Sådan kommer du i gang med reparation og genbrug
Du sparer klimaet for CO2, hvis du bruger dit tøj og dine produkter længere og reparerer dem frem for at smide dem ud.
Bolig
Et hjem der lever op til drømme og behov nu og i fremtiden
Du sparer klimaet for CO2, hvis du bruger dit tøj og dine produkter længere og reparerer dem frem for at smide dem ud.
Læsetid 5-7 minutter
_______________
Cirka 50 pct. af Danmarks samlede CO2-udledning skyldes produktion af produkter (udvinding af råvarer til produktion samt til selve produktionen og transporten af produkter).
Den mest effektive måde at skåne klimaet CO2 er at genbruge flere ting og ved at købe mindre tøj, sko, elektronik, hårde hvidevarer, værktøj o.l.
Så hvis du ønsker at gøre dit forbrug mere bæredygtigt og belaste klimaet mindre, så overvej, om du fx behøver købe ny telefon eller nyt fjernsyn, når produktet kun har nogle år på bagen – bare fordi der er kommet en lidt bedre model på markedet.
Reparer din computer eller kaffemaskine, hvis den går i stykker, i stedet for at købe ny.
Så sparer du klimaet for unødvendig CO2.
Ifølge en international undersøgelse fra 2023 udlever hver dansker 8,5 ton CO2, fra fx biler og boliger, men 12 ton når man medregner udledninger fra varer, vi importerer som fx smartphones, biler og tøj.
I 2021 udledte Danmark i alt 44 millioner ton CO2. Hvis man medtager udledning fra varer, vi importerer, er tallet 63 millioner ton.
Til sammenligning udledte Kina 11,4 milliarder ton CO2 i 2021, USA udledte 5 milliarder ton, mens Indien og EU-landene begge udledte 2,7 milliarder ton.
Ifølge DR er danskernes udgifter til reparation af elektronik, tøj og andre ting faldet til det halve i løbet af de seneste 20 år.
Beregninger viser, at vi i Danmark hvert år smider over en million mobiltelefoner og andre elektroniske produkter, der er gået i stykker, direkte på lossepladsen.
Det skyldes blandt andet, at mange produkter er så billige og i så lav kvalitet, at det ikke kan betale sig at reparere dem. Derfor bliver de ofte kasseret efter kort tid.
At ændre dit forbrug af hensyn til klimaet kan måske virke som en større ændring af din hverdag. Måske kan det hjælpe at tænke på det, som at du dyrker nogle gode, gamle dyder.
Før i tiden var vi nemlig bedre til at genbruge og reparere vores ting og tøj.
Dengang var det for mange en økonomisk nødvendighed at leve mere nøjsomt, men mange produkter var også lavet til at holde længere. Derfor kunne det betale sig at reparere dem.
Der er flere ting, du kan gøre, hvis du vil i gang med at gøre dit forbrug mere klimavenligt.
Overvej at købe ting, der kan holde længe – og prioritér kvalitet, hvis du har råd til det. Undersøg, om produktet kan repareres, og om du kan købe reservedele til det, hvis noget går i stykker.
Det kan også være, at du kan købe produktet brugt. Hvis du køber genbrug, sparer du klimaet for CO2, uanset om det er møbler, tøj eller køkkenmaskiner.
Du kan købe brugt på fx DBA, www.guloggratis.dk eller på Facebook. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke bliver snydt, når du handler med private.
Uanset hvad du gør, så køb kun det, du har brug for.
Læs artiklen: Undgå at blive snydt i handel med private
At reparere dine ting, så de kan holde længere, er som sagt en god idé. Måske tænker du, at du ikke selv har evnerne til at gøre det. Heldigvis er der hjælp at hente.
På www.reparationsguiden.dk kan du finde en oversigt over virksomheder og forretninger med eget reparationsværksted, som kan reparere dine ting – også selvom du ikke har købt produktet der.
Find reparationsværksteder i nærheden af dig på www.reparationsguiden.dk
Repair Café Danmark har over 80 non-profit reparationscafeer over hele landet, hvor frivillige tilbyder at hjælpe sig med at reparere defekte ting, som ellers var blevet smidt ud.
Her kan du både få fikset din mobiloplader, lappet revnede bukser og få sat ny ledning i din gamle lampe. Det er gratis, men du skal selv medbringe reservedele.
Se oversigt over repair cafeer på www.repaircafedanmark.dk
Flere af Ældre Sagens lokalafdelinger har reparationscafeer, hvor du kan få fikset dine ting eller melde dig som frivillig, hvis du har skruet hænderne rigtig på.
Her er det også gratis at deltage, og du medbringer selv materialer eller reservedele.
Kontakt din lokale afdeling af Ældre Sagen
Michael Søgaard Jørgensen, lektor i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet; DR; Repair Café Danmark.
Digital redaktør i Kommunikation, Rasmus Ø. Junge
Sidst opdateret 01.07.2024