Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Sikkerhed på nettet

Din digitale sikkerhed

Spot en svindler (phishing og smishing)

Falske mails og sms'er kaldes phishing og smishing. Det er metoder, som kriminelle bruger til at franarre dig dine personlige oplysninger elektronisk.

Det sker typisk ved, at du får tilsendt en e-mail (phishing) eller sms (smishing), hvor afsenderen forsøger at få dig til at udlevere dine personlige oplysninger, som fx betalingskortoplysninger, NemID/MitID-oplysninger eller andre private oplysninger, via e-mail, en falsk hjemmeside eller andet.

Gode råd om phishing: 
  • Modtager du en phishing mail, skal du ikke reagere på denne
  • Har du allerede videregivet dine oplysninger, så sørg for at standse skaden:
  1. Få spærret dit betalingskort eller dit NemID/MitID
  2. Kontakt din bank mhp. at stoppe overførslen

Læs mere om, hvad du skal gøre, hvis du har mistanke om svindel

Rigtige virksomheder eller myndigheder anmoder aldrig

Ingen reelle virksomheder eller myndigheder anmoder om dine betalingskortoplysninger, dit NemID/MitID eller andre log-in-informationer via e-mail eller sms.

Du skal derfor undlade at svare.

Del aldrig dine kort- eller personoplysninger

Phishing-mails er kendetegnet ved, at man modtager en e-mail fra en afsender, som man fejlagtigt tror er ens bank eller en anden troværdig virksomhed eller myndighed.

I lang tid har disse mails været lette at gennemskue blandt andet på grund af dårligt sprog, men de kriminelle, der står bag phishing-mailene bliver stadig bedre og bedre – både til at formulere e-mails i et troværdigt sprog og til at efterligne logoer.

Selvom mailen er overbevisende, skal du aldrig sende sådanne oplysninger over e-mail.

Links eller filer, der er vedhæftet en phishing-e-mail eller sms, kan indeholde skadelig software, og derfor skal du undgå at åbne eller svare på mailen eller sms'en.

Læs også: Sådan spotter du et fuptilbud på mail eller sms

Vær opmærksom på mistænkelige opkald

Phishing kan også foregå ved, at du bliver ringet op og informeret om, at du har vundet i en konkurrence, og at du skal udlevere dine personlige oplysninger for at modtage præmien.

Dette kaldes også nogle gange vhishing. Du kan også risikere at få oplyst, at du har sikkerhedsproblemer på computeren og skal udlevere forskellige personlige oplysninger for at undgå problemer.

Dette sker fx igennem såkaldte 'Microsoft-opkald’, hvor du bliver ringet op og lokkes til at give oplysninger om betalingskort, NemID/MitID eller lignende.

Læs også: Sådan spotter du et opkald med et fuptilbud

Fup ved brug af falsk identitet

En anden avanceret form for bedrageri er, hvis du via e-mail, sociale medier, datingtjenester e.l. får kontakt til en person med falsk identitet, der lokker penge ud af dig.

Det kaldes 'Romance scam', hvis du og gerningsmanden indleder et online-kærlighedsforhold, og gerningsmanden udnytter din fortrolighed til at narre penge ud af dig.

En tredje slags bedrageri ved brug af falsk identitet er de såkaldte 'Nigeria-breve'.

Her bliver du typisk lovet et større pengebeløb af en udenlandsk rigmand eller advokat, hvis du betaler et gebyr på mange tusinde kroner. Du modtager dog aldrig det lovede beløb, selvom du betaler gebyret.

Du kan også blive kontaktet af gerningsmænd, der fortæller, at en bekendt er 'strandet i udlandet'.

Her udgiver gerningsmændene sig fx for at være en ven til dit barnebarn og påstår, at dit barnebarn har været udsat for et trafikuheld i udlandet og derfor har brug for penge til hospitalshjælp. 

Læs også: Bedrageri ved brug af falsk identitet 

Hvis du er udsat for svindel Hvis du er blevet franarret dine kort- eller personoplysninger, bør du reagere hurtigt. 

Få flere gode råd til sikkerhed på nettet 


Kilde: Sikkerdigital.dk (Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen) / Politiet

Sidst opdateret 15.08.2022