bevæge sig gennem en gade, som om man var der selv.
  Nogle steder kan du komme indenfor - du kan fx besøge Guggenheim-museet i New York. På den måde kan du bevæge dig gennem museet ogg nyde udstillingen.
  Det letteste er næsten at springe ud i det – klik på linket, og du bliver sat af midt i museet.
  Tag på rundtur i Guggenheim-museet

 

Historie

Interesserer du dig for historisk arkivmateriale, findes der nogle muligheder for at dykke tilbage i tiden. Her er nogle ideer.

 • Arkiv.dk

  Arkiv.dk er en guldgrube af materiale fra mere end 580 danske lokal- og stadsarkiver samt et mindre antal specialsamlinger.
  En del materiale er digitaliseret, så du umiddelbart kan se det på arkiv.dk.
  Du kan søge på et sted og en periode, og se hvad der findes af fotografier i arkivet.
  Besøg Arkiv.dk
 • DR Bonanza

  I Bonanza-arkivet finder du et væld af historisk arkiv-guld fra både TV og radio.
  Du kan søge på kategorier og gense - og genlytte – rigtig mange sjove, interessante og oplysende udsendelser.
  Måske har du glemt alt om udsendelserne. Men du vil elske at opdage dem på ny.
  Besøg DR Bonanza
 • Historietelefonen

  Trænger du til nogle gode historier om interessante mennesker - fx  Liva Weel, Storm P. eller H.C. Andersen? Og er du mere hjemmevant med telefonen, end med Youtube og Facebook? Så prøv "Historietelefonen".
  Frederiksbergmuseerne lægger hver anden dag en ny historie på deres telefon. Ring på nummer 69 13 80 90, og tryk 2 efter introen, så er du i gang. 

 

Live oplevelser

Der findes tilbud om live-streaming af begivenheder. På den måde kan du – gennem din PC – være sammen med andre om en oplevelse. Her er de muligheder, der findes lige nu. 

 • Gudstjenester

  Savner du salmesang og en prædiken, kan du besøge kirken online. Flere kirker rundt om i landet videotransmitterer deres gudstjenester.
  Kirker.dk bringer en liste over de kirker, der tilbyder en video-gudstjeneste. 
  Find online-gudstjenester her  

Sidst opdateret 02.10.2020