Videosamtaler – se den du taler med
Videosamtalen giver dig mulighed for at se, den du taler med – og på den måde tilføre telefonsamtalen en ekstra dimension.
Du kan komme i en situation, hvor du er bundet til hjemmet – måske uden fysisk kontakt til familie og venner.
Heldigvis kan en telefonsamtale med en nær ven eller pårørende opmuntre – og særligt, hvis du også ser den, eller dem, du taler med. Det kan du gøre ved at foretage et videoopkald eller en videosamtale via computer, smartphone eller tablet.
Den letteste måde er at bruge din mobiltelefon, for de fleste mobiltelefoner har et kamera på forsiden. Det er det kamera du bruger, hvis du tager en såkaldt ”selfie”.
Før du går i gang: Pas på data
Før du går i gang med at video-samtale med dit barnebarn, din veninde, eller hvem du gerne vil se, skal du være opmærksom på, at video bruger data. Så du kan kun video-chatte, hvis du har et mobilabonnement med data, eller kan bruge et wifi-netværk.
Sådan kan du gøre, hvis du har et:
- Mobilabonnement med data. Har du et mobilabonnement der indeholder data, kan du uden videre bruge din mobiltelefon til video-samtaler. Du skal dog være opmærksom på om dit abonnement indeholder nok data. Ellers løber du tør på et tidspunkt.
Og har du et abonnement, hvor du løbende betaler for den data, du bruger, bør du ikke bruge mobildata til video-opkald. Det bliver ganske enkelt for dyrt. - Internet i hjemmet. Har du Internet og trådløs router i dit hjem, kan du slutte din mobiltelefon til dit trådløse netværk og bruge data derfra. De fleste udbydere af Internet inkluderer ubegrænset brug af data i deres abonnement, så det vil ikke koste dig ekstra at have video-samtaler. Har du ikke en trådløs router, kan du bruge din PC til video-samtaler. Det kræver så, at din PC har et indbygget webcam (kamera), eller at du har et webcam, du kan slutte til PC'en.
Find en app til video-opkald
Næste skridt er at finde en app, som både du, og den du vil video-samtale med, vil benytte.
Her er nogle forslag til apps, der gør det let for dig at have video-samtaler – eller video-chats – med andre.
Messenger
En enkel måde at møde andre gennem et video-opkald, er at bruge Messenger.
Messenger er Facebooks system til at skrive eller tale med andre.
Og da Messenger fungerer, uanset hvilken type mobil man har, kan du kan du have en video-samtale med en person, der har en android mobiltelefon, mens du selv har en iPhone. Eller omvendt.
En anden årsag til at Messenger er let at benytte, er at rigtig mange benytter Facebook. Der er derfor stor sandsynlighed for, at den du vil kontakte også benytter Facebook. Og dermed har Messenger.
Læs, hvordan du bruger Messenger til videoopkald på www.facebook.com
FaceTime
iPhone har en app, der gør det nemt at foretage video-opkald. FaceTime hedder app’en, og den er også integreret i sms-app'en.
Så du kan nemt foretage et video-opkald med én, du sms’er med.
Det forudsætter at den person, du vil video-chatte med, også benytter iPhone.
Hvis det er tilfældet, er det en meget enkel måde at video-chatte med hinanden.
Læs om, hvordan du bruger FaceTime til videoopkald på www.apple.com
Google Duo
Fordelen ved Google Duo er, at du kan bruge app'en til video-opkald, uanset om du bruger iPhone eller Android.
Og så er Google Duo meget brugervenlig, da oprettelsen kun kræver ganske få klik.
Du behøver ikke at have en Google konto eller Apple konto, for registreringen sker via dit mobilnummer.
Læs, hvordan du opsætter Google Duo på www.google.com
Skype
For mange år siden var Skype en af de eneste platforme, man kunne benytte til video-samtaler. Og nogle kalder det stadig for "at skype", når man video-chatter.
Du kan "skype" både fra Android-mobiler og iPhones. Og naturligvis også fra din PC, hvis du foretrækker det.
Vil du give dig i kast med Skype, er det ligeså let som de andre måder at foretage videoopkald.
Få et gratis e-kursus om Skype på www.ekurser.nu
SnapChat
Har du SnapChat installeret på din mobil, skal du vide, at du også kan video-chatte dér. Fordelen ved SnapChat er, at den virker på både Android og iPhone. Derfor kan du let video-chatte med fx dit barnebarn, selvom I har forskellige typer mobiltelefoner.
I SnapChat kan I også ”lege” sammen. Der er filtre, der kan give jer forskellige ”sjove ansigter”. Og der er små spil. I kan spille mod hinanden.
Læs, hvordan du bruger SnapChat til videoopkald på www.snapchat.com
Instagram har en funktion, der gør det muligt at have video-samtaler med andre. Så er du alligevel inde og beundre en af dine venners billeder, kan du meget let ringe vedkommende op, så I kan tale sammen.
Fordelen ved Instagram er, at flere og flere har app’en installeret. Og at den fungerer på tværs af typer af mobiltelefoner.
Læs om, hvordan du bruger Instagram til video-opkald på www.instagram.com
Til sidst får du et tip om app’en WhatsApp. Den kan være god at kende, hvis du har venner eller familie i udlandet.
Først og fremmest fordi app’en er meget udbredt i resten af verden. Men også fordi den fungerer på tværs af platforme.
Læs, hvordan du laver videoopkald med WhatsApp på www.whatsapp.com
Video-sammenkomst med familien
Fælles for de apps, der er nævnt, er, at du kan have en videosamtale med blot én person eller en hel gruppe af personer. Så det er muligt at have en lille video-sammenkomst, hvor alle i familien deltager.
Det koster ikke noget at foretage video-opkald, uanset hvor mange I er. Men igen: Du skal være opmærksom på, at videoopkald bruger mere data. Så hvis du ikke bruger wifi, men mobildata, kan du løbe tør for tid. Eller det kan blive for dyrt.
Få vejledning til video-samtaler
Folkebibliotekerne tilbyder gratis kurser med hjælp til forskellige it-områder. Blandt andet kan du følge et lille kursus, hvor du bliver vejledt i at benytte nogle af de mest almindelige apps til video-samtaler.
Vejledningen inkluderer videoer, der fortæller hvordan du gør. Og der ligger trin-for-trin instruktioner, der kan hjælpe dig, når du går i gang med at video-chatte.
Tag e-kurset 'Videosamtaler med venner og familie' på www.ekurser.nu
Forhåbentlig har du fået mod på at prøve at video-chatte med nogle, du holder af. Det kan godt være, at du, til at starte med, tænker, at det er meget teknisk og besværligt.
Men så snart du kommer i gang, vil du opleve, at det faktisk er let, og at det tilfører en ekstra dimension til samtalen, når du kan se den du taler med.
Hjælp til mennesker med nedsat hørelse
Mennesker med nedsat hørelse eller høretab kan også have glæde af video-samtaler, da det er en stor hjælp at kunne mundaflæse samtidig med, at man lytter. Her er det vigtigt, at den, der taler, skal være tydelig på skærmen. Derudover giver det mulighed for at bruge tegnsprog.