Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Kost

Kost, krop og alder

Undgå madspild: sådan får du mere ud af dine madrester

Madspild er dårligt for klimaet og din pengepung. Få inspiration til, hvordan du kan planlægge dine indkøb, lave en madplan og genbruge dine madrester.

Artiklen kort

Undgå madspild og få mere ud af dine madrester

Planlæg dine indkøb og lav en madplan for at undgå madspild.

Det er også en god idé at genbruge din madrester til nye retter.

Korrekt opbevaring af fødevarer og madlavning i passende portioner kan desuden hjælpe med til at reducere dit madspild.

Læsetid 4-6 minutter

_______________

Madspild koster danskerne 13,5 milliarder kroner om året. Det svarer til, at en gennemsnitsfamilie smider for over 3.000 kroner mad ud om året.

Lige så vigtigt så belaster vi klimaet unødvendigt, når vi producerer flere mad- og fødevarer, end vi spiser.

Derfor kan du både spare penge og gøre noget godt for klimaet, hvis du smider mindre mad ud og udnytter den mad, du køber, bedre.

Lav en god madplan

Hvis du vil undgå madspild, er det en god idé at starte med at lave en madplan.

Sørg for at inddrage hele husstanden, hvis du bor sammen med andre, så alles ønsker blive hørt. Så er der større chance for, at I lykkes med jeres madplan.

Hvis du godt kan lide at lave mad, tænker du måske, at en madplan ikke giver dig plads til at improvisere og være kreativ i køkkenet.

Du kan overveje ikke at lave for lange og detaljerede madplaner, men fx reservere en dag eller to i løbet af en uge til kreative indslag.

Hold dig til indkøbslisten

Når din madplan er på plads, så kommer du til indkøbslisten. Kig i opskrifter og skriv alle ingredienser og fødevarer ned, som du skal bruge til retterne i din madplan.

Tjek eventuelt køleskab og køkkenskabe, så du undgår at købe varer, du allerede har.

Når du skal købe ind, er det vigtigt, at du holder dig til din indkøbsliste. Så undgår du impulskøb og at købe mere mad, end du har brug for.

App kan hjælpe med at undgå madspild

Det kan være en udfordring at få brugt de madvarer, der er blevet tilovers fra middagen dagen før. Her kan For Resten-appen være et godt hjælpemiddel.

Hvis du fx har broccoli tilovers, går du ind i appen og klikker på ”broccoli”, og så får du information om blandt andet holdbarhed, opbevaring og gode råd til, hvordan du kan bruge broccoli.

Du kan også finde gode råd til opbevaring samt opskrifter, hvor du kan bruge dine madrester.

For Resten-Appen kan downloades i App Store eller Google Play.

Appen er udviklet af Forbrugerrådet Tænk i samarbejde med Stop Spild Af Mad og Landbrug & Fødevarer.

Læs mere om For Resten-appen på www.taenk.dk

Opbevar dine fødevarer korrekt

Korrekt opbevaring og organisering af fødevarer er også vigtigt for at reducere madspild.

Du kan bruge lufttætte beholdere eller genanvendelige madindpakninger. De holder maden frisk i længere tid, hvis de bliver opbevaret under de korrekte temperatur- og fugtighedsforhold.

Det er også en god idé at stille madvarer i køleskabet og køkkenskabe, så ældre ting står forrest og bliver brugt først. Så bliver de ikke for gamle og går til spilde.

Brug dine rester til nye retter

En anden effektiv måde at begrænse dit madspild på er at bruge dine madrester kreativt. I stedet for at smide madrester ud kan du genbruge dem til et andet måltid.

Rester af grøntsager kan for eksempel bruges på en pizza eller i en suppe, og kødrester kan bruges i en sandwich eller salat.

Lav mad i portioner og frys ned

Du kan også reducere madspild ved at være opmærksom på, hvor store portioner du laver.

Du kan undgå overskydende mad, der går til spilde, hvis du kun laver mad i en mængde, der er behov for. Hvis du har rester, kan du fryse dem ned til senere brug.

Læs også: Spis sundt og klimavenligt med de 7 kostråd

Om artiklen

Kilde
Forbrugerrådet Tænk, Stop Spild Af Mad, Miljøstyrelsen, Landbrug & Fødevarer

Skribent
Konsulent i Kommunikation, Pia Mahnfeldt

Digital redaktør i Kommunikation, Rasmus Ø. Junge

Sidst opdateret 24.11.2023