Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Medicin

Bliv klog på medicin, regler og tilskud

Få tilskud til medicin

Du kan få tilskud til medicin, og derfor er det vigtigt at kende reglerne for tilskud og rabat på medicin.

 

Artiklen kort

Få tilskud til medicin

Det findes flere typer af tilskud til medicin, og der er forskellige regler for, hvordan du kan få de forskellige tilskud.

Hvor stort tilskud du kan få, afhænger bl.a. at dit samlede medicinforbrug.

Hvis du har en kronisk sygdom eller er syg i længere tid, kan du få det, der kaldes et kronikertilskud

Læsetid 3-4 minutter

_________________

Du kan få tilskud til medicin. Det gælder også for nogle typer medicin, der kan købes i håndkøb, hvis lægen ordinerer dem til dig på recept.

Det findes flere typer af tilskud, og der er forskellige regler for, hvordan du kan få de forskellige tilskud.

I vores håndbog "Værd at vide" kan du læse mere om, hvordan du får tilskud til medicin osv. Du kan få tilskud til såkaldte anerkendte lægemidler. 

Du kan ikke få tilskud til naturlægemidler eller kosttilskud. Dog kan du få tilskud til ernæringspræparater som fx proteindrikke, hvis du er alvorligt svækket, og lægen ordinerer præparatet på recept. 

Hvis du bor fast i Danmark, kan du få tilskud. Du kan få tilskud lige gyldigt, om du er omfattet af sikringsgruppe 1 eller 2. 

Læs om medicintilskud i håndbogen "Værd at vide"

Hvor meget tilskud kan jeg få til medicin?

Det er forskelligt fra person til person, hvor meget tilskud du kan få. Det afhænger bl.a. af dit samlede medicinforbrug. Jo større medicinforbrug, desto større tilskud. Tilskuddet gives uafhængigt af din indtægt og din eventuelle formue. Du skal købe tilskudsberettiget medicin for mindst 1.075 kroner for at få tilskud. Det gælder ikke for børn under 18 år. Hvis du har et såkaldt helbredstillæg, får du også tilskud til de første 1.075 kroner. Tilskuddet udbetales automatisk, og størrelsen afhænger af den enkeltes forbrug af tilskudsberettiget medicin i løbet af en periode på ét år. 

Helbredstillæg

Helbredstillæg er et løbende tilskud til medicin, som automatisk bliver fornyet hvert år, hvis du stadigvæk er berettiget til tilskuddet. Helbredstillægget er afhængigt af din indtægt og din eventuelle formue. Du søger om helbredstillæg på www.borger.dk. Hvis du ikke har mulighed at ansøge digitalt, kan du gå ned på Borgerservice, som kan hjælpe dig med at ansøge.

Læs om helbredstillæg i håndbogen "Værd at vide"

Kronikertilskud

Hvis du har en kronisk sygdom eller er syg i længere tid, kan du få det, der kaldes et kronikertilskud. Du kan få kronikertilskud, hvis du køber medicin for mere end 21.298 kroner (2024) før tilskud om året for voksne. Børn og unge under 18 år skal købe medicin for 26.085 kroner (2024) om året før tilskud. Tilskuddet udbetales automatisk. Hvis du er i tvivl, så kontakt din læge eller apotek.

Du har også mulighed for at få en henstandsordning med et bestemt apotek, så din udgift til din tilskudsberettigede medicin betales i 12 lige store dele. Du skal rette henvendelse til dit apotek, hvis du ønsker at komme med i ordningen.

Tilskud til håndkøbsmedicin

Du kan få tilskud til nogle typer af håndkøbsmedicin, hvis lægen ordinerer dem på recept til en bestemt sygdom. Her kan du spørge din læge til råds.

Gratis medicin til døende

Personer, der er døende, kan få gratis medicin. Lægen skal sende en ansøgning til Lægemiddelstyrelsen. Lægemiddelstyrelsen afgør, om der kan gives tilskud. Bevillingen gælder fra fire dage før Lægemiddelstyrelsen har modtaget ansøgningen.

Yderligere tilskud

I nogle tilfælde kan du få tilskud til medicin fra kommunen. Her gælder der nogle andre regler. Dem kan du læse mere om ved at klikke på linket herunder. 

Læs om yderligere tilskudsmuligheder, personlige tillæg og enkeltydelser i håndbogen "Værd at vide"

Øvrige tilskud

Du kan også få tilskud til tandbehandling, fodpleje, fysioterapi, kiropraktor, psykologhjælp og høreapparat. 

Læs mere om medicin

 

Politik

Det har Ældre Sagen opnået 

Læs om politiske resultater

Sidst opdateret 03.07.2024