Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Bolig

Et hjem der lever op til drømme og behov nu og i fremtiden

Kend de 10 affaldstyper: Derfor er affaldssortering vigtig

Jo bedre vi bliver til at sortere vores affald, desto mere kan vi genbruge af det. Læs her om de forskellige affaldstyper, så du bliver klædt på til at sortere dem korrekt.

Artiklen kort

Sådan sorterer du dit affald

Jo mere affald vi sorterer, desto mere af vores affald kan genbruges til nye produkter.

Derfor skal affald sorteres i 10 typer: mad, papir, pap, glas, metal, plast, mad- og drikkekarton, farligt affald, restaffald og tekstilaffald.

Hvor meget du skal sortere, afhænger af den kommune, du bor i.

Læsetid 4-5 minutter

__________________

Det har stor betydning for miljøet, om du sorterer dit affald.

Dit affald bliver nemlig brugt til at lave nye produkter, når du sorterer det.

Næsten 9 ud af 10 kilo sorteret affald (plast, glas, pap, papir eller metal) kan anvendes igen til nye produkter.

Hvis du blander dit affald sammen, bliver det brændt, og værdifulde materialer, der kunne være blevet genbrugt, går til spilde.

Kend de 10 typer af affald

Du er måske vant til at sortere dele af dit affald, fx glas og aviser.

Og jo bedre vi bliver til at sortere vores affald, desto mere kan vi genbruge af vores affald.

Derfor skal du nu – eller i fremtiden (afhængigt af hvor du bor) – sortere dit affald i 10 forskellige grupper (også kaldet fraktioner):

  • Mad
  • Papir
  • Pap
  • Glas
  • Metal
  • Plast
  • Mad- og drikkekarton
  • Farligt affald
  • Restaffald
  • Tekstilaffald

Herunder kan du læse om de forskellige affaldstyper, så du bliver klædt på til at sortere dem korrekt. 

null

1. Madaffald

Madaffald er madrester, for gamle og mugne madvarer, skræller, te- og kaffefiltre og æggeskaller. I nogle kommuner skal du lægge madaffald i særlige bioposer, som du kan få gratis i kommunen. Andre kommuner lader det være op til borgene selv, hvilke slags poser affaldet skal i.

Tjek på www.borger.dk, hvor du kan få bioposerne i din kommune

2. Glas

Glas og flasker skal være tømt eller skrabet for indhold, men de behøver ikke være vasket rene. Du må gerne aflevere glasskår, men fx spejle, elpærer og kemikalieflasker hører ikke til under glas.

3. Papir

Under papir placerer du aviser, reklamer, brochurer, magasiner, kontorpapir (printerpapir), kvitteringer, kuverter og papirposer. Vådt og beskidt papir, gavepapir, bagepapir og bøger hører til gengæld ikke til her.

4. Mad- og drikkekartoner

Det kan fx være kartoner til mælk, yoghurt, juice, saft, flåede tomater og bønner.

5. Pap

Papkasser, paprør og papemballage, skoæsker, karton og æggebakker hører til under pap. Undgå vådt og beskidt pap, beskidt mademballage og papkrus.

Få plads til affaldssortering derhjemme

Det gælder om at gøre det nemt for dig at sortere dit affald, så du rent faktisk får det gjort. Heldigvis findes der mange forskellige spande og beholdere. Så det er muligt at finde en løsning, der passer til dig og dine vaner i hverdagen.

Du kan også vælge at sortere affaldet uden for ved indsamlingsstedet, fx kommunens skraldespande, hvis det er en bedre løsning for dig.

Læs artiklen ”Sådan indretter du din affaldssortering i hjemmet” på www.bolius.dk

6. Metal

Metal skal være tømt og skrabet ren, før du sorterer det. Konservesdåser og -låg, fyrfadslysholdere, gryder, pander, bestik, søm, skruer, øl- og sodavandsdåser uden pant skal afleveres under metal.

7. Plast

Plast skal også tømmes og skrabes rent. Her placerer du plastbakker, plastbøtter og plasticlåg, plasticposer, plastfolie, plastfilm og plastlegetøj uden elektronik.

Gummistøvler, regntøj, luftmadrasser, nedløbsrør, tagrender, medicinemballage i plast og poser med metalfilm (fx chipsposer, visse slikposer og vinposer fra bag-in-a-box) hører ikke til under plast, men under restaffald.

8. Farligt affald

Farligt affald er spraydåser, maling- og olierester, el- og LED-pærer, gødning og afkalkningsmidler, emballage fra neglelak og neglelakfjerner. Undgå selvantændelige klude og væsker, affyret fyrværkeri, skarpe genstande og gamle knive.

9. Restaffald

Restaffald er det affald, som ikke egner sig til genbrug eller genanvendelse. Det er fx beskidt emballage af pap og papir, bleer, støvsugerposer, kattegrus, chips- og kaffeposer, gavepapir og servietter og cigaretskod.

10. Tekstilaffald

Tekstilaffald er hullet, plettet og slidt tøj og tekstil. Det kan fx være enlige sokker, udtjente underbukser, ødelagte strømpebukser og gamle håndklæder, klude, gardiner og viskestykker.

Sko, bælter, tasker, vådt eller jordslået tøj og tekstil, imprægnerede og vandafvisende tekstiler skal sorteres under genbrug eller restaffald.

Læs mere om de 10 affaldstyper på Miljøstyrelsens hjemmeside www.mst.dk

Hvordan, du skal sortere dit affald, afhænger af, hvor du bor

Affaldssortering med 10 typer affald er endnu ikke udbredt til hele landet. Hvordan, du skal sortere, afhænger derfor af, hvor du bor.

Du kan se på din kommunes hjemmeside, hvordan du skal sortere dit affald.

Læs om reglerne for affaldssortering i din kommune på www.borger.dk 

Om artiklen Kilde
Miljøstyrelsen, Bolius

Skribent
Digital redaktør i Kommunikation, Rasmus Ø. Junge

Sidst opdateret 04.01.2024