Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Den sidste tid

Når døden og sorgen kommer tæt på

Når du mister dine forældre som voksen

Det er en naturlig del af livet at miste sine forældre, når de bliver gamle. Men det kan være en stor sorg at miste de livsvidner, der har fulgt en hele livet.

Artiklen kort

Om at miste dine forældre når du selv er ældre

Det kan være en stor sorg at miste ens forældre – uanset hvor gammel man er, når det sker. Sorgprocessen er unik for hver person og følger ikke faste stadier.

Forholdet til dine forældre påvirker sorgen – uanset om I har haft et tæt forhold, eller hvis jeres forhold var præget af uenigheder eller konflikter.

Lider du af kompliceret sorg, der ikke er blevet bedre efter seks måneder, kan det kræve professionel behandling.

Læsetid 7-10 minutter

_______________

Når du mister dine forældre som voksen, mister du mennesker, der formentligt har fulgt og måske også støttet dig gennem livet.

De kender måske detaljer i dit liv, og det er normalt, hvis det føles tomt, når de ikke er der mere – uanset hvor gammel du er, når det sker.

Når forældre dør, kan vi blive mindet om, at vi selv en dag skal dø. For nogle kan det være skræmmende at tænke på, at man nu måske selv er den næste i rækken.

Hver sorg er unik

At miste en forælder, der er oppe i årene, anser de fleste som en naturlig del af livet. Derfor kan det være svært for nogle mennesker at forstå det, hvis du bliver ved med at være ked af det i længere tid.

Nogle kan måske finde på at sige ’"hun fik også et langt liv" – men det er måske ikke det, man har brug for at høre, når man er tynget af sorg.

Hver sorg er lige så unik og individuel som det menneske, der forsvandt.

Din sorg følger ikke faste stadier

Indtil for nylig havde mange den opfattelse, at de fleste mennesker oplever sorg på nogenlunde samme måde.

Man delte sorgen op i fire faser: chok, reaktion, bearbejdning og nyorientering. Faserne blev betragtet som en fast proces, som alle sørgende skal igennem.

Men man har fundet ud af, at sorg ikke opleves ens af alle mennesker. Sorgen kan komme og gå som bølgeskvulp. Den følger ikke et fast forløb hos alle. Enhver sorg er derfor sin egen.

5 gode råd


1. Husk at få talt med dine forældre om det, du gerne vil vide eller fortælle, før det er for sent. Læs artiklen ”Lev livet – og snak om døden”

2. Din sorg er okay, uanset hvordan den er. Nogle føler fx skyld over ikke at mærke noget, og det kan være helt normalt.

3. Sorg kan tage tid, så vær tålmodig med dig selv og andre.

4. Bevar roen, hvis I skal fordele en arv mellem flere personer. Tag hensyn til, at I har flere følelser end normalt på grund af dødsfaldet, så prøv at undgå unødvendige konflikter. Læs mere om arv og testamente

5. Få undersøgt, om du har en kompliceret sorgreaktion, hvis du et halvt år efter dødsfaldet har svært ved at fungere i hverdagen, fordi du hele tiden tænker på den, du har mistet. Sørg for at få den hjælp, du har brug for.

Kilde: Maja O’Connor, lektor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet

Dit forhold til dine forældre spiller en rolle

Hvis du har haft et tæt forhold til dine forældre, hvor du har fundet tryghed og ro, kan det gøre sorgen særligt svær.

Måske har I talt sammen dagligt eller ofte set hinanden, og nu skal du vænne dig til, at det er slut.

Det kan også være, at I har haft et kompliceret forhold og måske ikke har fået talt ud om alting, fx uenigheder og konflikter. Det kan give en sorg over alt det, du ikke fik sagt – eller over, at jeres relation var, som den var.

Sorg kan også være præget af dårlig samvittighed. Det kan fx være, at du har dårlig samvittighed over ikke at have besøgt dine forældre nok.

Oprydning kan være hårdt, men også helende

For mange kan det være ubehageligt og udfordrende at skulle rydde op efter sine forældre. Men det kan være en del af sorgprocessen at bruge tid på at gå deres ting igennem.

Måske kommer gamle minder frem og aktiverer din sorg. Men det kan også være helende at lade sig opsluge af minderne og huske de gode stunder. Undervejs kan du både glæde dig og græde over det, der har været.

Vær opmærksom på, om du har kompliceret sorg

Hos nogle efterladte bliver sorgen ved med at være uudholdelig. Det kan gøre, at du har svært ved at overkomme almindelige gøremål i din hverdag, eller at du trækker dig fra sociale sammenhænge. Det kalder man kompliceret sorg.

Din sorg kan være blevet kompliceret, hvis den fortsat fylder meget hos dig et halvt år efter, du har mistet dine forældre. Så er det en god idé at få professionel behandling.

Læs mere om kompliceret sorg i artiklen ”Sådan kan du håndtere din sorg når din ægtefælle dør”

Få hjælp og rådgivning

Du kan finde muligheder for sorgstøtte, læse om sorg sent i livet og mulighederne for hjælp på Det Nationale Sorgcenters hjemmeside.

Her finder du også nummeret på Sorglinjen, hvor du kan tale eller skrive med en frivillig, der også har oplevet sorg.

Læs mere på Det Nationale Sorgcenters hjemmeside www.sorgcenter.dk

Del dine oplevelser i en sorggruppe 

Du kan også deltage i en sorggruppe, hvor du mødes med andre i samme situation. I gruppen hjælpe I hinanden med de udfordringer, I oplever.

Flere kommuner og mange selvhjælpscentre har sorggrupper. På Sorgvejviseren kan du se en oversigt over gratis sorggrupper i hele landet og andre muligheder for støtte nær dig.

Se Sorgvejviseren på www.sorgvejviser.dk

Flere af Ældre Sagens lokalafdelinger har sorg- og livsmodsgrupper. Kontakt din lokalafdeling for at høre til deres tilbud.

Find Ældre Sagens lokalafdelinger

Læs mere om den sidste tid

Om artiklen Kilde
Ældre Sagen

Skribent
Digital redaktør i Ældre Sagen, Rasmus Ø. Junge

Ældre Sagens fagligt ansvarlige
Seniorkonsulent i Samfundsanalyse, Anna Wilroth

Sidst opdateret 19.06.2024