Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Godt i gang med it

Dit digitale liv

5 måder at høre radio på

Du kan høre radio på flere måder. Fx når det bliver sendt direkte i radioen, eller du kan høre det senere via podcast. Det kommer helt an på, hvordan du bedst kan lide at lytte til radio, og hvilket udstyr du har.

Engang tændte man bare for sin radio og fandt den FM-kanal, man ville høre, og så hørte man det program, der blev sendt i radioen. Og alle hørte det samme på samme tid. Sådan er det ikke mere.

I dag har du langt flere muligheder for at lytte til radio. Du kan tænde for din radio og høre et program direkte, når det bliver sendt, eller du kan lytte til dit favoritprogram, når det passer dig, via podcast.

Det kommer helt an på, hvordan du selv bedst kan lide at bruge radioen, og hvilket udstyr du har, for i dag kan du både høre radio på  smartphone, tablet, tv eller DAB-radio.

Her er 5 måder, du kan lytte til radio.

1) Hør radio via FM-signalet

Du kan stadig høre radio på en traditionel FM-radiomodtager. Men du kan ikke høre så mange programmer og kanaler som tidligere, og måske forsvinder FM-signalet helt i fremtiden.

Hvis du vil høre FM-radio, kan du gøre det via et kabel fra tv-dåsen på væggen eller ved hjælp af stueantennen eller antennen i din radio. Og så skal du finde den FM-frekvens, som du ønsker at lytte til. 

2) Hør digital radio på en DAB+ radio

I dag er en del radiokanaler digitale. En af de måder, du kan høre digital radio på, er gennem en DAB+ radio. Den er faktisk ikke sværere at betjene end den FM-radio, du allerede kender.

Når du tænder din DAB+ radio første gang, skal den lave en søgning og finde radiokanalerne i dit område. Når det er gjort, kan du se radiokanalernes navne på radioens display. Nu kan du vælge den kanal, du vil lytte til.

Vær opmærksom på, at DAB+ er den nye version af DAB.

DAB+ giver dig flere muligheder for at lytte til flere digitale kanaler samtidig med, at du stadig kan modtage de nuværende DAB-kanaler.

Men du kan ikke høre DAB+ på en ældre DAB-radio.

3) Hør dine radioprogrammer via podcast, når det passer dig

Er du vild med et bestemt radioprogram, kan du høre det, når det passer dig, via podcast. Så behøver du ikke at være hjemme på et bestemt tidspunkt for at lytte med.

Du kan nemlig altid høre programmet, når det passer dig via en computer, tablet eller smartphone.

Du kan abonnere på et eller flere radioprogrammer som en podcast. Det gør du via din podcast-app på din computer, tablet, smartphone, hvor du vælger de programmer, du vil abonnere på.

Så får du en besked i din app, hver gang der kommer en ny udsendelse.

Appen giver dig også mulighed for at downloade et eller flere radioprogrammer, som du kan tage med dig, hvis du skal et sted hen, hvor du ikke er på internettet.

Læs artiklen: Sådan lytter du til podcast

4) Hør radio på din computer eller tablet

Du kan sagtens bruge din tablet eller din computer til at lytte til radio. Via internetbrowseren (Internet Explorer, Safari, Firefox, Chrome e.l.) kan du finde radiokanalens hjemmeside og tænde for radioen og så bare lytte med.

Her kan du som regel også finde tidligere udsendelser, som du kan lytte til, når det passer dig.

5) Hør digital radio i din bil

Har du bil, vil du sikkert gerne høre radio, mens du kører. Har du en nyere bil, kan det være, at den har en digital radio installeret. Og så er det bare at tænde for radioen.

Hvis du har en gammel FM-radio i bilen, kan du selvfølgelig høre FM-radio.

Vil du høre digital radio, kan du bruge en DAB-adapter. Det er en lille anordning, som modtager DAB-signalet og videresender det trådløst til din FM-bilradio. Det kræver bare, at der er strøm fra cigarettænderen og en DAB-antenne.

Du får det bedste resultat, hvis du bruger en antenne til DAB eller en antenne, som kan sættes fast i bilens forrude.

Du kan også slutte din smartphone til bilens lydanlæg ved en trådløs forbindelse som fx Bluetooth eller et kabel – og på den måde lytte til via en app på din telefon.

God lytte-lyst!

Læs også: Kom godt i gang med E-bøger

Sidst opdateret 01.07.2024