Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Kost

Kost, krop og alder

Husk væske i sommervarmen

Kroppen har brug for hjælp til at køle af, når det er varmt. Så sørg for at få væske nok om sommeren – og vær særligt opmærksom på ældre mennesker omkring dig.

Med alderen har din krop sværere ved at tilpasse sig høje temperaturer. Det er ikke altid, at din krop mærker, når temperaturen stiger.

Når man er ung, føler man naturligt tørst, når man har brug for væske. Men når man bliver ældre, føler man ofte ikke tørst, selv om kroppen har brug for væske. Det øger risikoen for at dehydrere.

Træthed, hovedpine eller kvalme kan være symptomer på væskemangel.

Der er risiko for at blive svimmel og konfus, når kroppen får for lidt væske. Det kan i værste fald føre til faldulykker og uheld.

Få gode råd til, hvordan du kan leve sundt

Drik rigeligt med væske

Derfor er det vigtigt, at du drikker nok væske, men også er opmærksom på ældre i din omgangskreds – det kan fx være dine forældre eller en ældre nabo. 

Normalt bør du drikke omkring 1-1,5 liter væske om dagen. Det er en god idé at drikke endnu mere, når vejret er varmt, og når du er fysisk aktiv. Også selvom du ikke føler tørst.   

Læs artiklen: Så meget alkohol kan du tåle

Sådan husker du at drikke

For nogle er det svært at huske på at drikke nok i varmen. Det gælder om at gøre det nemt og naturligt at drikke regelmæssigt i løbet af dagen. 

Køb en drikkedunk eller genbrug en plastikflaske. Fyld vand i og sørg for at have den i nærheden. 

Det kan være en hjælp at have faste rutiner og tidspunkter at drikke på.

Du kan fx at måle 1,5 liter væske op fra morgenstunden og fordele væsken i kander, glas eller kopper, som du sætter på køl. Så kan du lave et system, hvor du skal have drukket halvdelen før kl. 14, og resten før du går i seng.

Sådan får du væske nok i sommervarmen 
  • Drik mindst 1,5 liter væske om dagen
  • Fordel væsken i kander og kopper og drik det i små portioner i løbet af dagen
  • Drik helst vand. Er det svært at drikke, så gå efter noget, du kan lide (alkohol tæller ikke)

Hav koldt vand lige ved hånden 

Du kan fylde en plastikflaske med lidt vand og lægge den i fryseren. Dagen efter har du en flaske med en indbygget isterning, som kan køle vandet, du fylder i.

På den måde kan du have koldt vand lige ved hånden, selvom du skal ud af huset.

Det er som udgangspunkt godt at drikke vand, men hvis du har lettere ved at drikke fx saft, kaffe, juice eller te, så drik det. Al væske tæller, når det er varmt – undtagen alkohol. 

Vær opmærksom på ældre omkring dig i varmen

I sommervarmen er det særligt vigtigt at vise omsorg for mennesker i din omgangskreds, som er oppe i årene.

Nogle ældre kan have svært ved at komme ud i den friske luft eller på indkøb efter kolde læskende drikke, som er godt i varmen. 

Tilbyd at købe noget med, når du selv skal handle eller kig forbi med en portion koldskål eller et glas lemonade, hvis du alligevel laver til dig selv. 

Sådan kan du hjælpe andre

Sæt en liter isvand eller saftevand i køleskabet hos fx dine forældre eller nabo. Det kan hjælpe dem med at huske på at drikke og at synliggøre, hvor meget væske de skal indtage.

Sørg også for at åbne vinduer, så der kommer frisk luft ind, og hjælp dine forældre eller nabo ud i skyggen for at få lidt luft. Måske kan I nyde en sodavandsis sammen udenfor. 

Læs mere om væskeindtag på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.altomkost.dk

Læs mere om Kost


Kilde: Lotte Usinger, speciallæge i geriatri og cheflæge på Herlev og Gentofte Hospital, Afdeling for Medicinske Sygdomme


Gode råd i sommervarmen

Sådan passer vi på hinanden i sommervarmen

Sidst opdateret 18.12.2023