Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Plejebolig og plejehjem

Få hjælp til et godt liv på plejehjem

Idéer til dit besøg på plejehjemmet

MÆNGDEN AF UNDERHOLDNING er ikke vigtigst, NÅR DU ER PÅ BESØG PÅ PLEJEHJEMMET – FÅ INSPIRATION TIL GODE BESØG PÅ PLEJEHJEMMET.

Som pårørende til en, der bor på plejehjem, kan det være svært at finde på aktiviteter. Det kan også være, du føler dig begrænset af omstændighederne, og at mulighederne er få.

Men faktisk behøver du ikke gøre særligt meget.

I artiklen her får du gode råd og inspiration til dit næste besøg på plejehjemmet.

Sænk barren

Først og fremmest kan du sandsynligvis med god samvittighed skrue ambitionsniveauet ned. Det er nemlig ikke mængden af underholdning, der er vigtigst.

Det vigtigste er, at du er kommet. 

Lav hverdagsting

Helt almindelige ting som at stryge og lægge tøj sammen, lave kaffe, pudse sølvtøj, vande planter eller at vaske op er rigtigt gode ting at lave sammen. Det er nemlig velkendt og hjemmevant og bidrager til en følelse af fælles hverdag.

Stilhed

Måske synes du, tiden hurtigt bliver lang, når du er på besøg. Det kan også være, du føler dig rastløs eller synes, det er ubehageligt med for meget stilhed. Men for den, du besøger, er det dejligt bare det at få besøg – at du er der.

Hvis det er svært at tale sammen, og pauserne bliver for lange, så vælg noget musik, en radiokanal eller en podcast sammen, som I kan lytte til og måske tale lidt om.

Læs artiklen: Sådan lytter du til podcast

Læs også: 5 måder at høre radio på

Du kan også læse op fra avisen, eller I kan kigge i gamle bøger fx kogebøger, fagbøger eller billedbøger sammen – eller i gamle fotoalbums.

I kan også sagtens sidde stille og læse i hver jeres avis eller bog eller gætte krydsord.

Let underholdning

At se en film eller et afsnit af Matador sammen er altid hyggeligt – og det må gerne være noget, I kender på forhånd. På den måde kan man stadig følge med, selv om man blunder lidt undervejs.

I kan også synge sammen. På nettet findes der flere muligheder for at se og deltage i fællessang. Gamle, kendte sange vækker som regel glæde.

Læs også: Sådan oplever du kultur i din stue

På nettet kan I også besøge kendte eller nye steder via Google Street View, eller I kan se små videoer på Youtube.

Besøg hele verden hjemmefra med Google Street View på www.google.dk

At spille et nemt spil, I begge kender, er også en enkel måde at være sammen på fx Ludo eller billedlotteri. Kortspil eller kabale er for mange en fin aktivitet, som er genkendelig og fornøjelig.

Læs om samtalekortene Drømmesamtaler

Efterlad noget

Hvis det er muligt, så se, om du kan efterlade et lille minde eller et tegn på dit besøg og jeres samvær. Det kan være, du har haft fotos med, eller at du har plantet en stikling ud, som står og pynter.

I kan hænge fuglekugler op udenfor.

Måske er der mulighed for at lave dekoration eller pynt sammen til højtider – eller bare at tage et blad, en gren eller nogle sten med inden for.

Brug kroppen

Hvis det er muligt, så gå en tur udenfor. Sludr lidt om vejret, årstiderne, fugle, planter, træer mv. – samtidig med, at I får rørt jer og får dagslys. Hvis I ikke kan komme udenfor, så dans til en sang eller gå en tur inde for.

""På den måde får I kroppen i bevægelse, og det er med til at påvirke humøret hos jer begge.

Når I ikke ses

Kontakten imellem besøgene kan betyde mindst lige så meget som samværet, når I ses. Send breve, postkort og fotos – måske på en fast dag, så der er noget at se frem.

Fotos og postkort er gode, fordi de kan hænge og pynte og minde om jeres relation, når I ikke er fysisk sammen.

Jævnlige telefonopkald, og rigtig gerne hvor I kan se hinanden med fx Facetime eller andre typer videoopkald – er også med til at sprede glæde.

Spørg personalet, hvis der er brug for hjælp til opkaldene.

Læs også: Videosamtaler – se den, du taler med

Uanset om det gælder telefonopkald, breve eller besøg, så er det ikke længden, der er afgørende.

Heller kortere og oftere – end længere og sjældnere.

Og husk – det er nok bare at komme.

Læs også: Guide – få hjælp og støtte som pårørende

Sidst opdateret 19.12.2023