Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Ældre Sagen: Dybt bekymrende med ny postlov

PostNords varslede prisstigninger bekræfter Ældre Sagens bekymringer for konsekvenser af den nye postlov. Svækkede ældre er særlig udfordret.
13.12.2023

Nedenstående debatindlæg er bragt i Avisen Danmark 6. december 2023

Dybt bekymrende med ny postlov

Skyhøj porto og færre postkasser udfordrer især svækkede ældre

Af Bjarne Hastrup, adm. direktør Ældre Sagen

Det er de overflødige breve, som ryger først. Men det kan være lige præcis de breve, der bidrager med varme, kærlighed og omsorg: Julehilsen fra en fjerntboende søster, invitationen til et skolejubilæum eller gækkebrev fra barnebarnet.

Porto stiger til 25 kr. for et almindeligt brev

PostNord indledte julemåneden med budskabet om, at portoen for et almindeligt brev stiger til 25 kr. ved årsskiftet.

Et budskab de fleste af os tænkte ’nå’ til, for vi har for længst erstattet julekortet med sms, mail eller opslag på sociale medier. Og det samme er sket med postkortet fra skiferien i Norge og strandferien sydpå.

Myndigheder og virksomheder gik over til digital post for 10 år siden, og det blev obligatorisk for borgerne fra 2014. 

248.000 er fritaget for digital post

Men selvom fysisk post kan virke gammeldags for nogle, så sidder der stadig 248.000 personer over 65 år, der er fritaget for digital post enten pga. funktionsnedsættelser eller fordi de ikke har adgang til internet eller computer, smartphone og lignende.

Og hver eneste af disse 248.000 mennesker bliver ramt ekstra hårdt af prisstigningerne.

Udfordret på økonomi og ensomhed

I Ældre Sagen er vi bekymrede for, at den højere pris for at sende breve vil gøre det sværere for ældre at holde kontakten med venner og familie. 

Det rammer ekstra hårdt midt i ensomhedsepidemi og i en tid, hvor pensionisternes økonomi står helt stille, og ikke er blevet forbedret trods den stigende inflation.

Men det handler også om, at de skal have samme mulighed som alle andre, når det gælder muligheden for at kunne deltage i samfundet. For eksempel når de skal modtage hospitalsindkaldelser, regninger, vigtige breve om hjemmehjælp eller andre officielle dokumenter som pas, kørekort osv.

1000 postkasser ryger også

PostNords plan om at hæve priserne næste år er præcis det, Ældre Sagen var bekymret for, da regeringen ændrede reglerne for posttjenesterne. 

Derudover fjerner PostNord igen 1000 postkasser, så der bliver endnu længere mellem postkasserne. Det rammer igen gangbesværede ældre. Hvor langt vil vi kræve, at de skal kunne gå?

Udvikling er godt. Udvikling er nødvendig. Men vi må ikke ofre de mest svækkede på udviklingens alter. 

Princippet om at alle skal kunne deltage i samfundslivet skal være vores ledestjerne, når vi vurderer, om udviklingen fører os i den rigtige retning.

Kære politikere, der er al mulig grund til at kigge på postloven igen. Nu.

Læs Ældre Sagens høringssvar i forbindelse med forslag ændring af postloven

 

Sidst opdateret 03.05.2024