Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Mere omsorg og blik for det hele menneske

Ældre Sagens taskforce kommer i dag med bud på de vigtigste løsninger for ældre patienter som bidrag til Sundhedsstrukturkommissionens arbejde.

Ældre svækkede patienter med flere sygdomme har ofte komplekse forløb, som kræver høj faglighed, et helhedsorienteret blik og gnidningsfrit samarbejde på tværs af sektorer.

Det er nogle af de patienter, der har flest berøringer med både sundhedsvæsenet og ældreplejen. Mens deres behandling i høj grad rykkes fra sygehus til det nære sundhedsvæsen, er rammerne for sundhedsvæsenet ikke fulgt med – der mangler økonomi, kompetencer og krav til sundhedsfaglig kvalitet i det nære sundhedsvæsen.

Der mangler omsorg og helhed

Samtidigt forstærkes udfordringer for ældre patienter af, at fokus i dagens sundhedsvæsen er på enkeltopgaver fremfor på mennesket – der mangler omsorg og helhedsblik. Vores samfund er i dag derfor ikke godt nok forberedt på en befolkning med flere ældre, som har flere sygdomme samtidig.

Sammenhæng mellem sundhedsvæsen og ældrepleje

– Det er vigtigt, at fremtidige reformer i både sundhedsvæsen og ældrepleje, tager højde for de komplekse og uoverskuelige forløb, mange ældre oplever i dag. Men også for sammenhængen mellem sundhedsvæsen og ældrepleje, siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.

Han fortsætter:

– Det er altafgørende, at der ikke rykkes mere pleje og behandling ud i det nære sundhedsvæsen, før de nødvendige faglige kompetencer er på plads. Derfor er jeg rigtigt glad for, at vi sammen i taskforcen har udviklet bud på de vigtigste anbefalinger for ældre mennesker, der modtager pleje og behandling.

Læs også: Ældre patienter i sundhedsvæsenet

Forebyggelse og faglighed er vigtig

Taskforcen har i 2023 været på studiebesøg på sygehus og midlertidige pladser i kommunerne. Med blik for at kunne forebygge indlæggelser og styrke dens enkeltes helbred og trivsel har medlemmerne i taskforcen bl.a. drøftet behov for krav til faglig kvalitet i kommuner og ældreplejens potentiale som en vigtig forebyggende indsats i sundhedsvæsenet.

En dødssynd at reducere forebyggende hjemmebesøg

Med et presset sundhedsvæsen nu og foran os, er det i høj grad vigtigt at forebygge indlæggelser. Men det handler også om at sikre trivsel og et godt helbred for den enkelte, siger Bjarne Hastrup.

Han fortsætter:

– Derfor er jeg glad for, at vi i taskforcen kommer med anbefalinger om, at det nære sundhedsvæsen skal vægte forebyggelse og rehabilitering samt leve op til nationale faglige kvalitetsstandarder for en helhedsorienteret pleje og behandling. Lige nu og her står vi med risiko for, at man politisk skærer ned på forebyggende hjemmebesøg – det ser jeg som en dødssynd og er den helt gale vej at gå rent ældre- og sundhedspolitisk.

Mindre patient, mere menneske

Taskforcen har også været enige om at fremhæve behovet for omsorg i et sundhedsvæsen, hvor ældre patienter i dag savner at blive mødt som et helt menneske. Derfor går anbefalinger også på at fremme helbredsblik for den enkelte og fremme, at omsorg anerkendes på lige fod med den kliniske behandling.

Med visionen at skabe mere omsorg i sundhed og mere sundhed i omsorg for ældre patienter har taskforcen udviklet seks anbefalinger, der tager udgangspunkt i ældre menneskers ønsker og behov.

– På vegne af ældre svækkede patienter håber jeg vores anbefalinger vil inspirere Sundhedsstrukturkommissionen i deres arbejde – og at anbefalingerne kan bidrage til, at der - uanset struktur i sundhedsvæsenet  er sammenhæng og kvalitet i pleje og behandling af ældre patienter på tværs af sektorerne og i det nære sundhedsvæsen. Og ikke mindst også, at det enkelte ældre menneske oplever at blive lyttet til og bliver mødt som et helt menneske, siger Bjarne Hastrup.

Hent og læs anbefalingerne

6 anbefalinger for ældre patienter
  1. Helhedsblik og omsorg for den enkelte: Personalet møder patienten som et menneske og ikke som en opgave.
  2. Forløbskoordinatorfunktion med særligt mandat hjælper patienten på tværs af sektorer og myndigheder.
  3. Fælles ansvar for svækkede ældre patienter
  4. Ensartet og kompetent behandling af høj faglig kvalitet i det nære sundhedsvæsen
  5. Sygehuset understøtter behandling og pleje til svækkede ældre patienter i det nære sundhedsvæsen i tæt samarbejde med det nære sundhedsvæsens sundhedsfaglige personale.
  6. Mere sammenhæng mellem sundhed og ældrepleje med fokus på forebyggelse og rehabilitering i det nære sundhedsvæsen.

Læs også: Mere sundhed i omsorg og mere omsorg i sundhed

Sidst opdateret 07.03.2024