Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Sikkerhed på nettet

Din digitale sikkerhed

Undgå at blive snydt i handel med private

Brugte varer skifter hyppigt hænder på nettet. Men ikke alle købere og sælgere har reelle hensigter. Hold øje med tegnene, så du kan styre uden om svindlerne.

Er du i tvivl, om det gode tilbud på DBA (Den Blå Avis) eller Facebook er for godt til at være sandt? Det kan det meget vel være, for svindel ved handel mellem private er desværre udbredt.

Inden du betaler til sælgeren eller sender varen til køberen, bør du stoppe op, trække vejret en ekstra gang og sikre dig, at du ikke er ved at blive snydt.

Tegnene kan være lidt forskellige, alt efter om du køber eller sælger.

Tegn på svindel, når du køber varer:

  • Sælgeren finder på undskyldninger for, at du ikke kan komme og se varen. Insistér på at mødes med sælgeren ansigt til ansigt, så du kan se varen, inden du betaler
  • Er varen billigere end andre steder? Det kan være fup, designet af svindlere til at få dig til at gå i fælden.

Tegn på svindel, når du sælger varer:

  • Køberen insisterer på, at du skal sende varen, uden at I har mødt hinanden. Hvis det er muligt, så mød køberen ansigt til ansigt, så du kan tjekke, at du får dine penge, før du udleverer varen
  • Viser eller sender køberen dig et "bevis" på, at han eller hun har overført penge til dig? Bevar roen og insistér på at vente, til du kan se pengene på din konto eller MobilePay.

Vær sikker på, hvem du handler med:

  • Er sælgerens profil valideret af handelstjenesten, fx ved at hans eller hendes identitet er bekræftet med NemID eller MitID? Det øger sandsynligheden for, at personen er den, som han eller hun giver sig ud for
  • Kan du finde information om sælger eller køber på Google eller Facebook? Ser hans eller hendes Facebook-profil troværdig ud? Den bør ikke være nyoprettet, have meget få "venner" eller mangle profilbillede eller anden vigtig information
  • Er der sammenhæng i de oplysninger, du kan finde om sælger eller køber? Det kan være tegn på svindel, hvis der er forskelligt navn og profilbillede på forskellige profiler (fx Facebook, DBA, MobilePay). 

Elektronik, tøj og billetter er populær lokkemad

Når svindlerne skal lokke købere i fælden, foretrækker de varer med mange interesserede købere, så svindlerne er sikre på en hurtig gevinst.

Varen kan være hvad som helst, men ifølge politiets opgørelser er der dog en række varekategorier, der ofte optræder i anmeldelserne:

  • Elektronik, fx mobiltelefoner og spillekonsoller (33 %)
  • Tøj, tasker og tilbehør (11 %)
  • Billetter, fx til koncerter eller festivaler (7 %)

Du kan få flere gode råd om handel mellem private (også kaldet privat samhandel) hos politiet .

Læs mere om, hvordan du undgår bedrageri ved privat samhandel

Få flere gode råd til sikkerhed på nettet

Er du blevet snydt i forbindelse med handel mellem private

Har du købt og betalt for en vare eller ydelse uden at modtage den? Eller har du solgt en vare på nettet, som du ikke har modtaget betaling for?
Læs mere om hvordan du anmelder svindlen

Sidst opdateret 21.12.2021