Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Den sidste tid

Når døden og sorgen kommer tæt på

Få styr på din digitale arv

Skal din Facebook lukkes eller gøres til mindeside, når du dør? Overvej, hvad der skal ske med dine billeder, vigtige dokumenter og digitale profiler efter din død.

Du gemmer sandsynligvis billeder og vigtige dokumenter digitalt, deler oplevelser og billeder på sociale medier og skriver e-mails med venner og familie.

Alle de data vil blive ved med at være på internettet eller på din computer, tablet eller smartphone efter din død – du efterlader dig digital arv.

Det er en god idé at overveje, hvad der skal ske med din digitale arv, når du er gået bort. På den måde kan du sikre, at din familie eller venner er forberedt, at de kan få adgang til dine digitale oplysninger og ved, om de fx skal slette din Facebookprofil eller fx ændre den til det, der hedder en mindeside. 

Det kan du overveje:

  • På hvilke af dine digitale enheder kan der være lagret indhold? Fx computer, tablet og smartphone.
  • Hvad ønsker du at give videre til familie og venner af fx billeder og dokumenter?
  • Har du en mailkonto eller anden kommunikationskonto, og hvad skal der ske med indholdet på dem? Det kan fx være e-mailkonto, Messenger, e-Boks.
  • Har du nogle onlinestreamingtjenester, der skal lukkes for? Det kan fx være Netflix, HBO Max, Spotify, TV2-Play?
  • Har du medlemskaber, hvor der er tilknyttet en onlineprofil? Det kan fx være Coop, Magasin, Club Matas?
  • Har du profiler på sociale medier som Facebook, Instagram eller LinkedIn, der skal ændres eller slettes, og skal der gemmes billeder eller andet indhold fra dem, inden profilen evt. slettes?

Læs om, hvordan du laver et stærkt kodeord til dine digitale profiler

Lav et dokument med dine ønsker for din digitale arv

Skriv dine beslutninger ned sammen med brugernavne og adgangskoder til dine forskellige digitale profiler.

Dokumentet kan du gemme i din e-Boks. Når dit dødsbo skal skiftes/behandles, udsteder skifteretten en skifteretsattest.

Med skifteretsattesten kan den, der har bemyndigelse til at behandle dødsboet, få adgang til din e-Boks. På den måde vil man i forbindelse med behandlingen af dødsboet kunne følge de ønsker, der fremgår af dokumentet.

Læs også: Sådan får du adgang til e-Boks ved dødsfald

Husk at opdatere dokumentet undervejs, når du skifter adgangskoder eller får nye online-brugerkonti.

Billeder, som du ønsker at give videre, kan du gemme på en ekstern harddisk. Du kan herefter oplyse din familie eller venner om, hvor de kan finde harddisken efter din død.

Indstil din Facebook-profil

På nogle sociale medier kan du beslutte, hvad familie og venner skal have adgang til, hvis du dør. Hvis det er muligt, vil du finde det i din brugerprofil under ”Indstillinger”.

For eksempel kan du på din profil på Facebook under ”Indstillinger” vælge ”Indstillinger for eftermæle” og beslutte, hvad der skal ske med din konto, når du er gået bort: Skal den slettes eller ændres til et mindesmærke?

Læs også: Lev livet og snak om døden 

Sidst opdateret 02.05.2024